15. Spinoza Zsidó Fesztivál 2017. szeptember 9-24.

15. Spinoza Zsidó Fesztivál 2017. szeptember 9-24.

Igen! Jól olvassa! A Spinoza Színház immár tizenötödször szervezi meg szeptemberi zsidó fesztiválját. És ez nem véletlen. A közép-európai városok közül Budapest zsidósága a legnagyobb, s a Spinozában évente ezért is találkozhat a zsidó kultúra széles palettájával.
A Spinoza Fesztivál specialitása, hogy egy időben, egy helyen a zsidó kultúra szinte valamennyi aspektusa : színház, film, kabaré, irodalom, koncert, opera tudomány egyaránt jelen van.

Ízelítő az idei programjainkból:

Zenés játékok

Az idei fesztiválon a zenés játékok dominálnak. Karády Katalinról, a nagy díváról szóló zenés játékunk premier. Karády az ékszereit eladta, csak hogy zsidó gyerekek életét mentse. A többi zenés játékunk is: Frida, Spinoza & Rembrandt és Poppera (Popper Péter) mind – mind saját produkció.

Drámák

Királyhegyi Pál, külföldről sietett haza, nehogy lekésse az auschwitzi gyorsat. Keserédes életéről szóló monodrámája az idei fesztiválunk egyik fontos premierje. A Herzl c. dráma azért kerül a programba, mert a Spinoza Színházban ez az utóbbi évek egyik legsikeresebb- legtanulságosabb drámája.

Koncertek

A zenés játokok mellett a fesztivál programjában feltűnik a koncertek sokasága. Leonard Cohen és Seress Rezső neve egy ilyen fesztiválról kihagyhatatlan, akár csak a humoros és a zsidó új évi klezmerkoncertek.

Film-premierek

Az idei fesztiválon a szokottnál nagyobb hangsúlyt kapnak az a filmek, ebből több premierünk is lesz. A magyar zsidóság életéről szóló filmsorozat első hét részét már az eddigi fesztiválunkon vetítettük. Az idei fesztiválra három új rész készült, ami a magyar zsidóség háború utáni életét mutatja be. Filmen keresztül betekintést kapunk továbbá a Weiss Manfréd család életébe. Egy további film- premierben a zsidó közösségek életét kísérő régi, több száz éves kántordallamokat hallhatunk.

Előadások és humor-ügyek

Az előadások sem maradhatnak el a fesztiválról. Ez évben Heller Ágnes, Gábor György és Ungvári Tamás gondolatait élvezhetjük. No és humor is színezi a fesztivált. Humor-ügyben megtudjuk, hogy a zsidó Bibliában kinek van a legjobb humora (persze, hogy az Örökkévalónak!) és arról is képet kapunk, hogy Karinthytól napjainkig kik voltak a legnagyobb zsidó humoristák.

18 program – 78 közreműködő

A 18 programban 78-an működnek közre, ebből álljon itt most csak néhány:

Gyabronka József, Hábetler András, Hegedűs D. Géza, Herczenik Anna, Klein Judit, Makranczi Zalán, Müller Péter, Szakcsi Lakatos , Fellegi Balázs, Derzsi György, Masa Tamás. A többi 60 név pedig a fesztivál kétnyelvű, gazdag programjában olvasható.