A BreuerPress és a  HetiTV hírei 

A BreuerPress és a  HetiTV hírei 

Budapesti népszavazási kezdeményezést adott be az Együtt és a Párbeszéd közösen a római-parti mobilgát megépítése ellen. Pataki Márton, az Együtt politikusa közölte: azt kívánják elérni, hogy a főváros helyezze hatályon kívül a mobilgát létesítéséről hozott áprilisi határozatát. Véleménye szerint a gátat eggyel beljebb, a Királyok útja, Nánási út nyomvonalán kellene megépíteni. A népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtés legrosszabb esetben októberben kezdődhet, és az országgyűlési választásokkal egy időben lehetne megtartani a referendumot – mondta Pataki Márton.

Lecserélte a 3-as metró szerelvényeit felújító orosz Metrovagonmas a budapesti projekt vezetőjét, a szerelvények felújítását Denisz Silo, a cég anyavállalata, a Transmasholding könnyű- és városi szállító vasúti jármű osztályának vezetője koordinálja a jövőben. Az új vezető lesz a felelős a budapesti felújítási program sikeres kivitelezéséért, ide értve a szerelvények biztonságát, a problémamentes működést, a menetrend betartását, a karbantartási munkák teljesítését, a szállítási idők betartását és a szerelvények üzembe helyezését. Denisz Silo karrierjét a 2-es metróvonalon közlekedő szerelvények gyártójánál, a francia Alstomnál kezdte szervizmérnökként, és jelentős tapasztalattal rendelkezik európai országokban végrehajtott projektek terén.

A Századvég Alapítvány júliusi kutatásának a tanúsága szerint az előző hónapokhoz képest alig változott a politikai erőtér. A teljes népesség körében továbbra is a választásra jogosult állampolgárok 32 százaléka szavazna „most vasárnap” a Fidesz–KDNP-re. A második helyen a Jobbik áll 11 százalékkal, megelőzve a 10 százalékos szocialistákat. A DK-ra 4, az LMP-re 3 százalék voksolna, míg az Együtt továbbra is 1 százalékon áll. Más pártokra a megkérdezettek 6 százaléka adná a szavazatát, míg a bizonytalanok aránya – változatlanul – 33 százalék.

Ideológiailag akarunk kiképezni egy aktivista elitet, de eszmei üzenetünkkel igyekszünk elérni a szélesebb közönséget is. Megfelelő elvi és eszmei alapok létrehozására van szükség, hogy hitelesen tudjuk képviselni az új radikális jobboldal szellemiségét – mondta a Magyar Időknek adott interjújában az Erő és Elszántság mozgalom egyik alapítója és a Betyársereg vezetője, Tyirityán Zsolt. A Betyársereg vezetője azt mondja, nem tekintik ellenséges szervezetnek a Jobbikot, sőt,  Toroczkai László örömmel üdvözölte ezt a kezdeményezésükett, Volner Jánossal pedig “őszinte baráti kapcsolatot” ápol. Szerinte ma az ország lakosságának 9-10 százaléka igényelné a radikális jobboldal jelenlétét a közéletben.

Idén eddig 13 ember fulladt a Balatonba. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata egy drasztikus Facebook-bejegyzéssel hívja fel a figyelmet a fürdőzés szabályainak betartására és az egyéni felelősségre. Elfelejtjük, hogy föl kell készülni a vízbemenetelre – hangsúlyozta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. Bagyó Sándor hozzátette, fel kell mérni a tudásunkat és az időjárási körülményeket is figyelembe kell venni. A legnagyobb baj, ha valaki azt hiszi, rá nem vonatkoznak a fizikai és élettani törvényszerűségek, és a közösség által hozott szabályokat sem kell betartania. Nyár közepe van, nem szabad, hogy ez a tendencia folytatódjon – hangsúlyozta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. Bagyó Sándor hozzátette, a figyelemfelhívás a célja a kicsit sokkoló – egy holttest körvonalait láttató szonár-kép – Facebook-bejegyzésüknek.

