A BreuerPress és a HetiTV hírei -Lezuhant , Apache típusú katonai helikopter Izraelben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

Elfogadja Botka László invitálását, és elmegy az ellenzéki választási szövetségről szóló tárgyalásra Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke. Még azt sem tartja kizártnak, hogy ez a szövetség létrejöhet, de egyelőre kitart amellett, hogy a kis pártoknak kell összefogniuk, így több kormányváltó szavazót tudnak majd az urnákhoz vinni – mondta Karácsony Gergely a 168 Órának adott interjújában. „Egy választási vereség által nagypofonból felállt Fidesszel is lehet kormányozni, nem azzal a Fidesszel, akit most ismerünk természetesen” – szögezte le Karácsony.

Az MSZP szerint „kamu és a hazug” a Jobbik európai béruniót célzó kampánya. Ujhelyi István, az ellenzéki párt alelnöke azt mondta: a kampány szakmailag „kamu és bugyuta”, politikailag pedig „förtelmesen demagóg és hazug”. A szocialista európai parlamenti képviselő közölte, a béreket nem az Európai Unió határozza meg, így az európai polgári kezdeményezésnek – az aláírások összegyűjtése esetén – sem lesz következménye. Szerinte egészen elképesztő pálfordulás történt a Jobbikban, hiszen néhány éve még a Jobbik alelnöke (Novák Előd) uniós zászlót égetett azon a rendezvényen, amelyen Vona Gábor pártelnök arról beszélt, népszavazáson kell dönteni az uniós kilépésről. Hozzátette: „zászlóégetőkből, de illiberálisokból sem lesznek európai demokraták”.
A nyár folyamán eddig három jelentős hazai bank – jelenlegi vagy korábbi – ügyfeleit érte adathalász-támadás a Magyar Nemzeti Bankhoz érkezett fogyasztói jelzések és piaci adatok alapján. A támadók a fogyasztók e-mail címein túl – új eszközként – SMS-üzenetekkel is adategyeztetésekre szólítják fel a címzetteket. Ők maguk is éppen arra hivatkoznak, hogy biztonsági réseket akarnak megszüntetni, illetve az ügyfelek személyes adatait és tranzakcióit kívánják megvédeni. Az adategyeztetést a fogyasztóknak egy, az adott bank honlapjához nagyon hasonló weboldalon kellene elvégezniük, a bűnözők ezeken kérik be netbank azonosítóikat, jelszavaikat és bankszámlaszámukat. Az oldalak szövegeit – szemben egyes korábbi adathalász támadásokkal – ezúttal hibátlan magyarsággal írták, nem fordítóprogrammal készültek. Az adatok begyűjtésén túl a támadók a fogyasztók egy az adott bankok nevével kezdődő „biztonsági” alkalmazás letöltésére is utasítják, valójában azonban az ügyfelek SMS-kódjainak eltérítése érdekében.

Lezártnak tekinti a Botka László miniszterelnök-jelölt és Molnár Zsolt, az MSZP elnökségi tagja közti vitát Molnár Gyula, a szocialista párt elnöke. „Aki innentől kezdve mást képvisel, az árt a pártnak, már bizony nagy a tét.” Molnár Gyula szerint az esetleges vitákat nem a nyilvánosság előtt kell kezelni. „Ha bármelyikük újranyitja ezt a kérdést, azt fogja eredményezni, hogy én mondom azt, hogy elég. Bárki más az alapstratégiát felveti, úgy, hogy előtte nem beszélünk róla, annak is súlyos büntetéssel kell számolnia.” Az MSZP elnöke hozzátette: a büntetés a választási listáról lekerülés lehet. „A miniszterelnök-jelölt nyilván nem fog stratégiát váltani, mert az övé, de ha bárki más teszi, hiszen olyan időszak felé közelítünk, amikor listák vannak, egyéni körzetekben való indulás a tét, az nem szerepelhet a listán.”

Súlyos fertőzés miatt kerültek be többen is a nyíregyházi Jósa András Kórház infektológiai osztályára. A Blikk úgy tudja, kanyaró vírus okozta a megbetegedéseket. A lap egy aggódó szülőtől értesült a helyzetről. Azt írták, román állampolgárságú gyerekekről van szó, akik közül volt, aki életveszélyes állapotban került be az intézménybe, ahol az orvosok szaktudásának köszönhetően mindegyik fertőzött gyermek állapotát sikerült stabilizálni és megmenteni az életüket. – Úgy tudom, kirándulni jöttek Magyarországra, és már itt tartózkodásukkor jöttek elő a vírusra jellemző tünetek, mint például a magas láz, étvágytalanság, hasmenés, hányás – mondta neve elhallgatását kérő informátor.

Csütörtöktől megkezdődik a Műegyetem rakparton a Bertalan Lajos utca és a Petőfi híd déli lehajtója közötti útszakasz, valamint a fel- és lehajtók felújítása. Ezért lezárják a forgalom elől a Petőfi híd északi le- és felhajtóját, a Műegyetem rakparton pedig irányonként egy-egy sávot zárnak le a forgalom elől. A Műegyetem rakpart felújításának első ütemében lezárják a forgalom elől a Petőfi híd északi, tehát a Szabadság hídhoz közelebb eső fel- és lehajtóját, ez a korlátozás várhatóan szeptember második feléig tart. A déli fel- és lehajtót egyelőre továbbra is használhatják az autósok, ennek forgalmát várhatóan augusztus 21-étől egyirányúsítják a rakpart felé.

Külpolitika:

Terrorcselekmények miatt ítéltek el két férfit az Egyesült Államokban. A tárgyaláson kiderült, hogy nem tartották embereknek a zsidókat. 2011 és 2012 között Aakash Dalal és Anthony Graziano két zsinagógát próbált meg felgyújtani Paramusban és Rutherfordban. Egy rabbi otthonára benzines palackot dobtak, két másik városban pedig antiszemita feliratokat festettek zsinagógák falára – írta a Jediót Ahronót. Mindkét férfi 19 éves volt a bűncselekmények elkövetésekor. 2013-ban emeltek ellenük vádat, részben terrorizmus miatt, de sok számos más bűncselekmény miatt is.

Lezuhant egy amerikai gyártmányú, Apache típusú katonai helikopter Izraelben két pilótával a fedélzetén, egyikük életét vesztette, a másikat súlyos sérülésekkel kórházba vitték. A baleset a Negev sivatagban lévő Ramón légibázison történt egy rutin gyakorló repülést követően, leszállás közben. A gép leszállóhelyen csapódott földbe. A halálos áldozat egy negyvenhárom éves, tartalékos katonai szolgálatát töltő veterán pilóta volt. Fiatalabb társát egy beér-sévai kórházban ápolják. A pilóták a tragikus baleset előtt jelentették az irányítótoronynak, hogy hibát észleltek. Az izraeli hadsereg elrendelte a baleset kivizsgálását, illetve a többi Apache átvizsgálását, és ehhez a helikoptereket gyártó amerikai Boeing vállalattól is várnak szakértőket.

Egy nyolcéves kislány sérült meg a fején, miután ultra-orthodox zsidók és a rendőrök összecsaptak Jeruzsálem Mea Shearim utcájában – írta az i24news. A portál információi szerint egy kő találta el a kislány fejét. Az összecsapás azt követően tört ki, hogy Avigdor Liebermann honvédelmi miniszter meglátogatott az utcában egy rabbit. Az ultra-orthodox zsidók ekkor dobálták meg kővel a hatóság embereit. Az utcában az elmúlt hónapokban éleződött ki a vallásos zsidók és a hatóságok közötti konfliktus. Még június elején 12 vallásos zsidót vettek őrizetbe ebben az utcában, mivel rátámadtak rendőrökre, akik nem takarták el a hivatalos ruházatukat, amikor az utcán végigmentek.

