Amikért érdemes Erzsébetvárosban élni

Amikért érdemes Erzsébetvárosban élni

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere beszélt a kerületi erőfeszítésekről, örömökről, a segítségről, amit az önkormányzat nyújt az itt élőknek, de szó volt m ég az egyeztetésekről, amit a lakók érdekében folytatott a városvezetés.

A kerületbe látogatott két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor és izraeli kollégája, Benjamin Netanjahu. A rendezvényen Ön is ott volt, mit gondol erről az eseményről?

Elsősorban azt, hogy ez egy óriási megtiszteltetés volt a kerületnek is, hiszen egy nagyszabású rendezvénynek adhattunk otthont. Azt már megszokhattuk, hogy a zsidósággal kapcsolatos nagyobb események évről-évre visszatérnek a kerületbe, akár a zsinagógákba, akár más rendezvények keretén belül, de egy ilyen jelentős, a világpolitikában is megjelenő rendezvény azért ritkán van. Nekem személy szerint is nagy megtiszteltetés volt, hogy ott lehettem és az első sorokból nézhettem végig az eseményt.

Beszélt más jelentős eseményekről, amelyek fontosak az n számára is, hiszen ezekre, legyenek azok egyháziak, kulturálisak, az önkormányzat jelentős pénzeket is áldoz.

Nem az én érdemem ez csupán, hiszen nem csak én adom a támogatást, hanem a képviselőtestület, valamint annak bizottságai. Amikor a miniszterelnöki látogatásra készültem, gondoltam át, hogy csak ebben az évben több mint ötvenmillió forint az, amivel a különböző zsidó szervezetek, egyházak rendezvényeit, programjait támogattuk. Ennek az összegnek a nagysága is megmutatja, hogy milyen jó az önkormányzat együttműködése a zsidó szervezetek, egyházak között.

Az Ön által említett összeg segíti a különböző jelentős rendezvények megvalósítását, a Bethlen Színház működését és sok mást is.

Még fel lehetne sorolni azt az oktatási támogatást, amivel az Erzsébetvárosban található két zsidó oktatási intézmény munkáját segítjük. Támogattuk a Fun Run futóversenyt is, tulajdonképpen szinte minden megkeresést. Most van éppen előkészítés alatt a Mazsihisszel egy olyan megállapodásunk, melynek alapján biztonságosabbá tesszük a Herzl Tivadar teret. Mellette természetesen támogatást adunk a zsidó egyházaknak, ha valahol felújítást végeznek, biztonsági beléptetést szerveznek.

Erzsébetváros figyel a kerületben élő szegény sorsúakra is, megszervezték a gyerekek nyári étkeztetését, de táboroztatást is szerveznek számukra.

Nem idén volt ez először, sajnos az is igaz, ezeknek a gyerekeknek a száma egyre nő, nekünk fontos, hogy őket el tudjuk látni, számukra jó programokat tudjunk szervezni, ez könnyebbséget jelent a szülőknek, a gyerekeknek, de a tanároknak is, mindenki tudja, a gyerekek jó helyen, biztonságban vannak. Ezeket a programokat nagy szeretettel csináljuk és ez így lesz a jövőben is.

A kerület figyel az egészségügyi ellátásra is, kiváló rendelővel rendelkeznek, ahol remek orvosok dolgoznak. Hogyan sikerült mindezt elérniük?

Nagyon sok energiát fektettünk abba, hogy az erzsébetvárosi egészségügy fejlődjön. Alapvetően mindig is kiváló volt a személyi állomány, itt mindig is híres orvosok dolgoztak. Abban valóban komoly hiányosságunk volt, hogy rossz volt az infrastruktúra, nem voltak felújítva a rendelőink. Most jutottunk el oda, hogy az éveken át tartó felújítási program lassan a végére ér, már csupán egy rendelő vár felújításra, az ügyelet, itt már a műszaki előkészítések zajlanak, a tervek szerint még az idén át is adjuk ezt a felújított rendelőt. Úgy vélem, Erzsébetvárosban olyan feltételeket sikerült közösen teremteni, ami a gyógyítást, a járóbeteg-, a fogászati, a gyermekgyógyászati ellátást olyan magas színvonalúvá tette, hogy a betegek is örömmel keresik fel ezeket.

Ha minden ilyen szép és jó, akkor tényleg érdemes Erzsébetvárosba költözni?