Magyarország szeretne véleményformáló központ lenni a keresztényüldözés elleni küzdelemben, erről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszélt. Bármilyen furcsa, a legüldözöttebb vallás a keresztény vallás a világban. A vallásos alapon elkövetett jogsértések, gyilkosságok, támadások kétharmada keresztények ellen történik ma a világban, és „a 21. század szégyene, hogy most a fizikai megsemmisítésük valóságos, elképzelhető közelségbe került” – tette hozzá. Megjegyezte: Európa ezzel kapcsolatban – néhány országtól eltekintve – „behunyja a szemét”. Magyarországnak – hangsúlyozta a miniszter – erkölcsi kötelessége és jól felfogott érdeke, hogy segítse az üldözött keresztényeket,

Virágzik a kiberbűnözés, tízből hat rosszindulatú szoftver már zsarolóvírus – mondta Gyebnár Gergő biztonsági szakértő. Elmondta: azért van egyre több zsarolóvírus, mert egyszerűen, könnyen lehet vele pénzt keresni. A tavalyi évhez képest négyszer több zsarolóvírus van jelenleg, és minden 40. másodpercben megkap valaki egy ilyet. Hozzátette: a létfontosságú rendszereknél kiemelkedően fontos, hogy odafigyeljenek a zsarolóvírusok támadásainak kivédésére. A magánszemélyeknél sok esetben a nemtörődömség, hanyagság – például az, hogy ismeretlen internetes oldalakat is megnyitnak – okozza, hogy zsarolóvírus áldozatává válnak.

Lamperth Mónika jegyzőként nem jogosult hivatalból bejelentést tenni a XV. kerület bölcsőde- és óvodaberuházásai­val kapcsolatban a Közbeszerzési Hatóságnak a vonatkozó jogszabály alapján – derül ki a kerületi tulajdonosi bizottság jelentéséből. A testület megállapítása szerint Lamperth Mónika csak magánszemélyként jogosult a hatóságokhoz fordulni a fenti ügyben. Ismert: Gyurcsány Ferenc egykori belügyminisztere az említett fejlesztések költségnövekedésével kapcsolatban kezdeményezte a közbeszerzés kivizsgálását. Utóbb kiderült: közbeszerzési szempontból minden jogszerű volt.

Külpolitika:

További műtétekre lesz szüksége a Yavne-i bevásárlóközpontban megkéselt férfinek. A település boltjában szerdán történt terrortámadás. A dolgozót egy 19 éves palesztin késelte meg. A hatóságok meghallgatták a merénylő családját, és a nyomozás jelenlegi állása szerint egy magányos elkövető volt a merénylő – írta a Jediót Ahronót.

Törökország importjának 200 ezer dolláros újraértékesítési nyeresége a Hamász kasszájában landolt, amiből a ciszjordániai akcióikat finanszírozták – írta az i24news. Ezt az információit az izraeli titkosszolgálat tudta meg, miután feltárták a Hamász pénzmosási tevékenységét. A pénzek útja Törökországon keresztül vezetett Hebronba, ahol több Hamász-tisztviselő több százezer dollárt kapott. A Shin Bét információi szerint két Hamász aktivista utazott Hebronból Törökországba különféle üzleti utakra. Ezek a személyek több tízezer dollár értékben vettek árut, majd ezeket úgymond importálták Hebronba, így próbálva a pénzt tisztára mosni.

Két ember sérült meg, miután futballhuligánok egy csoportja megtámadta a Hapoel Petah Tikva csapatát lengyelországi túráján. Az incidens Varsótól északra 70 kilométerre történt, miután egy helyi csapattal játszott egy barátságos meccset az izraeli csapat. A meccs lefújását követően maszkos huligánok törtek be a pályára és megpróbálták megverni az izraeli csapat játékosait. Az eddigi információk szerint a Legia Varsó huligánjai voltak az akció aktív résztvevői. Minden bizonnyal előre kitervelt támadásról lehet beszélni, mivel az incidens azt követően történt, hogy a rendőrség távozott a meccs helyszínéről – számolt be a támadásról a Jewish Telegraphic Agency.

