A BreuerPress és a HetiTV hírei -péntekig elrendelt hőségriadó

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A péntekig elrendelt hőségriadó miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi főosztálya ismét felhívta a munkáltatók figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések fontosságára és figyelmeztet, hogy a területileg illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalok járási hivatalai ebben az időszakban fokozott figyelmet fordítanak a hőséggel összefüggő munkavédelmi előírások ellenőrzésére – közölte a minisztérium. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint tovább fokozódik a hőség: a nappali csúcshőmérséklet kedden 34, 38 Celsius-fok között alakul.

 

A fokozódó hőség közlekedésbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet a rendőrség. A forróság miatt gyengül az autósok koncentráció képessége, tompul a figyelme, nagyobb a balesetveszély útjainkon. A tartós hőség megviseli a szervezetet és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt. A járművezetők általában kevésbé tudnak koncentrálni, valamint a megszokottnál figyelmetlenebbek, mely egy közlekedési helyzetben megnöveli a reakcióidőt is – hívják fel a figyelmet a rendőrség honlapján.

Államtitkokhoz is hozzáférhettek illetéktelenek – állítja a Magyar Idők cikkében, mivel Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke egy repülőgép fedélzetén felejtette hivatali laptopját. A szocialista politikus már leszállt a gépről és a terminálban tartózkodott, amikor észrevette, hogy hivatali laptopja – amelyen államtitkok és minősített dokumentumok lehettek – fent maradt a repülőn. Molnár Zsolt megerősítette ezt a sajtóhírt. Közölte: a konzulátus közbenjárására kapta vissza a számítógépet, amelyen nem tárolt minősített információkat, valamint a gépet több kód is védte.

A Fővárosi Önkormányzat döntése alapján újabb 15 vadonatúj szóló MAN Lion’s City A21 típusú autóbusz állt forgalomba Budapesten – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. Ezzel 73-ra nőtt az idén nyáron forgalomba állított új járművek száma. Augusztusban, a nyári tanítási szünetben így már mindennap kizárólag alacsonypadlós autóbuszok közlekednek a fővárosi vonalakon. Ennek köszönhetően már nemcsak hétvégéken és éjszakánként, hanem a tanítási szünetben hétköznap is csak akadálymentes autóbuszok közlekednek a fővárosban, amelyek több mint 90 százaléka légkondicionált.

Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, a kiadványok a hónap végéig mindenhová megérkeznek – mondta a köznevelési helyettes államtitkár. Maruzsa Zoltán kifejtette: a gyártási folyamat hétfőn lezárult, és ezzel megkezdődhetett, évfolyamonként szétválogatva, a könyvek kiszállítása a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. raktáraiból. Hozzátette: az előválogatással is az iskolák munkáját szeretnék könnyíteni. A köznevelési intézmények mintegy 12 millió tankönyvet rendeltek meg a 2017/2018-as tanévre – mondta a helyettes államtitkár. Maruzsa Zoltán emlékeztetett: a tankönyvellátás az 1-9. évfolyamon ingyenes, és rászorultsági alapon a 10-12. évfolyamon a diákok több mint 60 százaléka kapja térítésmentesen a kiadványokat.

Augusztus 7-ig jelentkezhetnek a pótfelvételi eljárásra azok, akik az általános feltételek mellett nem kerültek be egyetemre, főiskolára, vagy nem adtak be kérelmet. A felvi.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint jelentkezni kizárólag elektronikus úton lehet, és csak egyetlen képzés jelölhető meg. A pótfelvételi során kizárólag önköltséges képzések indulnak, ez alól kivétel az ápolás mesterképzési szak három felsőoktatási intézményben, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyes képzései. A ponthatárokat előreláthatólag augusztus 25-én hirdetik ki, ekkor dől el, ki került be az általa megjelölt képzésre. A felvettek a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a ponthatárok kihirdetését követően a felsőoktatási intézménytől kapják meg szeptember első napjaiban.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége legnagyobb taghitközsége a Budapesti Zsidó Hitközség idén szeptemberben rendezi meg – immár huszadjára – a Zsidó Kulturális Fesztivált. Ebből a jubileumi alkalomból büszkén elmondhatjuk: ennek az eseménynek nincsen párja Európában. Heisler András, a Mazsihisz elnöke elmondta, immár hagyomány, hogy nem csak az istentiszteletek, vallási ünnepek és más alkalmak idejére népesülnek be a zsinagógáink, de a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében otthont adnak művészeti programoknak is. „Az idei, szeptember 3 és 14 között megrendezendő fesztivál során a Frankel Leó úti zsinagógánkban nemzetközi kántorversenyt rendezünk, a Bethlen téri templomunkban erdélyi jiddis népdalok hangzanak föl Kányádi Sándor fordításában, míg a Hegedűs Gyula utcai zsinagógánkban többek között föllép az egyik legszebb hangú és legkülönlegesebb magyar énekesnő: Malek Andrea, valamint az őt kísérő Jazzreal és Soulistic együttes.” Ugyancsak ebben a templomban találkozhatnak a popdalokat is éneklő rabbival, Fináli Gáborral és a Bejn Hajamim nevű zenekarával. A fesztiválon velünk lesz a legendás Koncz Zsuzsa és a nem kevésbé legendás Révész Sándor, színpadra áll a Trió Midnight, a Sabbathsong Klezmer Band és a 100 tagú Cigányzenekar, föllép a Budapest Klezmer Band és a Budapest Bár – mondta Heisler.

Külpolitika:

Négypontos béketervet mutatott be Kína ENSZ nagykövete egy konferencián az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére. Liu Jieyi elmondta, hogy terv élvezi Hszi Csin ping elnök támogatását is. A terv legfőbb pontja, hogy egy kétállami megoldás keretében rendezné a konfliktust, a létrejövő önálló palesztin állam székhelye pedig Kelet-Jeruzsálem lenne – derült ki a Jerusalemonline összeállításából. A pontok között szerepel az is, hogy Izraelnek haladéktalanul. A kínai elnök a tervet azt követően tette le az asztalra, hogy találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, valamint Benjanim Netanjhu, Izrael kormányfőjével.

Mind a palesztinok, mind a zsidók körében egy picivel több mint 50 százalékos a kétállami megoldás támogatottsága – derült ki egy EU által készített felmérésből. Az izraeliek 52, míg a palesztinok 53 százaléka híve a kétállami megoldásnak. 2016 decemberéhez képest a zsidók körében két százalékponttal csökkent, míg a palesztinoknál nyolc százalékponttal nőtt a kétállami megoldás híveinek aránya – írta a Jerusalemonline. A portál összefoglalója szerint a zsidók körében jóval alacsonyabb Jeruzsálem megosztásának a terve, mivel csak 32 százalék egyezne bele, hogy az önálló palesztin állam fővárosa legyen.

Az izraeli rendőrség engedélyezte a jeruzsálemi homoszexuális-felvonulás ellenzőinek vasárnapi demonstrációját – írta az i24news. A tüntetést egy szélsőjobboldali alakulat szervezi pár száz méterre a felvonulástól. A terveik szerint egy nagyméretű molinóra azt fogják kiírni, hogy „nem adjuk oda nekik a gyermekeinket”. Jeruzsálemben két év után tartanak prideot, mivel 2015-ben egy szélsőjobboldali férfi halálra késelt egy 16 éves lányt. A késelőt 2016-ban ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre.

Az ausztráliai Új-Dél-Wales tartomány Munkáspártja megszavazta, hogy a szervezet elismeri a palesztin államot. A javaslatot Bob Carr, Ausztrália korábbi külügyminisztere terjesztette el a szervezet Sydney-i konferenciáján. A párttagok arról is döntöttek, hogy felszólították a következő munkáspárti kormányt, hogy hatalomra kerülése esetén ismerje el a palesztin államot – írta a Jewish Telegraph Agency. Korábban már a Nyugat-és Dél-ausztráliai tartományi munkáspárti szervezet is felszólította Bill Shorten pártelnököt, hogy választási győzelme esetén ismerje el a palesztin államot, mivel meglehetősen nehéz helyzetbe hozták az elnököt. Az Ausztráliai Zsidók Végrehajtó Tanácsa a döntéssel kapcsolatban azt közölte, bár a határozat elismeri Izrael jelenlegi határait, de a dokumentum több egyoldalú és tisztességtelen passzust tartalmaz. Ausztráliában legközelebb várhatóan 2019-ben rendeznek parlamenti választást.

Lövöldözés volt a Moszkva megyei bíróságon. Az incidensnek a RIA Novosztyi hírügynökség szerint négy halottja van, a Rosszija 24 hírtelevízió szerint pedig a biztonsági erők három támadót agyonlőttek, kettőt pedig elfogtak. A bíróságon egy közép-ázsiai tagokból álló banda ügyét tárgyalták, amely 2009 és 2014 között gépkocsi-tulajdonosokat gyilkolt meg, járműveiket pedig elrabolta. Sajtójelentések szerint az épületben öt gyanúsítottat „semlegesítettek”, akik a liftben megtámadták az őket kísérő őröket és megpróbálták megszerezni szolgálati fegyvereiket. A Rosszija 24 szerint  legkevesebb húsz lövés dördült el, a lövöldözésben két rendőr és a nemzeti gárda egy tagja megsérült.

