Mi szem, szájnak ingere Erzsébetvárosban – Erzsébetváros Magazin 2017.08.09

Mi szem, szájnak ingere Erzsébetvárosban

Enni és inni egyrészt kell, mert a szervezetnek szüksége van az ételre, italra. De mellette mind enni, mind pedig inni jó, mert minden ember vágyik a jó ízekre. Ha pedig jó ízekre vágyik, akkor pedig érdemes ellátogatni Erzsébetvárosba, ahol vannak nagyszerű helyek, mint a Klauzál téri csarnok, de a finom ízekről egy étterem tulajdonosa is beszél.

A Klauzál téri csarnokot 1897-ben építették fel, ami az akkori kornak megfelelő módon került felépítésre – mondta el Ferenczi László, a piac vezetője. A Klauzál tér egy igazi centrum volt, egykor még villamos mis közlekedett előtte. Sajnálatos módon az idő alaposan helybenhagyta a csarnokot, ezért is döntött úgy az erzsébetvárosi önkormányzat, hogy 2014-ben ideiglenesen bezárja az épületet, hogy azt a felújítás után ismételten átadhassa a kerületnek, a fővárosnak. 2016-ra készült el, a külsőségeiben a régi kor hagyományait megtartó csarnok, ami viszont belülről már a XXI. század kihívásainak is megfelel. Azonban a csarnoknak meg kellett küzdenie azzal a kihívással, hogy a felújítási munkák alatt mind a vásárlók, mind a kereskedők máshova szoktak. Szerencsére mára már a kereskedők elkezdtek visszaszállingózni, a vásárlók is látják, hogy nagyszerű termékekhez jutnak. Mint az igazgató elmondta, az önkormányzatnak is az a határozott szándéka, hogy az őstermelők helyhez jussanak a csarnokban. Nekik is köszönhető, hogy a piacon egészséges, otthoni körülmények között előállított zöldségekhez, mézhez, húsáruhoz juthatnak a vevők. A piac vezetése, az önkormányzat a lehető legtöbb helyen igyekszik népszerűsíteni a csarnokot, hogy az erzsébetvárosiak újra magukénak érezzék a Klauzál teret. Persze az nagyon fontos, hogy az Erzsébetvárosban megforduló külföldiek is megtalálják maguknak a csarnokot, most a piac vezetése szeretné kibővíteni profiljukat, hogy melegétel szolgáltatást is biztosítsanak elsősorban a külföldiek számára.

Mint azt az egyik őstermelő elmondta, nekik az a fontos, hogy csak a saját maguk által megtermelt zöldséggel, gyümölccsel kínálják a vevőket, akik között már vannak törzsvásárlók is, ami persze egy tradicionális kereskedőcsaládnál, ahol már a negyedik generáció árusít az természetes. Egy másik kereskedő, Csili Mihály, aki mézet árusít elmondta, csak és kizárólag igazi mézzel jött a piacra, legyen az napraforgó, hárs, vegyesvirág és sok minden más. Ma már egy jó termelőnek, kereskedőnek minden általa kínált fajtából kell kóstolót tartania, hogy a kedves vevő tudjon válogatni.

Erzsébetvárosban számos nagyszerű étterem működik, ezek egyikét vezeti Salai Ferenc. Öt évvel ezelőtt nyitottak a Gozsdu udvarban, az étterem fő profilja a zsidó és olasz fúziós konyha. A tapasztalt vendéglátós, aki előtte a Kulacs étterem vezetője volt, elmondta, komoly kihívással néznek szembe most, hiszen folyamatosan meg kell újulniuk, követniük kell a trendeket, ebben nagy segítséget nyújtott a séfnek, hogy több éven át főzött az egyik kereskedelmi televízió reggeli műsorában.  Az olasz és zsidó fúziós konyha alapötletét Rómában, az ottani zsidó negyed éttermeiből hozta Salai Ferenc, mindezt természetesen megspékelve a magyar ízvilággal. Az étterem különlegességét adja, hogy szemben más erzsébetvárosi szórakozóhellyel, itt nem a pörgés a lényeg, hanem az, hogy a vendégek nyugodt körülmények között üljenek le és minimum másfél-két órát töltsenek el a finom ételekkel, italokkal együtt.