Ma még kevesebb muszlim él Amerikában, mint zsidó, de ez nem valószínű, hogy sokáig így marad. A muszlimok fiatalabbak és több gyereket vállalnak. A Pew Research Center már 2013-ban „átvilágította” az amerikai zsidóságot, idén pedig sor került a muszlimok felmérésére. Az Egyesült Államok lakosságának több mint 1 százaléka, mintegy 3,3 millió ember muszlim, ezzel szemben a magukat zsidónak vallók száma eléri az 5,3 milliót, az összlakosság közel 2 százalékát. A zsidó közösség számára a másik figyelmeztetést az elöregedés jelenti. Az USÁ-ban a zsidók fele 50. életéve felett, a másik fele alatta jár, míg ugyanez a medián érték a muszlimok esetében 35 év. Ezek az adatok is alátámasztják azt a két éve – szintén a Pew által – készített kutatást, ami 2050-re jósolja az amerikai zsidó lakosság lélekszámának muszlimok általi lekörözését.

Az újonnan elfogadott amerikai szankciók a 2015-ben megkötött, korszakos jelentőségű atomalku megsértését jelentik – vélekedett egy iráni kormányzati tisztviselő. Az iráni állami televízió idézte Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettest, Teherán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalóját, aki hangoztatta, hogy az „atomalkut megszegték”. Kijelentette, hogy Irán „hevesen reagál” majd a büntető intézkedésekre, miközben távol tartja magát az amerikai belpolitikai kérdésektől. Hozzátette, Irán összeállított egy 16 tételből álló intézkedési listát, amellyel válaszol majd az amerikai lépésre.

Az Európai Bizottság elnökével közölt interjút a Politico brüsszeli hírportál, amelyben Jean-Claude Juncker egyebek mellett arról beszélt, hogy nem szeretné „elveszíteni” Magyarországot, amely Lengyelországgal együtt „problémás helyzet elé állítja az Európai Uniót”. A Politico szerint Juncker az interjú során „keményebb hangot ütött meg” Varsóval szemben, mint Budapesttel, és úgy vélekedett, hogy Lengyelország egyébként is „magányosabb” lesz az Egyesült Királyság uniós kilépése után, mint Magyarország. Arra a kérdésre, hogy van-e különbség a lengyel és a magyar kormány kezelésében, Juncker azt válaszolta, hogy Orbán Viktor kormányfővel „gondoskodó” kapcsolata van, rendszeresen beszélnek és találkoznak, még ha ezt nem is mindig hozzák nyilvánosságra.

Tíz éven belül népszavazást tarthatnak Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország egyesítéséről egy ír parlamenti bizottság és az azt képviselő szenátor szerint. A sziget békés egyesítéséről szóló tervek vázát az ír törvényhozás egyik bizottsága fektette le, a testület sürgette a brit és az ír kormányt, hogy tegyen előkészületeket a referendum elkövetkező évtizedben való megtartására – idézte a The Times című brit lap a testület állásfoglalását, valamint a bizottság szóvivőjét, Mark Daly szenátort. Az ellenzéki Fianna Fáil (Republikánus Párt) politikusa hozzátette, az ír kormánynak politikai és gazdasági értelemben is felkészültnek kell lennie egy jövőbeni népszavazás „pozitív kimenetelére”.

Luisa Ortega Díaz venezuelai főállamügyész tömeges választási csalás gyanújával vizsgálatot indított a kormány és a választási hatóságok ellen. „Két államügyész vizsgálódik az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztásakor elkövetett csalások ügyében a Smartmatic cég segítségével” – jelentette be Díaz. A Smartmatic venezuelai tulajdonú, londoni székhelyű nemzetközi vállalat, amely elektronikus választási rendszerek és egyéb, a kormányzati munkát segítő programok fejlesztésével foglalkozik. Vezérigazgatója, Antonio Mugica korábban azt állította: bizonyítottan manipulálták a vasárnapi választások végeredményét, a szavazók száma pedig valószínűleg sokkal alacsonyabb volt a választási bizottság által megadottnál.