Az elmúlt hét esztendőben rengeteget fejlődött a kerület infrastrukturálisan, megújult zöldfelületek vannak, megújultak a rendelők, a bölcsődék, óvodák, iskolák, szinte nincs is olyan közintézmény, ami ne újult volna meg. Aki mondjuk tíz évvel ezelőtt és ma is végigsétált az utcáinkon, az látja a különbségeket a tereken, az utcákon, megújult a piacunk. Mellette szeretnénk a lakóinknak is könnyebbséget adni az infrastrukturális fejlesztések mellett. Növeljük a szociális ellátások formáit, bevezettük a kerületi kártyaprogramot, ami az elmúlt két évben egy erőteljes felfelé ívelésben van, ezzel kapcsolatban szervezünk programokat, amelyeken általában öt-hatezer ember szokott megjelenni. A kártyaprogram lényege, hogy a használók kedvezményeket kaphatnak, már sikerült egy országos hálózathoz is csatlakozni, a kártyákat már közel 1500 helyen fogadják el az országban, ahol 5-20 % kedvezményt lehet kapni. Mellette az önkormányzatnak még vannak pluszakciói, évente 3-4 alkalommal.

Ezekhez a kiadásokhoz honnan van fedezete az önkormányzatnak?

Elsőként meg kell említeni, hogy egy stabil gazdálkodással rendelkezünk, az önkormányzat kiadásai csökkentek, a cégek megreformálásával pénzeket tudtunk megtakarítani. Rengeteg bevételünk származik az itt töltött vendégéjszakák után. Hozzá kell tenni, a romkocsmák nem ide adóznak, abból nekünk közvetlen bevételünk nincsen, nálunk ami ezekből visszacsapódik az nem más, min t az idegenforgalmi adó. Nagyjából egymillió vendégéjszakáról beszélünk, ebből tudjuk az infrastruktúrát fejleszteni, persze el is viszi a költségek nagyobb részét, mivel jelentős összeget, háromszázmilliót költünk takarításra, új gépeket kellett beszeretni százmillióért. Meg kellett növelni a közterületesek létszámát, a rendőrséggel való együttműködés is komoly pénzekbe kerül, nyitottunk rendőrörsöket. Tisztában vagyunk vele, hogy a bulinegyed problémákat is jelent, ezeket igyekszünk kezelni, megoldani.

Valóban kezelni kell, hiszen az ellenvéleménnyel rendelkezőkkel is meg kell állapodni. hogyan tervezik mindezt?

Jogos az emberek igénye, hogy pihenni, aludni tudjanak nyugodtan. Nemrégiben volt egy komoly megbeszélés a vendéglátóhelyek vezetőivel, ők is megértették a problémákat, nyitottságot is mutattak az önkormányzattal való együttműködésre. Már azért is, mert nem mindig van nekünk lehetőségünk a rend megteremtésére, itt a rendőrséggel is együtt kell működni, és másokkal is. Mi a magunk részét kell hozzátegyük, az erzsébetvárosi lakók érdekeit kell képviselni. Jelen pillanatban is van rendeletmódosítás előkészítés alatt, folyamatosan figyeljük az eddigi rendeleteinket, hogy amikor kell, beavatkozzunk, ahogy tettük ezt eddig is. Szeretnénk, ha a lakók annak ellenére, hogy nagy a nyüzsgés, ami azért is van, mert egy belvárosban élünk, tudjanak itt élni, mégpedig nyugalomban.

Ha jól tudom, ma már elsősorban kulturális célú vállalkozásoknak adnak ki helyiségeket, mint szórakozóhelyeknek.

Mi ezt preferálnánk, annak ellenére is, hogy nincs is akkora bevételünk belőle, legyen szó galériáról, oktatási intézményről.

A kerületben az összes magyarországi kisebbség megtalálható, ahogy a történelmi egyházak is rendelkeznek templommal, zsinagógával, imahellyel.

Mi már a kezdetektől fogva sokat foglalkoztunk ezzel, azt szoktam mondani, ha én leülök egy kerületi egyházi vezetővel beszélni, akkor az nagy valószínűséggel országos vagy fővárosi vezető lesz. Ez egy szerencsés adottság, ezekkel az emberekkel is gazdagszik Erzsébetváros. Azt látom, a felekezetek vezetői  egymással is nagyon jól kijönnek, de kifejezetten jó a kapcsolatuk az önkormányzattal is.

Bár még nyár van, de már gondolni kell az őszi iskolakezdésre. Mit terveznek az idén?

Már az óvodákban is bevezetjük a csomagot, amit eddig az iskolások kaptak, ezekben csupa hasznos dolog található, ami segíti a tanévkezdést. Minden óvodás megkapja ezt a csomagot, függetlenül attól, hogy önkormányzati fenntartású vagy más óvodába jár. Szerintem ezek az intézkedések is benne vannak abban a gondolatban, hogy miért is érdemes Erzsébetvárosban élni.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter