A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Mást jelent ma a biztonság, mint akár csak egy évtizede: ismét védenünk kell határainkat, meg kell védenünk azt a független, szabad és európai országot, amelyet Szent István óta magyarok millióinak áldozata, jelleme és munkája formált – mondta Áder János köztársasági elnök, államalapító Szent István király ünnepén Budapesten, a Kossuth Lajos téren tartott tisztavatáson. Az államfő szerint csaknem három évtizeddel szabadságunk visszanyerése után „újra látnunk kell, hogy csak az lehet igazán a miénk, amit újra és újra képesek vagyunk megvédeni”. Áder János úgy fogalmazott: a haza minden polgára azt várja a most esküt tett honvédektől, hogy legyen biztonságban „nemzetünk, otthonunk, személyes életünk”, védjék meg „szabadságunk és önállóságunk”, és biztosítsák közös nyugodt jövőnket.

Áder János köztársasági elnök Erdő Péter bíborosnak és Vásáry Tamás zongoraművésznek adta át a Szent István Rend díjat a Sándor-palotában. A Szent István Rend a tehetségeknek, példát mutató tudósoknak, művészeknek, sportolóknak, egyházi és közéleti szereplőknek szóló közös hála legrangosabb kifejezője – fejtette ki Áder János. A köztársasági elnök kiemelte, Erdő Péter mindig a nemzet “pótolhatatlan méltóságát” szolgálta, továbbá lelkipásztori és tudományos munkáját is abban a tudatban végzi, hogy az igazság felismerése a továbbadás felelősségével jár, ezért jelent életében a tanítás küldetést az értékek megismerésére és megismertetésére.

Vissza kell térnünk Európához, Szent István király intelmeihez – jelentette ki a szegedi polgármester. Botka László azt mondta, akkor tudunk boldog, összetartozó nemzete lenni a Kárpát-medencének, ha nagyobb felelősséget vállalunk egymásért határon innen és túl is. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott, a hazafiság számára azt jelenti, hogy “a következő nemzedéknek is megóvjuk történelmi, kulturális örökségünket, szétszakadó társadalmunkat pedig ismét egybeforrasztjuk”.

Ahogy leesett az eső, azonnal beázott a hármas metró, pontosabban az Árpád hídi állomás, emiatt pótlóbuszok szállították az utasokat Újpest-központ és a Lehet tér között, a BKK pedig szűkszavúan időjárási okokra hivatkozott. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint valójában egy útfelbontás, a szigetelés felszedése, illetve a félbehagyott felújítási munka miatt ázott be az állomás, noha a BKV-sok állítólag már egy hete jelezték a kivitelezőnek, hogy ez így nem lesz jó.

Biológiai eljárással javítja a Duna-holtág vízminőségét a tulajdonos tolnai önkormányzat, amely intézkedési tervet dolgozott ki a leghosszabb hazai Duna-holtág természetközeli állapotának megőrzésére. A terv középtávú feladatai között van a holtág vízutánpótlásának biztosítása és a meder feliszapolódásának kezelése – mondta Tolna alpolgármestere. A holtágban az utóbbi években felgyorsult a szervesanyag-képződés, és a lágyiszap-rétegében felhalmozódott szerves anyag az ökológiai egyensúly felbomlásához, algásodáshoz, halpusztuláshoz vezethet – tette hozzá Berta Zoltán.  „Csökkenteni kellene a lágyiszap-mennyiséget és biztosítani kellene a folyamatos vagy rendszeres vízutánpótlást a holtágban. A munkacsoportban felmerült, hogy érdemes lenne megvizsgálni, hogy biológiai úton el lehet-e bontani a lágyiszap egy részét.”

Egy 65 év körüli férfi rosszul lett és víz alá merült a Duna Aréna egyik medencéjében. Jól vizsgázott a Fina Masters egészségügyi stábja szombat délután, amikor egy 65 év körüli férfi rosszul lett és víz alá merült a Duna Aréna egyik medencéjében – írta a Délmagyar. A rendezvény egészségügyi biztosítását végző személyzet azonnal reagált, kimentették a vízből a férfit, elvégezték az első, életmentő beavatkozásokat, majd folyamatos újraélesztés mellett, rohammentő szállította a beteget a Semmelweis Egyetem Szív és Érsebészeti Klinikájára – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője.

Külpolitika:

A The Telegraph által is közölt felmérés szerint a Nagy-Britanniában élő zsidók elsöprő többsége (83 százaléka) úgy gondolja, hogy a rasszista kirohanásokat, kommentárokat nem ítéli el eléggé Jeremy Corbyn pártja, annak képviselői és a párt szimpatizánsai. Ugyanez az adat a jobboldali konzervatívoknál 19, a Liberális Demokratáknál pedig 36 százalék. A YouGov felmérése arra mer következtetni, hogy a Nagy-Britanniában tapasztalható egyre nagyobb mértékű antiszemitizmus miatt megindulhat a zsidók elvándorlása.