Donald Trump amerikai elnök egy Twitter-bejegyzésében cáfolta azt a pletykát, hogy szemétdombnak nevezte volna a washingtoni Fehér Házat. A Sports Illustrated című sportmagazinban és egy internetes golf-portálon jelent meg az az állítás, hogy golfklubjai egyikében beszélgetve az elnök azt fejtegette: azért van gyakran távol Washingtontól, mert „a Fehér Ház egy szemétdomb”. A kijelentés a média állításai szerint a New Jerseyben lévő Bedminster golfklubban hangzott el. Trump most azt írta, hogy szereti a Fehér Házat. „Az egyik legszebb épület (lakóház), amelyet valaha láttam” – fogalmazott. „De a Hamis Hírek azt állítják, hogy szemétdombnak hívtam – TOTÁLIS VALÓTLANSÁG” – szögezte le.

Megnyitották a kanadai Québec központjában, Montréalban az olimpiai stadiont a menedékkérők számára, miután egyre többen érkeznek az Egyesült Államokból és kérnek menedéket Kanadában. A stadionban a québeci vöröskereszt és a helyi egészségügyi hatóságok látják el az érkezőket. Azt nem közölték, hogy jelenleg hány embert szállásoltak el az 1976-os olimpiai játékokra épült rendezvénycsarnokban. Idén eddig 4600 ember lépte át az amerikai-kanadai határt és kért menedéket Kanadában, főleg Québecben. A Reuters brit hírügynökségnek menedékkérők azt mondták: Donald Trump szigorú bevándorláspolitikájától tartanak, ezért hagyták el az Egyesült Államokat.

Az ellenzéknek nem sikerült megnyernie a brazil kongresszus alsóházi képviselőinek kétharmadát, hogy korrupciós vádak miatt indítsanak alkotmányos vádeljárást Michel Temer államfő ellen és függesszék fel hivatalából az elnököt. Az 513 képviselő egyenként szavazott, és 172 ellenszavazatnál világossá vált, hogy a kezdeményezés elbukott. Temert a vádak szerint megvesztegették. Az ellenzék képviselői játékpénzzel teli bőröndökkel érkeztek az ülésterembe, s azt kiabálták, hogy „Temernek mennie kell!”.

Koszovó állami vasút-üzemeltető vállalata, a Trainkos bejelentette, hogy a hét közepétől három vonala közül kettőn felfüggeszti a közlekedést, mivel nem kapta meg a kormánytól a normális tevékenységéhez szükséges forrásokat – írta a bne IntelliNews régiós hírportál. Az utazni szándékozóknak nincs más lehetőségük, mint hogy beletörődjenek a helyzetbe. A hírnek sajátos hátteret ad, hogy Koszovóban 2017 második negyedévében több mint kilenc százalékkal, 57 ezerre ugrott a vasutat igénybe vevők száma az év első három hónapjához képest. A döntés miatt az ország fővárosa, Pristina, illetve Peja, továbbá a Fushe Kosove és Hani i Elezit közti forgalom áll le. A Pristinát és a Szkopjét, Macedónia fővárosát összekötő vonatok továbbra is közlekednek.

Gazdaság:

Tavaly 140-150 millió receptet váltottak ki a betegek a patikákban, és havonta tízmilliárd forintot költöttek gyógyszerre. A gyógyszerfogyasztás megoszlása a megyék és régiók között nagyjából kiegyenlített. Megyék tekintetében 8 százalékos a legnagyobb különbség, a magyarországi régiókat vizsgálva pedig 15 százalékos a legnagyobb eltérés – derült ki az Állami Egészségügyi Ellátóközpont jelentéséből. A legtöbb gyógyszert Baranya és Tolna megyében szedik a betegek, majd a rangsort Békés és Csongrád megye követi, a legkevesebbet pedig a Pest megyeiek költik vényköteles készítményekre. A receptek többségét az orvosok főleg a népbetegségek kezelésére, mint a szív- és érrendszeri betegségekre, a diabéteszre és társbetegségeire írják fel. A jelentés szerint azonban a top tízben vannak az emésztési problémák miatt kiváltott gyógyszerek, a neurológiai és reumatológiai problémákra kiváltott fájdalomcsillapítók, valamint az asztma és a COPD kezelésére szolgáló gyógyszerek is – írta a Világgazdaság.

