Végre megtalálták a Rohoncon kivégzett sok száz zsidó munkaszolgálatos tömegsírjait

Végre megtalálták a Rohoncon kivégzett sok száz zsidó munkaszolgálatos tömegsírjait

Nyugat.hu

A mészárlás helyszínétől, az ún. keresztpajtától ilyen messze még senki sem kereste a tömegsírokat.

A háború végének egyik legszörnyűbb tömeggyilkossága történt a Kőszeghez közeli Rohoncon, Batthyány Margit birtokán. 1945. március 24-én 1000 magyar zsidót szállítottak vonattal Kőszegről Rohoncra, akiket a délebbre fekvő táborokba indítottak. Mintegy 200 fáradt, beteg, megkínzott munkaszolgálatost azonban a rohonci vasútállomásról az úgynevezett keresztpajtába (börtönjellegű téglaépület alaprajza keresztet formáz) vittek, mert már járni is alig voltak képesek.

Ugyanaznap éjjel Batthyány Ivánné, született Margit von Thyssen-Bornemisza kastélyában, a helyi építési alszakasz székhelyén nemzetiszocialista „bajtársi” ünnepséget rendeztek. Innen kelt útra a helyi Gestapo-fönök felszólítására egy 15 fős, a vendégek közül jelentkezett helyi önkéntesekből álló fegyveres csoport a keresztpajta felé, ahová a teljesen kimerült zsidókat vitték, hogy a „tífuszhordozókat” megöljék. A március 25-re virradó éjszakán körülbelül 180 embert gyilkoltak meg az „ünnepség” résztvevői. Mintegy 20 férfit életben hagytak, hogy társaik tetemét elföldeljék, holmijukat teherautóra rakják fel és visszavigyék a kastélyba. A következő estén őket is megölték.

A Teljes írás ide kattintva olvasható el

A rohonci eseményeknek és emlékhelynek külön honlapja van Ausztriában, és magyar nyelven is elérhető. www.gedenkweg.at/index.php/kreuzstadl-ungarisch

A rohonci tragédiáról bővebben itt olvashat: A legbizarabb mulatság