A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

   Csepreghy Nándor az összes plakátot betiltaná. A Miniszterelnökség államtitkára ugyanakkor az ATV-ben elismerte, hogy a kormányon belül ő egy radikálisabb álláspontot képvisel plakátügyben.    Ha a személyes véleményemet kérdezi; én az összes plakátot betiltanám (…) ez az én személyes véleményem”  – válaszolta a miniszterhelyettes arra a kérdésre, hogy a kormányzati plakátdömping idején miért nem volt fontos, hogy ne legyen minden teleplakátolva. Ugyanakkor szerinte tudomásul kell venni, hogy vannak mások, akik másképpen gondolkodnak, és van egy közterületi reklámpiac, amit igenis szabályozni kell. Azt, hogy mekkora méretben, hogyan és miként helyezhetőek el a plakátok.

Várhatóan még ebben a hónapban kiírják a fővárosi kórházfejlesztési projekthez kapcsolódó, összesen 21 milliárd forint keretű, orvosi gépek és műszerek vásárlását célzó közbeszerzést. Emellett készülnek azok az önkormányzati testületi előterjesztések is, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a jelentősebb bontásokkal, építkezésekkel járó kórházi átalakítások megfeleljenek a helyi szintű jogi szabályozásoknak – értesült a Magyar Idők Cserháti Pétertől, a régió kórházi fejlesztését célzó Egészséges Budapest program miniszteri biztosától.

Ha segítséget kér hazánkban, a magyar állam kész menekültként elismerni azt az iráni lányt, akit a svéd hatóságok vissza akarnak toloncolni az iszlám köztársaságba, dacára annak, hogy ott a kereszténység felvétele miatt komoly veszélybe kerülne az élete – közölte a Magyar Időkkel az Orbán Viktor szabadsága miatt jelenleg kormányfői teendőket is ellátó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

       Több hónapos huzavona után a Külügyminisztérium már beéri egy New York állammal kötött szerződéssel is a CEU ügyében – tudta meg a hvg.hu. A külügy jelenleg a dokumentum pontos szövegét várja New York államból. A szerződést heteken belül aláírhatják. A CEU hazai működése ugyanakkor egy további problémába is ütközik: a jogszabálymódosítás szerint ugyanis az intézmények New York államban is kampuszt kell létesítenie.

A rendőrség is arra jutott, hogy nem történt bűncselekmény, a dolgozók nem követtek el szexuális bántalmazást az Alföldi utcai gyermekotthonban – írta a Magyar Hírlap a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságra hivatkozva. A Budapesti Rendőr-főkapitányság lezárta az eljárást, amely a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattal kapcsolatban, ismeretlen tettes ellen, kiskorú veszélyeztetésének megalapozott gyanúja miatt indult – tudatta a főigazgatóság a lap megkeresésére.

           A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér júliusi utasforgalma rekordot döntött, 1 millió 330 ezer utas érkezését, illetve indulását regisztrálták, ami az előző év azonos időszakához képest 15,4 százalékos növekedést jelent – közölte a Budapest Airport. Az eredményhez hozzájárultak a sportesemények is, így a Budapesten rendezett FINA 2017 úszó- és vízilabda világbajnokság, valamint a Forma-1-es Magyar Nagydíj. A fel- és leszállások száma az év hetedik hónapjában elérte a 10 097-et, a szállított légi teheráru (cargo) pedig 10 729 tonna volt.

Külpolitika:

Izraeli repülőgépek csapást mértek szerdán gázai övezeti célpontokra, válaszul egy rakétatámadásra, amelyet néhány órával korábbi indítottak a palesztin területről – írta az israel Hayom. A lap szerint az izraeli harci gépek a tengerparti keskeny földsávot uraló, radikális Hamász szervezet fegyveres szárnyának két bázisát támadták. 

Továbbra is magabiztos előnnyel vezet a kormányzó Likud a 10-es csatorna által megrendelt közvélemény-kutatás szerint. Ha most rendeznék a választásokat, akkor a Benjamin Netanjahu által vezetett alakulat 27-31 mandátumot szerezne a 120 fős Kneszetben. Második helyen az ellenzéki Cionista Unió végezne 20-22 mandátummal, míg harmadik lenne a centrumpárti Yesh Atid 18-16. Negyedik lenne a szintén kormánypárti Zsidó Otthon 9-10 mandátummal.

