A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei

A huszonnyolc tagú MSZP-frakció­ból tizennyolcan, a tizennégy tagú elnökségből pedig kilencen nem kerülhetnek fel a párt listájára, ha Botka László betartja a saját programját – derül ki a Magyar Idők összeállításából. A Magyar Idők tételesen végigvette, hogy mit jelentene a gyakorlatban, ha Botka következetes marad, és megvalósítja ígéretét. Az eredmény: az MSZP lefejezése. A jelenleg 28 fős frakcióból tizenhárman töltöttek be komoly posztot 2010 előtt, köztük voltak miniszterek, államtitkárok, frakcióvezetők, frakcióvezető-helyettesek, ők Burány Sándor, Varga László, Bárándy Gergely, Gőgös Zoltán, Gúr Nándor, Hiller István, Józsa István, Korózs Lajos, Mesterházy Attila, Molnár Zsolt, Teleki László, Tóbiás József és Tukacs István. Képviselő volt még 2010 előtt Tóth Bertalan, Szakács László, Velez Árpád, Legény Zsolt és Lukács Zoltán.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint káros és veszélyes az a kezdeményezés, ami a székelységet a magyar nemzettől különböző nemzetiségként akarja meghatározni. Semjén Zsolt kijelentette: a székelyek magyarok. Hozzátette: a kezdeményezés jó szándékú, de teljes hozzá nem értés alapján történt vagy sokkal rosszabb, hiszen a román politikának mindig is célja volt annak elérése, hogy sem a csángók, sem a székelyek nem magyarok. Kiemelte: a kezdeményezés ellentétes a történelmi valósággal és a magyar nemzeti érdekekkel egyaránt.

Október elsejétől megtörténhet az önkormányzati köztisztviselők bérének emelése, „ha nem, az is egy üzenet az önkormányzati szektor felé” – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Biztatónak nevezte a Belügyminisztériummal a fizetésemelésről folytatott egyeztetéseket, ugyanis az eddigi tárgyalások eredményeképpen a tárca „befogadta” javaslatát, amely szerint októbertől 20 százalékkal, januártól nyolc, majd 2019. januártól ismét nyolc százalékkal emelnék meg az ágazatban dolgozó köztisztviselők bérét. Emlékeztetett arra, hogy nagyjából 21 ezer köztisztviselő és közalkalmazott várja a béremelést.

Már 16 éves kortól szavazati jogot adna minden magyar állampolgárnak az LMP ifjúsági szervezete, és fejlesztené az állampolgári ismeretek terjesztését. A Lehet Más a Jövő első lépésben az önkormányzati és az EP választáson, valamint a helyi népszavazásokon adna lehetőséget a részvételre. A párt ezzel a Jobbiknak arra a javaslatára reagált, amely szerint meg kellene vonni a választójogot, akik nem tudnak írni-olvasni, szerintük ugyanis „gépkocsit sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül, az ország vezetésébe való beleszóláshoz pedig ugyanúgy elvárható az alapfokú iskolai végzettség”.

Tízéves rekordot döntött meg a Balaton idei áldozatainak száma. Eddig tizenöten haltak meg, és még nincs vége a szezonnak. Szombaton egy 18 éves fiatal fulladt a tóba, miután vízi bicikliről a mélyvízbe ugrott. Kiderült, hogy sem ő, sem a vízi biciklin ülő családtagjai nem tudtak úszni. A Népszava azt írja, hogy 2007-ben haltak meg többen egész szezonban, mint idén. Akkor tizenhét áldozata volt a Balatonnak.

A jelenlegi 8 hazai világörökségi helyszín mellett van további 10 várományos és lehetséges, hogy hamarosan újabb magyar nevezetesség kerül fel az UNESCO világörökségi listájára – közli a Portfolio. A portál arról készített összeállítást, hogy miért kedvező Magyarországnak, ha újabb természeti és kulturális értékét éri e megtiszteltetés.

