A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

A roma holokausztnak nemcsak áldozatai voltak, hanem hősei is, és a mi feladatunk megemlékezni és beszélni róluk, hogy minél többen tudjanak helytállásukról – mondta Balog Zoltán. A miniszter felidézte: az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban a romák 1944. május 16-án fellázadtak az őket fogva tartó SS-katonák ellen. Balog Zoltán rámutatott: a múlt megismerése és a szembenézés vele nemcsak azért fontos, hogy „elismerjük a felelősséget és a bűnt”, hanem azért is, hogy a „jövő felé tudjunk fordulni”. Hozzátette: Magyarország büszke lehet nemcsak a holokauszt, de az 1956-os forradalom roma hőseire és a romániai magyar cigányokra is, akik 1989-ben Marosvásárhelyen kiálltak a magyarság mellett.

 

 0:32

 

A Demokratikus Koalíció elkészítette programját és megkezdte 106 egyéni jelöltjének képzését – közölte Gyurcsány Ferenc pártelnök. A volt miniszterelnök Facebook-bejegyzésében megerősítette: a DK azt tartaná helyesnek, ha teljes demokratikus ellenzéki együttműködés lenne. „Mert a lényegben egyetértünk: Orbán leváltásával újra egy normális európai polgári demokráciát kellene létrehoznunk” – fogalmazott. Hozzátette, a DK-nak ezen túlmenően nincsenek előfeltételei. „Sokan ezt nem így gondolják. Kár” – jegyezte meg Gyurcsány Ferenc, hangsúlyozva: pártja az utolsó pillanatig kész megállapodni.

 

  3:13

 

A digitális oktatásra átállást szorgalmazza a Magyar Liberális Párt, amely szerint ingyen tankönyvek helyett a diákoknak notebookokat kellene kapniuk. Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője arról beszélt: a szülők 20-30 százaléka megengedheti magának, hogy kifizesse az iskolai tankönyvcsomagok évente átlagosan 13 ezer forintos árát, s ha az így befolyó összeget az állam megduplázza, évi hatmilliárd forintot fordíthatnának a diákok és a tanárok digitális kompetenciájának fejlesztésére, illetve digitális tananyagokra.