Felkerült Anglia nemzeti örökségi listájára egy zsidó temető három épülete. Ez az első alkalom, hogy zsidó temetkezési épületek bekerültek a kiemelt műemlékek gyűjteményébe.A Willesden temető épületei neogótikus stílusban készültek el 1873-ra Nathan Solomon Joseph tervei alapján. Mindegyik épület a hagyományoknak megfelelően meghatározó szerepet játszik a zsidó temetkezési gyakorlatban, az imádkozás helyétől az elhunyt testének előkészítésére szánt helyiségig. 1929 óta az épületek gyakorlatilag változatlanok – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében.

Járművel hajtott francia katonák közé egy ismeretlen Párizs Levallois-Perret nevű elővárosában, hat katona megsérült, közülük hárman súlyosan. A támadó még szökésben van, és az ügyben a párizsi ügyészég terrorellenes részlege indított vizsgálatot. A sötét színű jármű – szemtanúk elmondása alapján valószínűleg egy BMW – elhajtott a helyszínről. A hatóságok elemzik a térfigyelő kamerák felvételeit, és nagy erőkkel keresik az elkövetőt. Az autó vezetője minden jel szerint szándékosan hajtott a Sentinelle terrorellenes hadművelet keretében járőröző katonák közé, de a támadó indítékát egyelőre nem ismerik – mondta egy rendőrségi forrás. Az a fejlemény, hogy az ügyészség terrorellenes részlege vette át a nyomozást, azt jelzi, hogy a hatóságok kitervelt terrortámadásként kezelik az esetet. Franciaországban 2015 novembere óta rendkívüli állapot van érvényben, miután az utóbbi két évben több mint 230 embert öltek meg iszlamista indíttatású támadásokban.

Észak-Korea nem jelent közvetlen fenyegetést, „az amerikaiak nyugodtan alhatnak” – jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. Donald Trump amerikai elnök kedden „olyan tűzzel és haraggal” fenyegette meg Phenjant, amilyet még soha nem látott a világ, ha Észak-Korea tovább fenyegeti az Egyesült Államokat. Tillerson rámutatott, hogy ez nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok lépéseket tesz a katonai beavatkozás irányába; Trump azért fogalmazott így, hogy az erős nyelvezetet Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor világosan megértse, mert úgy tűnik, hogy a diplomatikus beszédből nem ért.

Az osztrák belügyminiszter elrendelte az osztrák határellenőrzés megerősítését a keleti és a déli határszakaszon az illegális bevándorlók növekvő száma miatt. Wolfgang Sobotka közlése szerint a magyar, a szlovén, az olasz és a szlovák határszakaszok mentén erősítik meg az ellenőrzést. Az intézkedések részeként fokozzák a hadsereg bevetését is az ellenőrzési pontok munkájának támogatásában. A miniszter azzal indokolta a lépést, hogy a szóban forgó határszakaszokon a szokásosnál több illegális határátlépőt fogtak el az utóbbi napokban. Elmondása szerint már olyan határátkelőkön is tartóztattak fel illegális bevándorlókat, amelyeket korábban ilyen célra nem használtak.

Ismét feszültebbé vált a helyzet a kelet-ukrajnai frontvonal mentén, egy nap alatt három katona esett el és kilenc sebesült meg. Az Oroszország által támogatott szakadárok az elmúlt napban összesen 28-szor sértették meg a tűzszünetet. A támadások kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára, a legsúlyosabb helyzet Donyeck környékén, Avgyijivka településénél alakult ki. A front északi részén, Luhanszk térségében a szakadárok a minszki megállapodásokban tiltott, 120 milliméter kaliberű aknavetőkkel is tüzet nyitottak az ukrán katonák állásaira.

A menedékkérők szabályozatlan érkezésével szembeni határozott fellépés nem jobboldali intézkedés, hanem a nemzetbiztonságot szolgálja – jelentette ki Marco Minniti olasz belügyminiszter, aki úgy látja, máris sikerült megfékezni az Olaszországba érkező migrációt. Marco Minniti hangsúlyozta, hogy a Földközi-tengeren dolgozó civil szervezetek munkáját szabályozó magatartási kódex az után vált elkerülhetetlenné, hogy június 28-án harminchat óra alatt egyszerre több mint 12 ezren érkeztek az olaszországi partokra huszonöt különböző mentőhajóval. „Ha ez így folytatódik, jelentős feszültséghez vezet Olaszországban, káoszt és félelmet teremtve” – jelentette ki Marco Minniti. Úgy vélte, hogy a következő évtizedben a migráció lesz a központi politikai téma Olaszországban éppúgy mint máshol is.

Gyalog járja végig Szlovéniát Borut Pahor államfő, így próbálva növelni népszerűségét az elnökválasztás előtt. Borut Pahor és kísérői – a fia és két kommunikációs szakember – kedden indultak útnak a magyar határ melletti Őrihodosról, és minden nap 40 kilométert tesznek meg, hogy hétfőre elérjék a Pirani-öblöt.  A szabadságán gyalogló elnök nem rejti véka alá, hogy így akarja népszerűsíteni magát az őszi elnökválasztás előtt.  Bevallotta, hogy idő előtti választási kampányról van szó, s az útról készült fotókat folyamatosan töltik majd fel a közösségi oldalakra. Délnyugati szomszédunknál idén év végén tartanak elnökválasztást.

Gazdaság:
A társasági adókulcs egységesítésének hatására felélénkült a nemzetközi érdeklődés Magyarország iránt. Olyan befektetők találják meg hazánkat, akik eddig egzotikus off-shore helyszínek közbeiktatásával építették fel a vállalati struktúráját, ugyanis Magyarország ideális helyszín lehet az off-shore struktúrák kiváltására a 9 százalékos társasági adóval – állítja Pankucsi Zoltán. A Deloitte igazgatója a Portfolio-nak adott interjújában úgy vélekedett, hogy a költségvetésben van mozgástér a különadók módosítására, csökkentésére, vagy akár eltörlésére is. Szerinte a jövő az automatikus adatszolgáltatás az adózásban is, a számlázó programok online bekötése újabb sikertörténet lehet, és az új szabályok arra ösztönzik a vállalkozásokat, hogy átálljanak a számlázó programokra.

A lakásvásárlásra- és építésre vonatkozó lakossági várakozások január és április után júliusban is romlottak. Az előző negyedévhez képest csökkent azok aránya, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót, illetve az ezt valószínűsítők köre is szűkült. Ezek a várakozások hét negyedéves mélypontjukra estek vissza. A júliusi felmérés során 110, ingatlanokkal foglalkozó cég, valamint 1073 vállalat válaszolt, a lakossági minta pedig ezerfős, reprezentatív volt. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások intenzitása is csökkent kissé az egy negyedévvel ezelőttihez képest, ezen a téren a kivárás a meghatározó – közölte a GKI.

Sport:
A Kunlun Red Star Heilongijang csapatában folytatja pályafutását Csányi Karol, az Újpest válogatott jégkorongozója. „A korábbi edzőm hívott fel, akivel még a Patriot Budapestnél dolgoztam együtt” – nyilatkozta Csányi a magyar szövetség honlapjának. A 26 éves támadó elmondta: új csapata a második számú orosz bázisú ligában (VHL) szerepel, ami az élvonal (KHL) előszobájának felel meg. A Heilongijang a KHL-es Kunlun Red Star farmcsapata, szerződése értelmében Csányi mindkét együttesben játszhat.

Az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Southampton szerződtette a Juventus gaboni középpályását, Mario Leminát. A Premier League legutóbbi kiírásában nyolcadik együttes bejelentése szerint klubrekordot jelentő összeget fizettek az olasz bajnoknak középpályásért. A konkrét összeget, viszont csak a Juve hozta nyilvánosságra: e szerint 17 millió eurót utal a Southampton, majd bizonyos feltételek teljesülése esetén további három milliót. A 23 éves futballista 2015-ben került Torinóba, ahol a csapattal az elmúlt két szezonban kétszer nyert bajnokságot és Olasz Kupát, illetve idén a Bajnokok Ligája döntőjében is pályára lépett.

Könnyű:

Felárat számolnak fel a férfiak egy ausztrál kávézóban: a melbourne-i Handsome Her nevű hely 18 százalékkal többet számláz nekik, mivel egy nemrég megjelent tanulmány szerint átlagosan ennyivel keresnek többet, mint a nők. Az így befolyó összegből a kávézó nőket támogató projekteket finanszíroz. A Brunswick városrészben működő vegán kávézó így hirdeti magát: „egy hely nőktől nőknek. Egyik alapítója, Alexandra O’Brien a Channel 7 televízióban elmondta, hogy felárat havonta egy héten át számolnak fel a férfiaknak, de annak kifizetése teljesen önkéntes.