Hollywood nemcsak Kaliforniában van

A Hollywood szó hallatán a legtöbb embernek azonnal Kalifornia, Los Angeles és főként a filmvilág jut eszébe. Pedig Hollywood nemcsak Kaliforniában van. Például Floridában is van egy Hollywood. Pontosabban Hollywood Beach. Tudósítónk arra járt, és képes beszámolót küldött Hollywood Beach-ről.

A mindenki által ismert Hollywood tulajdonképpen Los Angeles városának egyik része. Az általam ismert statisztika szerint több mint 165 000 lakosa van. Az egész világon az amerikai filmipar központjaként ismerik. Ezzel szemben az Egyesült Államokban másutt is találhatóak Hollywood települések. Így neveznek egy-egy várost Alabamában és Floridában, de másutt is találhatók Hollywood nevű települések, így Dél-Karolina, Maryland, Minesota, Missisipi, Missuri, Nyugat-Virginia, Pennsylvania és Virginia államokban.

A kevésbé ismert floridai Hollywoodnak, amely kisvárosként a floridai Miami és Fort Lauderdale között található, 150 000 állandó lakosa van (2015-ös adat szerint). Azonban, elsősorban az úgynevezett nyaralási főszezonban, amely itt nagyjából karácsony és húsvét között van, a lakosok száma jelentősen megnövekszik, hiszen a város jelentős vendéghellyel (főként apartmanházak és természetesen szállodák) rendelkezik. A főszezonon kívül is, még az úgynevezett hurrikán-szezonban is sokszor van teltház a vendéghelyeken, s ekkor is, például júliusban, nehéz a jobb szállodákban helyet kapni.

A város alapításához 1920-ban kezdtek hozzá az első földterületek megvásárlásával. Joseph W. Young alapította meg a várost 1925-ben. Young álma az volt, hogy egy filmes kolóniát hoz létre az USA keleti partján a kaliforniai Hollywood mintájára. Innen is kapta a város a nevét. Eredetileg „Hollywood by the Sea” néven ismerték. (Ennek az volt az oka, hogy létezett egy „Hollywood in the Hills” New York Államban.) Manapság a vendégek leginkább Hollywood Beach-ként emlegetik, a teljesen homokos tengerpartja, akarom mondani óceánpartja miatt.

Youngnak eredeti elképzelése az volt, hogy a leendő városban legyenek tavak, golfpályák, luxus tengerparti szállodák, klubok és legyen a városnak egy fő utcája. Az elképzelés megvalósult. Nemcsak a fő utca, a Hollywood Boulevard, de a tengerparti szállodák, klubok golfpályák, várják a vendégeket.

Akik jönnek is szép számmal. A népszerű beach nemcsak a homokos parttal, a “Broadwalk”-nak nevezett tengerparti sétánnyal, de a kíváló éttermekkel, jobbnál jobb – főként mexikói, kubai – ételekkel is várja a pihenni, szórakozni vágyókat.

A város éghajlatát melegként ismerik. Az éves átlaghőmérséklet 24 – 32 Celsius fok között mozog. A főszezonban 25 – 28 fok között, míg májustól novemberig 27 – 30 között érezhető a meleg. A rekord meleg július és október között elérheti a 37 fokot is. A rekord hideg előfordulhat decemberben, amikor -1 fokra hűlhet le a levegő hőmérséklete. A legesősebb hónap a június, míg a legcsapadékszegényebb hónap általában a december. (Az időjárási adatok a weather.com honlapjáról származnak.)

A vendégek számára természetesen a nyílt óceán, a homokos part a legvonzóbb. Azonban a fürdésen, napozáson kívül vonzó programok lehetnek a vizisportok, a horgászás, a golfozás, s aki szeretne esténként pénzt nyerni, az felkeresheti valamelyik kaszinót is. A parton gondolnak a kutyásokra is, hiszen Hollywoodban van egy u.n Dog Beach is, ahol a házikedvencek is élvezhetik a fürdés örömét.

Tudósítóként egy helyi üzleti eseményre érkeztem, s mivel a tudósító magánember is egyben eltöltöttem egy nagyon kellemes hetet Hollywood Beach-en. Amit ott láttam, arról egy képriportban számolok be.

A fotóriport ide kattintva megtekinthető.

 

Kép, szöveg: Barát Tamás