Drónok: Az ég a határ?

“Drónok: Az ég a határ?” címmel mutatja be New York egyik legismertebb látványossága az Intrepid Sea, Air & Space Museum (Tengeri, Légi és Űr Múzeum) azt, hogy a drónok mire is használhatók. Tudósítónk a kiállítás sajtótájékoztatóján járt, s beszámol az ott látottakról, hallottakról.

A drón technológia története

A kiállítás felhívásában egy figyelemreméltó megállapítás olvasható: “Fedezze fel a drón technológia történetét, a legkorábbi pilóta nélküli repülő gépekről a 21. század fejlett rendszerekig. A kiállításon bemutatásra kerülnek a különböző drónok, történelmi tárgyak, modell repülőgépek és ritka videók.”

A felhívás igaznak bizonyult. A sajtótájékoztató résztvevői – és a kiállítás látogatói – megcsodálhatják mindazt, amire a drónok képesek voltak, s várhatóan képesek lesznek majd a jövőben. Mert a kiállítás címe igaz: “Az ég a határ?”

A drón mint fényképezőgép

Az egyszeri, átlagos kiállítás látogató, mielőtt belép a kiállítási sátorba, akkor általában csak annyit tud, hogy a drónok fényképezésre alkalmasak. Hiszen a hirdetésekben ezt látja. S ma már a fotós üzletekben bárki megvásárolhatja a saját fényképezésre, videózásra alkalmas drónját. A dróntechnika fejlettsége lehetővé teszi, hogy egy gyakorlott amatőr – akár egy gyerek is – játszva irányítsa a drónokat. Nagyjából annyit jelent a drónt irányítani, mint a távirányítású gyerekjátékokat, a versenyautókat, motor és vitorlás csónakokat, avagy a modell repülőgépeket. A különbség annyi, hogy a drónok irányítása egy kicsit veszélyesebb, mint a játékoké.

Ami a veszélyeket illeti, nem az a fő gond, hogy valakinek a fejére eshet egy rosszul irányított drón, hanem a lefontosabb gond a drónok használatának az etikussága.

A sajtó, mindenütt a világon, azzal van tele, hogy morálisan azt feszegetik, hogy nincsen kellően szabályozva a drónok használata, különösen drónokkal történő fényképezés.

Sokan azt vetik fel, hogy a drónnal készült fényképezés “belépés az emberek magánszférájába”, hiszen sokszor nem is értesülünk, nem is tudunk arról, hogy valahonnan a magasból, amit talán nem is látunk, fényképeket készítenek rólunk.

Mások azt gondolják, hogy olyan fénykép készülhet rólunk, amihez nem is adtuk a beleegyezésünket. Megint mások azt állítják, hogy a drónokkal történő fényképezés kimeríti a kémkedés fogalmát. Az biztos, hogy ezen a kérdésen – főként jogászok – még sokáig fognak vitatkozni, mire a szabályzás egyértelmű lesz.

A drón nemcsak fényképezésre alkalmas

Ez a nagyszabású kiállítás bemutatja a drónok használatát történetét, láthatunk eredeti korábban használt drónokat és modell repülőgépeket egyaránt. Van olyan drón, amit élőben mutatnak be, s van olyan amiről felhasználás közbeni videó felvételen bizonyosodhatunk meg annak hasznáról.

A pilóta nélküli repülőalkalmatosságok nagyon régen ismertek és használtak a világon. Gondoljunk csak a meteorológiai ballonokra, amelyeket már a 18. Században is használtak.

A pilóta nélküli repülőgépek – drónok

A pilóta nélküli repülő eszközök története és elterjedésük igazán komolyan a huszadik században kezdődött meg. A huszadik században katonai célra sokszor használtak pilóta nélküli repülőgépeket, drónokat.

Az 1950-es években a hidegháború idején a jet-meghajtású (sugárhajtómű), vagy a helikopter típusú drónokat kezdték használni katonai célokra.

A kiállítás látogatói egy tablón megtekinthették - a kiállításnak helyt adó, ma már múzeumként használt - Intrepid repülőgép-anyahajón készült felvételt, amely egy katonai drónt mutat be használat közben.A kiállítás látogatói egy tablón megtekinthették – a kiállításnak helyt adó, ma már múzeumként használt – Intrepid repülőgép-anyahajón készült felvételt, amely egy katonai drónt mutat be használat közben.

 

Egy másik kiállítási tablón a látogatók összehasonlíthatják egy ember méretét a katonai felhasználású pilóta nélküli repülőgépek méretével.

Egy másik kiállítási tablón a látogatók összehasonlíthatják egy ember méretét a katonai felhasználású pilóta nélküli repülőgépek méretével.

A katonai felhasználást mutatja, hogy a kiállításon egy ilyen, valódi - pilóta nélküli - bombázó drón helikoptert is bemutatnak, amely évtizedekig volt hadrendben.A katonai felhasználást mutatja, hogy a kiállításon egy ilyen, valódi – pilóta nélküli – bombázó drón helikoptert is bemutatnak, amely évtizedekig volt hadrendben. A katonai felhasználást mutatja, hogy a kiállításon egy ilyen, valódi - pilóta nélküli - bombázó drón helikoptert is bemutatnak, amely évtizedekig volt hadrendben.

A kiállításon az is kiderül, hogy a drón név is ebből az időből származik, zümmőgő hangjuk ihlette az elnevezést.

 

A kiállítás egyik érdekessége egy katonai felhasználású professzionális drón földi irányítóközpontja.A kiállítás egyik érdekessége egy katonai felhasználású professzionális drón földi irányítóközpontja.

 

 

A drónok felhasználásnak határa a fantázia

A kiállításon látunk pilóta nélküli repülőgépeket a huszadik századból, s látjuk a huszonegyedik századi – jelenlegi – használatot, de betekinthetünk a jövő elképzeléseibe is.

A drónok felhasználásának csupán a fantázia szabhat határt. A tudósító számára a leghasznosabbnak tűnő felhasználást a tűzoltóság mutatta be. A tűzoltók drónokkal keresik meg a tűzfészkeket, olyan helyszíneken, amelyek esetében például a lángoló háztetők nehezen, vagy sehogy sem megközelíthetők.

A tudósító számára a leghasznosabbnak tűnő felhasználást a tűzoltóság mutatta be. A tűzoltók drónokkal keresik meg a tűzfészkeket, olyan helyszíneken, amelyek esetében például a lángoló háztetők nehezen, vagy sehogy sem megközelíthetők.

A világ első repülő ruhája, s a drón mint postás, avagy repülő lámpatest

A kiállítás talán egyik legérdekesebb darabja az eredetiben bemutatott, a Lady Gaga által használt, a Haus of Gaga, a Studio XO technológiai fejlesztési részlege és a TechHaus Volantis által készített "repülő ruha", ami nem más, mintegy nagyméretű drón, egy - pilóta nélküli - repülőalkalmatosság, amely felhasználáskor mintegy egy méter magasan repült, “fedélzetén” a ruhába öltöztetett Lady Gagaval.A kiállítás talán egyik legérdekesebb darabja az eredetiben bemutatott, a Lady Gaga által használt, a Haus of Gaga, a Studio XO technológiai fejlesztési részlege és a TechHaus Volantis által készített „repülő ruha”, ami nem más, mintegy nagyméretű drón, egy – pilóta nélküli – repülőalkalmatosság, amely felhasználáskor mintegy egy méter magasan repült, “fedélzetén” a ruhába öltöztetett Lady Gagaval. A kiállítás látogatói nemcsak az eredeti drónt, de a repülésről készült videofeofelvételt is megtekinthetik. (Az érdeklődők a youtube-on is megtalálhatják ezt az érdekes felvételt.)

A kiállításon bemutatták a drón postás prototípusát, amit az Amazon online megrendelt csomagküldeményeinek kiszállítására fejlesztettek ki.A kiállításon bemutatták a drón postás prototípusát, amit az Amazon online megrendelt csomagküldeményeinek kiszállítására fejlesztettek ki.

A kiállítás azt is bemutatta, hogy a drón technológia új perspektívákat teremt a fotósok, művészek, filmkészítők és színpadi produkciók számára. Ezt bizonyítja az egyik kiállított drón világítótest, amelyet a világhírű Cirque du Soleil Broadway “Paramour” című produkciójában használtak 2016-ban először.

A képeinken a Cirque du Soleil repülő lámpateste.

Képeinken a Cirque du Soleil repülő lámpateste.

S álljon itt egy, igaz a kiállításon még nem bemutatott, magyar vonatkozású megjegyzés: a tudósítónknak nemrégiben nyilatkozott egy Amerikában élő magyar származású filmrendező, aki a közeljövőben készíti legújabb filmjét. A filmet Sanghaj-ban forgatják majd. A film érdekessége lesz, hogy ebben a filmben drónokat használnak majd, de nemcsak világításra, hanem kameraként mobiltelefonokat fognak használni, amelyeket szintén drónokra szerelnek majd és így veszik fel Sanghaj legmagasabb épületének tetején a film egyes jeleneteit.

Sokan értenek abban egyet, hogy a dróntechnikát nemcsak a katonai területeken és a fényképészetben lehet kiválóan felhasználni. Ahogy a kiállításból is kiderült alkalmasak a tűzoltóság céljaira, használhatók postásként, művészeti eszközként, és nem elképzelhetetlen, hogy a drónok alkalmasak például az ipar, vagy mezőgazdaság feladatainak ellátására is,Sokan értenek abban egyet, hogy a dróntechnikát nemcsak a katonai területeken és a fényképészetben lehet kiválóan felhasználni. Ahogy a kiállításból is kiderült alkalmasak a tűzoltóság céljaira, használhatók postásként, művészeti eszközként, és nem elképzelhetetlen, hogy a drónok alkalmasak például az ipar, vagy mezőgazdaság feladatainak ellátására is, Esetleg légitaxiként is? Őszintén szólva bizonytalan vagyok abban, hogy beülnék-e egy pilóta nélküli repülőalkalmatosságba.)

Azt, hogy egyáltalában mire használhatók a drónok, azt a fantázia dönti majd el, ahogyan a kiállítás címe is fogalmaz: „Drónok, az ég a határ?”

S hogy egyáltalában mire használhatók a drónok, azt a fantázia dönti majd el, ahogyan a kiállítás címe is fogalmaz: "Drónok, az ég a határ?"

Kép szöveg: Barát Tamás