Külpolitika:

Nem tettem semmilyen terhelő vallomást a korábbi főnökömre – mondta Ari Harow, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök volt kabinetfőnöke. Harow koronatanú lett azokban a nyomozásokban, amelyek egyébként nem kapcsolódnak a kormányfőhöz – írta az Israel Hayom. David Bitan, a Likud elnöke az üggyel kapcsolatban azt mondta, Harow most vizsgált cselekményeinek semmi köze nincsen a miniszterelnökhöz, és bízik benne, hogy a hatóságok is így látják majd. David Amsalem, egy másik Likud-párti politikus szerint Harow cselekedetei egyszerű zsarolásnak számítanak, és egy bűnöző szervezetre hasonlítanak.

Precedensértékű döntéssel a haifai bíróság megfosztott izraeli állampolgárságától egy merénylőt, aki két éve szándékosan katonákat gázolt, majd kocsijából kiszállva késsel a menekülőkre támadt – írta az Israel Hayom. A lap szerint a bíróság első alkalommal alkalmazta az állampolgársági törvény 2008-ban elfogadott módosítását, amely feljogosítja a belügyminisztert az állampolgárság megvonására, ha valakit terrorizmus miatt ítélnek el, és az intézkedést a legfőbb ügyész és a bíróság is támogatja. A bíróság szerint Zivad „konkrét és jelentős módon megsértette Izraellel szembeni lojalitását”, amikor végezni próbált négy áldozatával, akiknek alkotmányos joguk van az élethez. A döntés szerint az élethez való jog előrébb való a merénylő állampolgársághoz való jogánál.

Egy zsidó szervezet engedélyt kért egy zsinagóga építésére Sydney-ben, amit azonban az ausztrál állam megtagadott, mert így az iszlám terrorizmus célpontjává válhat a környék. A bíróság szerint az épület negatívan „árnyalná az utca képét”, és ezért nem fogják engedélyezni az építkezést – írta a The Jerusalem Post. Az épület a leendő látogatók biztonságát fenyegetheti, továbbá veszélybe kerülhetnek a környékbeli lakosok és a gyalogosok is” – állt a bíróság közleményében. Noha a közösség készen állt arra, hogy az előírt biztonsági intézkedéseknek eleget tegyen – például robbanásbiztos falakkal –, a hatóságok továbbra sem tágítottak álláspontjuktól.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) felmondta a koalíciós szerződést, a SITA hírügynökség szerint nem hajlandóak tovább az oktatásügyi minisztériumban folyó kihágásokat takargatni. A SITA információi szerint a koalícióban az oktatásügyi minisztérium okozott konfliktust. A hírügynökség SNS-es forrása szerint a párt nem hajlandó tovább takargatni a volt miniszter, Juraj Draxler, és Jaroslav Brhel vállalkozó kihágásait. A 2016. szeptember elsején, Robert Ficóval és Bugár Bélával megkötött koalíciós szerződést mondta fel. Az indoklás szerint meg akarja változtatni a koalíción belüli szabályokat és kapcsolatokat, valamint abszolút új prioritásokat állítana fel, hogy visszaálljon a koalíción belüli, valamint a nyilvánosság és a koalíció közötti bizalom. Pozsonyi megfigyelők nem tartják valószínűnek, hogy Danko bejelentése a kormánykoalíció széteséséhez vezetne.

 

Kelemen Hunor román állampolgárságának a megvonását kezdeményezi egy múlt heti nyilatkozata miatt a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció. A román akadémiai, üzleti szférát, szakszervezeteket és szakmai szervezeteket tömörítő társaság uszító jellegűnek találta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének a Nagy-Románia megalakulása jövő évi centenáriumára vonatkozó nézeteit. Kelemen Hunor a Szabadság kolozsvári napilapban pénteken közölt interjúban kijelentette: „a románságnak pedig el kell fogadnia, hogy mi (az erdélyi magyarság) nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at”.

