“Ne gyűlölj, ne félj! A nácikat itt nem látjuk szívesen!”

Tudósítónk gyorsjelentése: “Miközben ezt a tudósítást írom, a végéhez közeledik az a demonstráció, amit az Egyesült Államok egyik nagyvárosában, Bostonban tartottak szombaton délután.”

Sajnos nem tudok pontos számot írni, mivel nem a helyszínről, hanem New Yorkból írom tudósításomat, ezért csak a képernyőn látottak alapján tudom megítélni, hogy több tízezer tiltakozó tüntető árasztotta el a bostoni utcákat, hogy kimutassák szolidaritásukat a Charlottesville-i események áldozataival és kiálljanak a rasszizmus mindenféle megnyilvánulása ellen.

A Charlottesville-i tragikus események, amelyről a bostoni antifasiszta tüntetés résztvevői megemlékeztek a “free speach” mozgalom által szervezet eseménnyel kezdődtek.

A nácik Amerikában nem szívesen látottak

Egyszerre nézem több tv-csatorna helyszíni tudósítását. Egységesen arról számolnak be, hogy rendkívül nagy a tömeg, amely tiltakozik a rasszizmus, a fehérek felsőbbrendűségét kinyilvánítók ellen.

A helyi lap, a Boston Herald szerint nagyjából 30,000 résztvevője volt a tüntetésnek, amelynek résztvevői egy sportcsarnokban gyülekeztek, s onnan vonultak be Boston utcáira.

A tv-adásokból jól látható és hallható, hogy a tömeg hangosan kántálta: „No hate, no fear, Nazi’s are not welcome here!”, ami magyarul annyit tesz, hogy “Ne gyűlölj, ne félj! A nácikat itt nem látjuk szívesen!

A tömeg kinyilvánította, hogy a náci nézetek Amerikában ellentétesek a hazafiassággal. Ez a kijelentés utalás Trump elnök vonatkozó nyilatkozatára, amikor egyenlőségjelet tett a fehérek felsőbbrendűségét hirdetők és az ellenük fellépők közé.
A tüntetők tábláin erre vonatkozó feliratokat is lehetett látni. Üzentek a szólásszabadságot hirdető jobboldali rasszistáknak és Trump elnöknek egyaránt: Ne állítsák, hogy a rasszizmus az hazafiság!

A táblák feliratának megértéshez szükséges azt tudni, hogy a fehérek felsőbbrendűségét hirdetők saját honlapjukon köszönték meg az elmúlt héten, hogy Trump elnök nyilatkozatával gyakorlatilag megvédte őket.

Jól lehetett hallani a bekiabálásokat: “Nem a Nácikra, Nem a KKK-ra és Nem a fasisztákra az Egyesült Államokban!”

A kiabálás magyarázatához tartozik, hogy a KKK rövidítés a Klu-Klux Klan szervezetet jelenti.
A Ku Klux Klan az Egyesült Államokban egy szélsőséges reakciós mozgalom, amely a fehérek felsőbbrendűségét, a fehér fölényt hirdette, egyben a ellenezte a külföldiek bevándorlását az országba. Ugyanakkor híres a az antikatolicizmusáról és az antiszemitizmusáról egyaránt.
A KKK nem rettent vissza korábban terrorizmustól, a fizikai támadásoktól, a gyilkosságoktól sem, mindazok ellen, akikről úgy vélekedett, hogy tőlük meg kell tisztitani az amerikai társadalmat. A KKK-t az Egyesült Államokban egyértelműen szélsőséges jobboldali szervezetnek tartják.

A “Free Speech Movement” eredetlieg 1964-65-ben indult útjára a Berkeley-i kaliforniai egyetemről. Az akkori mozgalomban több ezer amerikai diák vett részt. A hallgatók ragaszkodtak ahhoz, hogy az egyetem vezetése változtassa meg rendelkezését, amelyben tiltotta politikai tevékenységet és követelte, hogy ismerjék el a hallgatóknak a szabad beszédhez és az egyetemi szabadsághoz való jogát.

Manapság a megnyilvánulásaikból egyértelműsíthető, hogy szélsőjobboldali nézeteket vallanak. A bostoni tüntetés szervezői kinyilvánították, hogy nem azonosulnak a “szabad beszéd” mozgalom nézeteivel. Ez a mozgalom szavakban ugyan azt állította Facebook profilján, hogy “a szabad beszéd az egyik olyan pillér, amely az amerikaiak szabadságát egészében fenntartja.” De hozzátették azt is, hogy gyűlölik a demokratákat, különösen a Clinton házaspárt és az általuk baloldalinak tartottakat.

A “Free Speech” szervezte azt a „Egyesítsd a jobboldal” eseményt, amelynek egyenes következménye volt a Charlottesville-i ellentüntetés, valamint feltételezhetően közük lehetett az ellentüntetésen történt tragikus eseményhez, és ugyancsak közvetlenül kiváltó okai a mai amerikai politikai helyzetnek, így a mai bostoni antifasiszta tüntetésnek is.

 

Barát Tamás New York

 

A cikk illusztrációi az internetről, a tüntetésen résztvevők twitter üzeneteiből származnak.