Az államalapítás ünnepe Kispesten

Az államalapítás ünnepe Kispesten

Ünnepi műsorral és koszorúzással emlékezett az önkormányzat a magyar állam alapítására augusztus 20-án a József Attila utcai Nyugdíjasházban. A nemzeti ünnep előestéjén a Kispesti Ady Endre Általános Iskola diákjai adták elő az István, a király rockoperát a Városház téren.

Ünnepi beszédében dr. Hiller István, Kispest és Pesterzsébet országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke méltatta államalapító királyunk munkásságát és örökségét. Mint fogalmazott: „Érdemes és érdekes nyomon követni a nemzedékeken, évszázadokon átívelő folyamatokat, s fel kell vetni olyan kérdéseket, amelyek István megkoronázása után 1017 évvel, a mostani nemzedékek számára is gondolatébresztők és fontosak. Hiszen egyáltalán nem magától értetődő, hogy Európa közepén egy nép állammá alakult, és ez az állam immár folyamatosan több mint ezer esztendeje létezik. A Szent István által alapított állam az 1526-os mohácsi ütközetben elszenvedett hatalmas veszteségek ellenére is tovább élt: azok a közigazgatási egységek, amelyeket felállított, olyan életképesnek, erősnek és határozottan megszervezettnek bizonyultak, hogy az állam a török hódoltság alatt sem tört meg, nem omlott össze, nem tűnt el, nem maradt krónikák lapjain. Szent István nem egyszerűen államot alapított, hanem évszázadokon, sőt immár évezreden túlmenő maradandót alkotott, s mindannyian büszkék lehetünk arra, amit az akkori vezető garnitúrával együtt képes volt megszervezni, megvalósítani és továbbadni” – hangsúlyozta Hiller István.

Kispest országgyűlési képviselője a jelenre fókuszálva arról beszélt: „Bármilyen korban – a múltban, a közelmúltban vagy éppen a jelenben – téved, aki azt gondolja, hogy az államot egyetlen társaság, ember vagy környezet testesíti meg. Mi, magyarok mindannyian az állam részei vagyunk jogokkal és kötelezettségekkel. Kötelezettségekkel, amelyeket a közösség iránt vállaltunk, és jogokkal, amelyeket évszázadok alatt kivívtunk magunknak. Aki azt gondolja – legyen az egyén, garnitúra vagy környezet –, hogy ő az, aki megtestesíti a Szent István által lerakott állam jelenét vagy éppen jövőjét, téved és bukni fog. Csak azok a nemzedékek méltók Szent István örökségéhez, amelyek megértették, hogy az örökség nem egyszerűen valaminek a konzerválása, hanem egyik oldalról a hagyomány őrzése, a másik oldalról az új hozzáadása. Ez a Szent István-i intelem 2017 Magyarországán: figyelj a hagyományokra, de légy kész az újra, őrizd a tradíciót, de legyél bátor és nyitott az innovációra. A valós örökség az általunk is megtestesített állam, amelyet Szent István hozott létre, amelyet a későbbiek során kitűnő nemzedékek gyarapítottak, és amelyet őrizni, az újat hozzátenni nekünk kötelességünk. Szent István keretet biztosított a következő nemzedékek számára egy biztonságos és boldog élethez. Azt kívánom innen, Kispestről minden magyarnak, a környezetünkben és szerte a világban, hogy Szent István ünnepén értse ezt a nagyszerű tettet, ünnepelje a magyar államiságot, s tudja, hogy a hagyomány őrzése és az újra való nyitottság az igazi örökség” – zárta beszédét Hiller István.