Egyre nő az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások menetével elégedetlen brit szavazók aránya. Az ORB International által ismertetett közvélemény-kutatása szerint 61 százalékuk elégedetlen Theresa May konzervatív kormányának tárgyalási stratégiájával. Júliusban 56, júniusban 46 százalék volt ez az arány. A piackutató cég szerint úgy tűnik, a konzervatívok gyenge szereplése a júniusi előrehozott választásokon és kormányképes alsóházi többségük elvesztése egyre nagyobb aggodalmat kelt a brit szavazók körében a kilépési tárgyalásokkal kapcsolatban. A válaszadók mindössze 35 százaléka véli úgy, hogy Theresa May miniszterelnök képes lesz Nagy-Britannia számára kedvező megállapodást elérni az Európai Unióval. A megkérdezettek 44 százaléka vall ezzel ellentétes nézeteket, 21 százalék nem tudta megítélni.

2014 őszén a német törvényhozás biztonságos térségnek nyilvánította a Balkán három országát: Koszovót, Szerbiát és Albániát. Ennek értelmében az onnan érkezettek számára végleg füstbe ment a remény a menedékjog megszerzésére és nem maradt más hátra, mint elhagyni Németországot. Mintegy ellenszolgáltatásként a német munkaügyi hivatal kirendeltséget létesített Pristinában, Belgrádban, valamint Tiranában, hogy folyamatosan tájékoztassa az érdeklődőket a németországi álláslehetőségekről. A kezdeményezést siker koronázta, ugyanis nemcsak a Balkán három országának németül, de legalább angolul jól beszélő munkakeresői fordulnak felvilágosításért egyre nagyobb számban a helyi dolgozókat foglalkoztató a kirendeltségekhez, hanem a mind nagyobb szakemberhiánnyal küzdő német ipar megbízottai is.

 

Az elmúlt évek során 40 ezer koszovói, szerb és albán állampolgár érkezett szabályos munkavállalási és letelepedési engedéllyel Németországba. A sikeren felbuzdulva a közelmúltban Tunézia fővárosában is kirendeltséget nyitott a német munkaügyi hivatal.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Japán hétfői közös közleményében sürgette, hogy a nemzetközi közösség helyezze nyomás alá Észak-Koreát annak érdekében, hogy az letérjen „fenyegetés és a provokáció útjáról”. A három szövetséges diplomáciai és gazdasági eszközök segítségével reméli tárgyalóasztalhoz kényszeríteni Phenjant. A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége ötvenedik, Manilában tartott külügyminiszteri tanácskozása alkalmával kiadott közleményében a három ország felhívta a figyelmet, hogy szigorúan be kell tartani az Észak-Koreát sújtó új szankciókat. Hangoztatták, hogy elkötelezettek a büntetőintézkedéseket illetően, és segítséget nyújtanak életbe léptetésükhöz.

Varsót nyugtalanítja az egy hónap múlva kezdődő orosz-fehérorosz hadgyakorlat, figyelemmel fogja kísérni, de rendkívüli intézkedéseket nem tesz – közölte Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjúban. „Figyelmesen nyomon követjük, aggodalommal nézzük, mert a legutóbbi két hadgyakorlat forgatókönyve kissé ijesztő volt Lengyelország számára amiatt, hogy tartalmazta a katonai és nukleáris csapást Lengyelországra, Varsóra. Készülünk a szeptemberi hadgyakorlat követésére, de természetesen semmilyen rendkívüli intézkedést nem foganatosítunk” – idézte Waszczykowskit az orosz hírügynökség. A külügyminiszter hozzátettette, hogy augusztus végén Lengyelországban látogat Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, és vele is megvitatják ezt.

Gazdaság:

Lezárult a málnaszezon, az Agrárgazdasági Kutatóintézet legfrissebb adatai szerint az idén még a tavalyinál is kisebb területen termesztik a gyümölcsöt – hívta fel a figyelmet a Magyar Idők. Míg a 90-es évek elején az éves termésmennyiség 27 ezer tonna volt, addig mára 1,5-2 ezer tonnára esett vissza a hazai termelés. Ennek több oka is lehet: egyrészt a málnaültetvények elöregedtek az elmúlt években, sokan felhagytak a termeléssel, emiatt egyre kisebb területen egyre kevesebben foglalkoznak a munkaigényes gyümölccsel. Másfelől a málna nagyon érzékeny gyümölcs, a magyarországi klíma, az erős UV-sugárzás nem tesz jót neki, megéghetnek a bogyók. Sem a hirtelen lezúduló esőt, sem a páraszegény meleget nem tűri jól – mutatott rá cikkében a Magyar Idők.