A rostocki egyenlő bánásmód biztosa felszólította a Szövetségi Választási Hivatalt, hogy távolítsák el az AfD választási plakátját, mert az álláspontja szerint „szexista és idegenellenes”. A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt a plakátot a választási kampányban használja, melyen három fiatal nő látható hátulról, bikiniben a tengerparton, a következő szöveggel ellátva: Burkák? Mi a bikinikre bukunk.” Az egyik ilyen plakát épp közvetlenül a rostocki városháza előtt áll, amit az egyenlő bánásmód biztosa, Brigitte Thielk nem igazán tud megemészteni: Ez a plakát nemcsak szexista, hanem nagyfokú tiszteletlenséget tanúsít a muzulmán kultúra irányába.” Az AfD természetesen nem hagyta annyiban Thielk szavait, jelezték, hogy megdöbbentőnek tartják, hogy a véres barcelonai iszlamista terrortámadást követően mindez komolyan téma lehet.

Úttorlaszok sokaságát emelték a spanyol és a katalán hatóságok Spanyolország északkeleti részén a Barcelona központjában csütörtökön elkövetett gázolásos terrorista merénylet feltételezett elkövetője utáni hajtóvadászatban, ez egészen a francia határig tart. A barcelonai Sagrada Familia templomban gyászmisét tartottak a királyi család részvételével vasárnap délelőtt. A katalán rendőrség a 22 éves marokkói Junesz Abujakubot keresi, aki csütörtök délután Barcelona központjában kisteherautóval gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. A merényletben 13-an haltak meg, és több mint 120-an megsebesültek, köztük nagyon sok külföldi. Az elkövető elmenekült.

Három melbourne-i illetőségű muzulmánt gyanúsítanak azzal, hogy az Iszlám Állam hatására gyújtóbombával támadtak egy síita mecsetre az ausztrál nagyvárosban – közölte a 9 News ausztrál tévécsatorna hírportálja. A támadás még tavaly decemberben történt. A férfiakat terrorista cselekmények elkövetésével vádolják, közölte a rendőrség a tévécsatornával. Mint az a honlapon olvasható, az Ausztrál Szövetségi Rendőrség (AFP) és a Victoria állam rendőrsége közös nyomozást indított az Ali Imám Iszlám Központ elleni gyújtogatás miatt, és helyi idő szerint szombat este le is őrizetbe vettek egy 29 éves férfit Melbourne északi részén.

Észak-Korea figyelmeztette az Egyesült Államokat: a Phenjan és Washington közötti jelenlegi feszült helyzetben „ne öntsön olajat a tűzre” azzal, hogy megtartja hétfőtől évi rendszeres közös hadgyakorlatát Dél-Koreával. A több tízezer katona részvételével megrendezendő hadgyakorlat célja ezúttal is felkészülés Dél-Korea megvédésére egy esetleges északi támadás esetén – jegyezte meg az AFP hírügynökség.

Nyolc járókelőt késsel megsebesített szombaton egy férfi az oroszországi Szurgut városában – jelentették orosz hírügynökségek. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet időközben a támadás elkövetőjeként jelentkezett a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül. Az incidens a reggeli órákban történt a Hanti-Manysi Autonóm Körzethez tartozó Szurgut városában. A támadó a város központi utcáin késsel hadonászva megsebesített nyolc embert. Mindnyájukat kórházba szállították, négynek súlyos az állapota, műtétet hajtanak végre rajtuk. Egyes, ugyancsak hatósági közlések szerint nem nyolcan, hanem heten sebesültek meg. A hatóságok tájékoztatása szerint a rendőrök azonnal a támadás helyszínére érkeztek, megpróbálták őrizetbe venni a férfit, de mivel ellenállást tanúsított, lelőtték.

Őrizetbe vették Törökország kérésére a spanyol hatóságok grenadai házában a török származású, Németországban élő Dogan Akhanli írót – közölte a német külügyminisztérium a dpa jelentése szerint. A közlemény szerint a német külügy azon fáradozik, hogy Akhanlinak konzuli védelmet biztosítson. Akhanli 1991-ben menekült el Törökországból, azóta Németországban él, és csak német állampolgársága van. Ügyvédje, Ilias Uyar azt mondta a dpa-nak, hogy Törökország kérte az író őrizetbe vételét. Akhanlit szombaton reggel vették őrizetbe grenadai házában vakációja idején. Az 1957-ben született török író műveiben többek között az örmények törökországi üldözésével foglalkozott. A Spiegel német hírmagazin szerint a német biztonsági hatóságok az esetet egy újabb, Németország-ellenes török lépésként értékelik.