A dél-koreai kormány meg akarja emelni a vezető konglomerátumokat, magas jövedelmű magánszemélyeket, illetve a jelentős részvényeket birtokló befektetőket sújtó adókat, hogy csökkentse a szegények és gazdagok közötti különbségeket, és finanszírozza az egyre növekvő jóléti kiadásokat – számolt be a Reuters. A társasági adót a tervek szerint 25 százalékra emelik a jelenlegi 22-ről a 179 millió dollárnál nagyobb éves adóköteles bevétellel rendelkező vállalatok estében. Ez 129 céget érintene, és becslések szerint 5 százalékkal, 2,31 milliárd dollárral növelné meg a kormány társaságiadó-bevételeit a 2018-as pénzügyi évtől kezdve.

Sport:
A spanyol labdarúgó élvonal, a La Liga illetékesei nem fogadták el, hogy a Paris Saint-Germain kifizetné az FC Barcelona brazil támadójának, Neymarnak a 222 millió eurós (67,7 milliárd forintos) kivásárlási árát. A Marca internetes kiadása szerint a Neymart képviselő ügyvédek csoportjának látogatásakor a pénzügyi fair play-szabályainak megsértése miatt tiltakoztak a liga vezetői. „Nem ismerjük el a a PSG-től érkező pénzt” – nyilatkozott Javier Tabas ligaelnök az As című lapnak, amely úgy fogalmaz, hogy a liga blokkolja Neymar átigazolását. Ugyanakkor ez nem jelenti automatikusan a szerződés meghiúsulását, ugyanis amennyiben a nemzetközi szövetség (FIFA) rábólint a klubváltásra, úgy a liga nem tehet semmit annak megakadályozására.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár értékelése szerint a magyarországi vizes világbajnokság nemcsak a sportágazatban, hanem számos más területen, így a turizmusban, a gazdaságban és a kulturális életben is éreztette pozitív hatását. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy „feledhetetlen időszak áll mögöttünk, hiszen a nemzetközi szövetség története legjobb világbajnokságának adtunk otthont, helyet foglalva ezzel a világ sporttérképén, immár rendezőként is”. A világesemény sikerét az eredmények és a számok is igazolják – mondta. „Szakmai szempontokat nézve a kilenc dobogós hely és az úszás éremtáblázatán elért hetedik helyezés önmagáért beszél” – tette hozzá Szabó Tünde.

Könnyű:

A Jeruzsálemben működő Izraeli Nemzeti Könyvtár interneten hozzáférhetővé és kutathatóvá teszi a világ legnagyobb héber kéziratgyűjteményét – közölte a Haaretz. A Ktiv, vagyis magyarul Kézirat nevű új weboldal célja a világon mindenütt fellelt és digitalizált, gyűjteményben őrzött héber nyelvű kéziratok egy helyre gyűjtése a nemzeti könyvtár égisze alatt. A honlapon több tucat könyvtár, archívum és gyűjtemény kincsei lesznek elérhetők – han

gsúlyozta Aviad Stollman, a könyvtár gyűjteményének vezetője. A jeruzsálemi könyvtárnak mintegy 85 ezer héber kézirata van, ezeket 40 országból gyűjtötték össze izraeli kutatók az utóbbi évtizedekben. Ebből 10 ezer eredeti dokumentumot a könyvtárban őriznek, a többit mikrofilmen, fénymásolatban vagy digitalizált formában birtokolják, s ezekből 45 ezret máris feltöltöttek az új honlapra. A könyvtár gyűjteményében 4 millió fényképfelvételt is tartanak különböző kéziratokról, s mindennek az interneten elérhetővé tétele mintegy két évnyi további munkát igényel.