Az Európai Unió tagországai átlagosan a bruttó hazai termékük (GDP) egy százalékát költik szabadidős, kulturális és vallási tevékenységek támogatására; a tagállamok GDP-arányos listáját Magyarország vezeti 2,1 százalékkal – derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) jelentéséből. Az EU országai 2015-ben közel 153 milliárd eurót fordítottak szabadidős, kulturális és vallási tevékenységekre, ami az össz-GDP mintegy egy százalékát tette ki. Ez sokkal alacsonyabb a szociális kiadásoknál (19,2 százalék), az egészségügyi (7,2 százalék), az oktatási (4,9 százalék) vagy a védelmi (1,4 százalék) költségeknél, viszont magasabb, mint például a környezetvédelemre (0,8 százalék) és a lakhatásra (0,6 százalék) fordított GDP-arányos összeg. A GDP-hez viszonyítva a legtöbbet Magyarország fordította erre a célra (2,1 százalék), a második Észtország (2 százalék), melyet Dánia, Bulgária és Lettország követ. A skála másik végén Írország (0,6 százalék), illetve az Egyesült Királyág, Görögország és Olaszország (0,7 százalék) található.

Sport:

A Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid a negyedik, míg az Európa Ligában címvédő Manchester United a második győzelmére készül a Szkopjéban sorra kerülő európai labdarúgó Szuperkupa-mérkőzésen. A trófea 1973 óta íródó történetében a Real hatodszor érdekelt, és eddig háromszor nyert: 2002-ben a holland Feyenoordot, 2014-ben és tavaly pedig a Sevillát győzte le. Emellett kétszer veszített: 1998-ban és 2000-ben a Chelsea-től, illetve a Galatasaraytól kapott ki. A Manchester United 1991-ben legyőzte a Crvena Zvezdát, 1999-ben viszont alulmaradt a Lazióval szemben, majd 2008-ban a szentpétervári Zenittől is vereséget szenvedett.

Remekül halad az új szombathelyi stadion építése, szűk három hónapon belül átadásra is kerülhet. Korábban már jelentek meg hírek arról, hogy ki ellen avathatja a Haladás az új létesítményt, az olasz sajtóban például a Lazio neve is felmerült. A csakfoci.hu úgy értesült, hogy legfőbb terv az volt, hogy a Hertha BSC ellen kerüljön sor a nyitómeccsre, Király Gábor személye miatt ugyanis még külön pikantériája is lett volna ennek az avató találkozónak. Erről annyit tudok mondani, hogy valóban nagyon komolyan felmerült a Hertha érkezése, zajlottak egyeztetések erről. Részletekbe azért nem bocsátkoznék, mert nem a klub szervezi az átadóval kapcsolatos eseményeket, egy kft. bonyolít minden ezzel kapcsolatos egyeztetést – erősítette meg a portálnak az értesülést Tóth Miklós, a Haladás ügyvezető igazgatója.



András, Péter és Fülöp apostolok szülőfaluja, Bétsaida utódvárosa, a római kori Juliász maradványait találhatták meg izraeli régészek a Kinneret, vagyis a Galileai-tenger északi partjainál. A Mordeháj Aviam régész vezetésével dolgozó kutatók a Jordán folyó deltájának közelében bukkantak az évtizedek óta keresett városra, amely egykor Augustus római császár lányáról, Júliáról kapta a nevét. Az Újszövetségben Bétsaida néven említett település korábban kicsiny galileai halászfalu volt, az Újszövetség könyvei szerint Jézus három apostolának, Andrásnak, Péternek és Fülöpnek a szülőhelye. A kutatók két méterrel a bizánci kori maradványok alatt egy római korból, a Kr. u. 1-3. századból származó réteget találtak cseréptöredékekkel és érmekkel. A legnagyobb meglepetés egy római stílusban épült fürdő, benne a mozaikpadló részleteinek a felbukkanása volt, ami nem tekinthető szokványos tárgyi emléknek ebben a régióban. Ez azt valószínűsíti, hogy a régóta keresett Juliászt találták meg, nem egy egyszerű halászfalut.