Tartózkodnia kell a feszültség növekedését kiprovokáló lépésektől minden országnak, főleg s azoknak, amelyek szerepet kívánnak játszani ukrajnai válság rendezésében – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Peszkov azokra a sajtójelentésekre reagált így, amelyek szerint a Pentagon és az amerikai külügyminisztérium tervet készített elő páncéltörő rakéták és más fegyverek Ukrajnába szállításáról. Az említett médiajelentések szerint az elképzelést a Fehér Ház még nem hagyta jóvá. A Kreml szóvivője hozzáfűzte, hogy „elméleti eszmefuttatásokat aligha kellene kommentálni”.

Egy „tréfás kedvű” levelező többször is rászedte a Fehér Ház tisztségviselőit: feltörte a Fehér Ház elektronikus levelezési rendszerét, és a Fehér Ház tisztségviselőinek kiadva magát levelezésbe fogott – számolt be a CNN amerikai hírtévé. A magát „e-mailes kópénak” nevező, eddig ismeretlen ember az Egyesült Királyságból küldte elektronikus leveleit, miután sikerült feltörnie a Fehér Ház számítógépes rendszerét és megszerezte néhány tisztségviselő e-mail-címét. Az egyik alkalommal Jared Kushnernak, Donald Trump elnök vejének és tanácsadójának adva ki magát, e-mailben hívta meg vacsorára a Nemzetbiztonsági Tanács belbiztonsági főtanácsadóját. A Fehér Ház elismerte az elektronikus levelezési rendszer feltörését, de nem kívánta kommentálni az ügyet. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője hétfőn este a CNN hírtelevíziónak azt nyilatkozta: „valamennyi számítógépes ügyet rendkívül komolyan veszünk, és további vizsgálatok következnek”.

A Fehér Házban hetente bibliaórákat tartanak, amelyeken Donald Trump amerikai elnök is részt vesz – jelentette hétfőn a CBN keresztény hírcsatorna. A CBN kommentárjában megjegyzi: „milyen nagyszerű kormányzatunk van!”. A televízió hangsúlyozta azt is, hogy álláspontja szerint Trump-adminisztráció az amerikai történelem „leginkább evangéliumi keresztény” kormányzata. A heti Biblia-órákon Donald Trump mellett részt vesz Mike Pence alelnök is, akit a keresztény jobboldal egyik vezető személyiségeként tartanak számon, továbbá Tim Price, az egészségügyi és emberi erőforrások minisztere, Betsy DeVos, oktatási miniszter, Sunny Perdue, az agrártárca vezetője, Jeff Sessions, igazságügyi miniszter és a CIA vezetője, Mike Pompeo is.

Nicola Zingaretti, Lazio régió kormányzója bejelentette, hogy „Rómában a víz elfogyott”. Olaszországban idén nyáron hatalmas a szárazság, főleg az ország középső és déli részén. A vízhiány nemcsak az olasz mezőgazdaság számára jelent problémát, de az elmúlt hetekben több erdőtűz alakult ki, elsősorban Nápoly környékén és Szicíliában. Mára a háztartások vízellátása is veszélybe került, ugyanis több tó és folyó vízszintje apadni kezdett. A legnagyobb probléma a 2,8 millió lakosú fővárosban és környékén jelentkezik. Az elmúlt hetekben Róma egyik fő vízforrása, a Bracciano-tó vízszintje három méterrel apadt le a valaha mért legmélyebb pontjához képest. Zingaretti bejelentette, hogy „a tó vízszintjének csökkenése miatt közel áll a természeti katasztrófához”.

A román legfelsőbb bíróság végzése értelmében nem utazhat Magyarországra a korrupcióval vádolt, és ezért hatósági felügyelet alá helyezett Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere. A múlt hét végén hozott végzést honlapján tette közzé a legfelsőbb bíróság. Horváth Anna elmondta, hogy balatoni pihenésre szeretett volna utazni augusztus végén a családjával. Ehhez kérte az engedélyt az őt vádoló korrupcióellenes ügyészségtől (DNA). Az ügy a kolozsvári táblabíróságra került, és a tárgyaláson jelen levő ügyész nem kifogásolta a kérést, így a bíróság azt első fokon jóvá is hagyta. A DNA mégis fellebbezett, és a legfelsőbb bíróság helyt adott ennek. A bíróság arról is döntött, hogy hatvan nappal meghosszabbítja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusa elleni hatósági felügyeletet.

A tavaly júliusi törökországi puccskísérlet 486 állítólagos résztvevőjét állították bíróság elé Ankara Sincan nevű külvárosában – jelentette a Dogan török hírügynökség. Azzal vádolják őket, hogy a hatalomátvételi kísérlet éjszakáján részt vettek az összeesküvés végrehajtásában a török főváros melletti Akinci légi támaszpontról indulva, amely a puccsisták parancsnoki központjaként szolgált. A vádirat értelmében a vádlottak tagjai voltak a puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok irányította nemzetközi mozgalomnak, továbbá megpróbáltak merényletet elkövetni Recep Tayyip Erdogan államfő ellen, valamint megsértették az alkotmányt.

Kína kész legyőzni a külföldi megszállókat, és sohasem engedi meg, hogy bárki is kiszakítson egy darabot területéből – figyelmeztetett Hszi Csin-ping kínai elnök.  „Sohasem fogunk megszállni más országokat, de biztosak vagyunk benne, hogy le tudjuk győzni az agresszorokat” – hangsúlyozta Hszi. Kína számos szomszédos országgal bonyolódott kisebb-nagyobb területi viszályba, a többi között Japánnal, Tajvannal, több délkelet-ázsiai állammal és Indiával. A két ázsiai óriás között hetek óta feszült a viszony egy himalájai fennsíkon található vitatott határvonal miatt.

Gazdaság:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig mintegy egymillió adózót értesít arról, hogy az elmúlt évről adó-, illetve vámtartozása vagy túlfizetése van. A NAV tájékoztatása szerint idén már a kivonat elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: mennyit kell fizetni, illetve mennyit igényelhet vissza. Az adóhivatal kiemelte, hogy adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemben kétezer forintnál több tartozása, vagy túlfizetése van a tavaly december végi adatok szerint. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt is találhat a postaládájában, aki fizetési kötelezettségét a tavaly nem vagy csak késedelmesen teljesítette – tették hozzá.

Az elkövetkező hetekben ismét több volt devizahitelesnek ugrik meg a törlesztőrészlete azért, mert lejár az árfolyamgát ötéves időszaka. Az átlagos emelés 15 százalék, ami havi 6-8 ezer forint. 44 ezer adósnál a futamidőt is meg kell hosszabbítani. Palkó István a törlesztőrészlet emelkedését azzal magyarázta, hogy az eredetileg öt évre szóló árfolyamgát-rendszer még nem szűnt meg. „A lényege az volt, hogy csökkentett árfolyamon lehetett törleszteni a hitelt.” A program hivatalosan ugyan megszűnt, a gyakorlatban azonban nem – közölte a Portfolio elemzője. Palkó István hozzátette, az elszámolás az adósok többségének eltüntette a gyűjtőszámla-tartozását, amelyen annak a különbözetnek a tőkefizetési része halmozódott, amelyet nem törlesztett, de a mesterségesen alacsonyan tartott törlesztőrészlet kisebb volt, mint amit a hitel feltételei indokolnának.

Sport:

Az Újpest FC-nek mégis a Vasas elleni, vasárnap 18 órakor kezdődő mérkőzése lesz zárt kapus a labdarúgó OTP Bank Ligában. A magyar szövetség fegyelmi bizottsága levélben tájékoztatta az Újpestet a Ferencváros elleni hazai mérkőzéssel kapcsolatos határozat jogerőre emelkedéséről. A múlt keddi döntés értelmében az Újpestnek a soron következő hazai találkozóját nézők nélkül kell megrendeznie – a 600 ezer forintos pénzbüntetés befizetése mellett -, és mivel a klub nem fellebbezett, a határozat érvénybe lépett.

A csapat korábbi középpályása, Hasan Salihamidzic lett a Bayern München sportigazgatója. A 40 éves volt játékost Uli Hoeness elnök és Karl-Heinz Rummenigge, a bajor futballklubot működtető gazdasági társaság vezérigazgatója mutatta be. A bosnyák szakember Matthias Sammert követi a poszton, aki egy éve egészségi okok miatt távozott. Salihamidzic kilenc év alatt több mint 350-szer lépett pályára a Bayern Münchenben, amellyel hatszor nyerte meg a Bundesligát, négyszer a Német Kupát, egyszer pedig a Bajnokok Ligáját.

Könnyű:

Naponta egy ember hal meg tigris- vagy elefánttámadás következtében Indiában friss adatok szerint. Az indiai környezetvédelmi minisztérium adatai szerint 1143 nap alatt – 2014 áprilisa és 2017 májusa között – 1144 ember halálát okozta tigris vagy elefánt, az előbbiek 92, az utóbbiak 1052 embert öltek meg. A támadásokat általánosságban annak számlájára írják, hogy az ember egyre több területet foglal el a természettől, és így egyre zsugorodik a vadállatok élőhelye. A tigris- vagy elefánttámadásban meghalt emberek több mint negyede az India keleti részén elterülő Nyugat-Bengál államban élt, amely majdnem 800 elefánt és a híres bengáli tigrisek otthona is.