Nem fordulhat elő, hogy a most napvilágra kerülő ügyek miatt lemondjon – írta Twitter-üzenetében Benjamin Netanjahu miniszterelnök. Időközben kiderült, hogy szerdára a kormányfő melletti szimpátiatüntetést szervez a Likud Tel-Avivban – írta az Israel Hayom. David Bitan, a Likud vezetője elmondta, hogy a demonstrációt azért tartják, hogy rámutassanak a baloldali média hazugságaira, és világossá tegyék, hogy a kormánypárton belül semmilyen megingás nincsen. A rendezvényen várhatóan a Likud összes minisztere részt vesz majd.

A Németországban élő török származású, választójoggal rendelkező emberek egyre inkább elfordulnak a német pártoktól, mert nem érzik, hogy megértenék őket. A Törökországból származó német állampolgárok hagyományosan inkább a baloldali pártokkal szimpatizálnak, mivel fontos témának tartják a társadalmi igazságosságot. Eddig a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek voltak kedveltek a Németországban élő törökök körében, mivel ők a migráció előnyeit hangoztatták és felléptek a diszkriminációval szemben. A 2015 óta tartó menekülthullámot viszont már a török bevándorlók egy része is kritikusan szemléli. A közvélemény-kutatók szerint a szeptember 24-ei Bundestag-választáson a török választók szavazatára minden bizonnyal befolyással lesz a közelmúltban kialakult feszültség Berlin és Ankara között, sőt az is valószínűsíthető, hogy magas lesz a távolmaradók aránya a választásra jogosult törökök körében.

31 halászt ölt meg a Boko Haram. A terrorszervezet a Csád-tó nigériai partján rendezett mészárlást. A szélsőségesek szombaton követték el a támadásokat Duguri és Dabar Wanzam szigeteken, ahová a közeli Baga város környékéről rendszeresen járnak halászok. A térség a külvilágnak szinte teljesen elérhetetlen a kommunikációs csatornák hiánya miatt, ezért a támadásról is csak két nappal később, hétfőn tudta értesíteni a hatóságokat az egyik halász.

Pálmaolajért, kávéért és teáért vesz vadászgépeket Oroszországtól Indonézia a Moszkva ellen érvényben lévő uniós és amerikai szankciók miatt – tudatta a jakartai kereskedelmi minisztérium. Marolop Nainggolan szóvivő közölte: a délkelet-ázsiai szigetország a múlt héten állapodott meg Oroszországgal arról, hogy nyersanyagokért cserébe tizenegy Szuhoj harci gépet vásárol. Enggartiasto Lukita indonéziai kereskedelmi miniszter szerint a szankciók arra kényszerítették Oroszországot, hogy új piacokat keressen, ami kapóra jöhet Indonéziának.

 

Petro Porosenko elnök rendelete alapján rendkívüli sorozás kezdődött Ukrajnában, mert a szokásos tavaszi sorkatonai behívással nem sikerült elegendő újonccal feltölteni a nemzeti gárda állományát – írta a Szohodnyi című ukrán lap internetes oldala. A hírportál értesülései szerint újabb, mintegy ezer fiatalt hívnak be augusztus végéig az ország valamennyi régiójából sorkatonai szolgálatra. Ezt követően legközelebb októberben lesz ismét általános sorozás. A Szohodnyi forrása ismételten biztosított afelől, hogy sorkatonákat nem küldenek a fegyveres konfliktus sújtotta kelet-ukrajnai térségbe.

Sorban lázadnak fel Európa leglátogatottabb városainak lakói a tömegturizmus ellen. Az elmúlt hetekben Barcelona, Velence, a mallorcai Las Palmas, a dubrovniki óváros, a budapesti bulinegyed és a skóciai Skye szigete is azzal került be a hírekbe, hogy az ott élők tüntetésekkel, fórumokkal, létszámstoppal, jogszabályokkal, bírságokkal, sőt adókkal próbálják megfékezni az emberáradatot, ami ugyan jelentős bevételt hoz a számukra, de közben élhetetlenné teszi az otthonukat.

