Aláírásgyűjtés a magyar euróért!

Aláírásgyűjtés a magyar euróért!Aláírásgyűjtés a magyar euróért!Alig két nap alatt máris több száz aláírás érkezett a képviselői honlapomon meghirdetett online-petícióra, amely az euró mielőbbi bevezetését szorgalmazza. Ez is bizonyítja, hogy a magyar választókat érinti és érdekli a közös európai valuta mielőbbi bevezetésének ügye; pontosan tudják, hogy életük, anyagi biztonságuk és jövőjük is nagyban függ ettől a kérdéstől.

Az Európai Unió alapvető átalakulás előtt áll, rövid időn belül formát ölt az úgynevezett kétsebességes európai modell, amelyben éles határvonal húzódik majd a haladó mag-országok és a lemaradni akaró, saját unortodox útjukat járni akaró leszakadó tagállamok között. Az már most is biztosan látszik, hogy a választóvonal a közös valuta használata lesz az érintett tagállamok között. Az Orbán-kormány illiberális politikájával már világossá tette, hogy nem akar a haladó államokkal tartani, inkább a leszakadást, az Unió árnyékosabb perifériáját választja, még akkor is, ha ez a meglévő előnyök elvesztésével jár.

A Fidesz korábban még a „nemzeti önbecsülés szempontjából is fontos fegyverténynek” nevezte az euró mielőbbi bevezetését. Sőt, a máig hatályos 2009-es európai parlamenti programjukban egyenesen szükségesnek mondták az euró bevezetését, mondván „a legszorosabb unión belüli együttműködésre törekvő, úgynevezett mag-országokhoz tartozás minden szempontból kívánatos cél.” Ehhez képest a Fidesz kormányzati szereplői már határozottan elutasítják az euróhoz való csatlakozást, annak ellenére is, hogy erre a csatlakozásunkkor kötelezettséget vállaltunk. Legyen világos: az Orbán-kormány tudatosan szabotálja az euro-zónához való csatlakozás folyamatát. Egyértelmű, hogy azért nem kíván most már a haladó mag-országokhoz csatlakozni, mert az euro-zóna közösségének egysége és működése ellentétes a „Nemzeti Együttműködés Rendszerének” korrupt és kontroll-vesztett világával.

A dolog úgy áll, hogy Magyarországnak akkor van esélye Európa haladó feléhez csatlakozni, ha bevezeti az eurót és európai egységben gondolkodik, nem pedig ellenséget lát és láttat az Unióban. A mai világunkban az Európai Unió és a közös valuta védőernyőt jelent Magyarország számára, ezért olyan gazdaságpolitikát kell folytatni, amely teljesíti a csatlakozás kritériumait és mielőbb ki kell tűzni a bevezetés valós és reális céldátumát. Az euro bevezetéséhez széles gazdasági és társadalmi közmegegyezés szükséges. Ezért indítottam útjára az online aláírásgyűjtést, hogy mi, európai demokraták is kifejezzük közös akaratunkat. Mi, Európai Magyarországot és magyar eurót akarunk!

A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százötvenharmadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

 

dr. Ujhelyi István

az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő