„A magyar társadalomban, a polgári nemzetben sok száz éve van félreismerhetetlen zsidó komponens.”

„A magyar társadalomban, a polgári nemzetben sok száz éve van félreismerhetetlen zsidó komponens.”

A ma 80 éves Komoróczy Gézát, a zsidóság legnagyobb magyar tudósát köszöntjük

Távoli történelmi idők, az ókori kultúrák sokaságának tudós ismerője, akitől a legtöbbet mégis mai dillemáinkról tanulhatunk. Igazi történész, aki ismeri az idők természetét, ezért mindig a jelen érdekli igazán. Úgy óvja a magyar nemzetet neológ magyar zsidóságot, hogy nem hagy minket „bezárkózni” saját nemzeti és felekezeti hagyományainkba. A 80 éves Mester a változó világra nyitott zsidóság legfontosabb szelleme.

komoroczy_g__za.jpg

Katolikus és református családi hagyományok formálták azzá, aki lett. Páratlanul, felmérhetetlenül, hátköznapi ember számára szinte elgondolhatatlanul műveltté, minden képzeletet meghaladó munkabírásúvá, termékennyé és szorgalmassá. Tág horizontúvá és felelős közéleti értelmiségivé, aki ugyanakkor nem kíván mindenhez érteni, mindenbe belebeszélni, viszont ha kell és tud, akkor nem habozik szólni, mert a hazája iránt mély és szemérmes, aggódó szeretet érez.

Idén 55 éve tanít az ELTÉ-n, ő volt a hebraisztika szak legnagyobb hatású vezetője az utóbbi évtizedekben, ő tette kortárs szellemi izgalommá újra a bibliai Izrael történetét.

Ő erősített meg bennünket újra abban a meggyőződésünkben, hogy a modern zsidóság világra nyitottsága, részvétele a magyar modernitás megformálásában nem valamiféle hagyományvesztés, hogy nem kell félnünk a saját jelenünktől, más kultúrák hatásaitól, ha biztosak vagyunk benne, kik vagyunk mi és mit kínálhatunk a világnak. Hogy az, hogy egykor, a holokauszt előtt a zsidó világ legalábbis egyik középpontját jelentő Európa zsidó közösségei között is kulcsszerepet vivő, a magyar nemzet integráns részeként élő zsidóság hagyományaira van okunk büszkének lenni és továbbvinni mindezt, amennyire lehet.

„A Magyarországon élő zsidók mindig részei voltak az európai zsidó világnak, a zsidó tudat ezer szálával. Ami Magyarországon történt velük, az összefüggésben állt a zsidók történelmével Ausztriában, Németországban, Morvaországban, Lengyelországban, a Közel-Keleten – mert a látóhatárukon mindig ott a Szentföld is. Az egész világon szétszóródott és meggyökeresedett zsidó népnek van magyarországi ága; a magyar társadalomban, a polgári nemzetben sok száz éve van félreismerhetetlen zsidó komponens.”

Illés próféta történetének merész értelmezésével mutatta be híres esszéjében, egyik legtöbbet vitatott művében, milyen veszélyes a zsidókra nézve épp úgy, mint másokra a „bezárkózás a nemzeti hagyományba”. Hogy mindez valójában mennyire pusztítóan veszélyes, milyen rossz szolgálatot tesz a tényleges nemzeti vagy felekezeti érdekeknek. És ez a lecke mindig aktuális számunkra, a teljes magyar nemzetnek épp úgy, mint a magyar zsidóknak. Újra és újra meg kell újítanunk hűségünket a neológia egyik alapító atyjának, Komoróczy Géza „hősének” Lőw Lipót rabbinak a szelleméhez és úgy maradhatunk csak hűek ehhez az örökséghez, ha mi sem félünk meglátni saját korunk követelményeit, azt, hogy mit kíván tőlünk most és itt a Tóra.

Professzor úr, nagy tanítónk a mai napon elérte a 80-at és most is ő nem csak a legjelentősebb, de a legfrissebb szellemek egyike is közöttünk. Eleven, szelíd és ironikusan bölcs figyelmeztetés jelenléte, útmutatása. Tartson minél tovább, még legalább 40 éven át figyelme, 120 éves koráig éltesse Isten!

Ünnepnap számunkra a mai, mázel tov,       מזל טוב ויום הולדת שמח, עד 120 שנות בריאות ואושר  áldott légy Örökkévaló, aki megélnünk engedted ezt a napot és ezt az órát.

Forrás : www.mazsihisz.hu/2017/08/11/a-ma-80-eves-komoroczy-gezat,-a-zsidosag-legnagyobb-magyar-tudosat-koszontjuk-10804.html