A történelmi igazságosság helyreállításának nevezte szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök a Krím félszigeti Szevasztopol területi jogi kikötőváros 2014-es orosz elcsatolását. Az orosz államfő Dmitrij Medvegyev miniszterelnök társaságában utazott a stratégiai fontosságú félszigetre, amelynek a Krími Autonóm Köztársaságtól elkülönülő kikötővárosában található az orosz Fekete-tengeri Flotta támaszpontja. Putyin értelmezése szerint a Szovjetunió megszűnésekor, a szövetségi fennhatóságú városokra vonatkozó egyezmények értelmében Ukrajnának vissza kellett volna szolgáltatnia Szevasztopolt Oroszországnak. De ez egyszerűen feledésbe ment, s a város Ukrajnánál maradt – hangoztatta az orosz államfő egy helyi múzeum látogatói előtt.

A “hatalom megragadásának” minősítette az amerikai külügyminisztérium a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés döntését. Leszögezte: a testület ezzel azt akarja elérni, hogy “a demokratikusan megválasztott nemzetgyűlés helyébe egy, a törvények felett álló önkényuralmi bizottság lépjen”. A Lima Csoport, amely a többi között soraiban tudhatja Perut, Argentínát, Brazíliát, Kanadát és Kolumbiát is, közleményében szintén elutasította a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlést, illetve annak tevékenységét. A perui külügyminisztérium által, az országcsoport nevében közölt dokumentum szerint teljes támogatásukról biztosítják a venezuelai kongresszust, amelyben a dél-amerikai ország ellenzéki erői többséggel bírnak.

Gazdaság:

A Standard & Poor’s augusztus 25-ére tűzte ki a magyar szuverén osztályzat vizsgálatát; utána az idén már nem szerepel a cég listáján a magyar államadós-besorolás értékelése. Az S&P előzőleg február 24-én vizsgálta Magyarország hosszú és a rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló szuverén kötelezettségeinek „BBB mínusz/A-3” besorolását, amelyet akkor változatlan stabil kilátással megerősített. Magyarország tavaly mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítőnél visszanyerte a befektetésre ajánlott osztályzatot.

Több százmillió forintos kárt okozott az áprilisi havazás a Bükkben. Az erdőgazdálkodók az utak és turistautak felszabadítását elvégezték, de még mindig rengeteg kidőlt fa van az erdőkben. Az Északerdő Zrt.-nek a fa feldolgozásához hatósági engedélyre van szüksége, de ezt a Bükki Nemzeti Park még nem adta meg. A Bükk hegység keleti részén gazdálkodó Északerdő Zrt. területén több mint százezer köbméternyi faanyag sérült meg, ami több százmillió forint kárt jelent – írta a Világgazdaság.

Sport:

A szerb Dragan Djukics irányításával nagy tervekkel vág neki az új idénynek a Székelyudvarhelyi KC férfi-kézilabdacsapata. A harmincezres székely kisváros együttese – szemben a rendszerváltozást követő időszakkal – immár nem csupán saját értékeit, tehetséges fiataljait tudja megtartani, hanem a magasabban jegyzett bajnokságok, így az NB I játékosainak is egyre vonzóbb; bizonyítva, hogy közös pályánk a Kárpát-medence. – Évek óta figyelem a székelyudvarhelyiek teljesítményét. Örülök, hogy itt lehetek, s bízom benne, irányításom alatt többé nem fordul elő az, ami az elmúlt két évben megtörtént, hogy egymás után két idényben is hétméteresekkel marad alul a rájátszásban a csapat. Új fejezet kezdődött az SZKC számára: megpróbálok ütőképes gárdát összerakni, amely tisztességgel helytáll a minőségi külföldi játékosok tömeges leigazolásával egyre erősödő román bajnokságban – mondta a tréner a Magyar Időknek.
Könnyű:

Az emberszabásúak számának rohamos csökkenését közvetlenül az emberek okozzák. Az emberiség folyamatosan rombolja le életterüket, azért hogy pálmaolajat és papírt tudjon termelni, derül ki az RTL Aktuell összeállításából. Szumátrában mindössze 14 600 orángután él, Borneóban pedig 54 000-re tehető a számuk. A szakértők szerint ha lecsökkentenék a papír és a pálmaolaj iránti keresletet, azzal csökkentenék ugyan a kitermelést, de megmenthetnék az orangutánokat.