Brüsszel figyelmeztet: a rovarirtó szerrel szennyezett tojások hét európai országba is eljuthattak. Az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, Belgium, Hollandia és Németország is figyelmeztetett több uniós államot, hogy exporttal eljuthatott hozzájuk is a veszélyes tojásból – írta a Politico. A holland hatóságok a svédeket és a svájciakat figyelmeztették, Németország pedig a franciáknak és az Egyesült Királyságnak küldött jelzést erről.

Gazdaság:
Az egészségügyi dolgozók keresete kevésbé tér el a nemzetgazdasági átlagtól, mint azt elsőre gondolnánk. A KSH tavalyi adatai szerint az (állami) egészségügyi dolgozók bruttó átlagkeresete 16 583 forinttal maradt el az országos bérátlagtól, ami kevesebb mint 7 százalékkal alacsonyabb kereset. Az elmúlt tíz évben nagy hullámzásokat láthattunk a két kereset között: 2007-ben még csekély eltérés volt a két adat között, a különbségek azonban onnantól folyamatosan nőttek, egészen 2011-ig. Ekkor lépcsőzetes kiigazítások kezdődtek, ennek köszönhetően ismét zárul az olló. Az elmúlt tíz évben közel 40 százalékkal nőttek az egészségügyi bérek, míg a nemzetgazdaságban 42 százalékos volt a növekedés. Ha csak 2010-ig megyünk vissza, azt látjuk, hogy az egészségügyben gyorsabban nőtt a kereset (36,48 százalék), mint országosan (29,94 százalék) – írta a Világgazdaság.

A dohánytermékek jövedéki adójának idén júliustól életbe lépett emelésével, valamint a tej és tejtermékek árának emelkedése nyomán a feldolgozott élelmiszerek drágulásával magyarázta az éves összevetésű infláció és maginfláció egyaránt 0,2 százalékpontos emelkedését az előző hónaphoz képest a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A volatilisebb, költségváltozásokra érzékenyebb élelmiszer- és energiaárak, és a keresletérzékeny termékek csaknem azonos mértékben hatottak az áremelkedés irányába – állapította meg az inflációs alapfolyamatokról kiadott friss elemzésében a jegybank.

 

Sport:
Fölényes győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar Millennium vízilabda-válogatott a FINA Masters világbajnokságon. A Kemény Dénes vezette, egyszeres, kétszeres és háromszoros olimpiai bajnokokból álló csapat 22-5-re verte a török Galatasaray 40 év feletti játékosait. A háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltán a mérkőzés után azt mondta: valószínűleg nehezebb mérkőzések várnak a Masters-csapatra.

Stefan Svitek távozik a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról. A magyar szövetség beszámolója szerint a szlovák edző szerződése a júniusi Európa-bajnokság után járt le, és bár egyeztettek vele a folytatásról, végül úgy döntött, hogy egy másik ország válogatottjának irányítását vállalja el. Szalay Ferenc elnök az elnökségi ülésen jelentette be Stefan Svitek döntését. Mint mondta, a szövetség elégedett volt a kapitány munkájával, de megértették, hogy elsősorban családi okok miatt a váltás mellett döntött.



Kolozsváron megnyitották a látogatók előtt Mátyás király szülőházának kapuit. Az épület jelenleg a Kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetem könyvtárának és egyes tantermeinek ad otthont. Az egyetem egyelőre a nyári tanítási szünet idejére tette látogathatóvá a történelmi épületet. A Mátyás-ház belépti díj ellenében naponta 12 és 18 óra között fogadja a látogatókat. Amint a Transindex.ro portál írta, az épületben a múlt hét végén nyílt meg a művészeti egyetem tanárainak csoportos kiállítása, az emeleti kiállítóteremben pedig Constantin Brancusi szobrászművésznek az egyetem könyvtárában őrzött fényképeiből látható tárlat.