Japán Gyulakeszire költözik

Japán Gyulakeszire költözik

Bayer Ilona újságíró, televíziós szerkesztő egy egészen különleges szerepben mutatkozik meg, ő a Csigo Art Fest egyik házigazdája. A Balaton-felvidéken, Gyulakeszin megrendezésre kerülő kulturális esemény idén Japánról szól. A programról is beszélt Bayer Ilona Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa előtt.

Önt eddig a televíziónézők szerkesztőként, műsorvezetőként, újságíróként ismerhették meg, de most egy teljesen új szerepben tűnt fel. Kérem, beszéljen erről!

Gyulakeszin, ami a Káli-medencében van, Tapolcától alig három kilométerre található egy malom, a Csigó malom, egy klasszicista épület. Ez egy kulturális központtá vált, ide szerveztük a barátnőmmel, Bartonek Katival ezt a kulturális fesztivált. Itt sikerült kialakítani egy pici, de nagyon gyönyörű színháztermet a malom tetején. Most volt július 7-én a megnyitónk, amelyet megtisztelt Japán nagykövete is, aki majd négy órán át volt nálunk.

Ez a mostani fesztivál Japánról, a japán kultúráról szólt, de Önnek vannak már korábbról is kapcsolatai a távol-keleti országgal.

Valóban, erről is szól majd a legújabb könyvem, ami jövőre jelenik meg, ennek címe Anyós lettem Japánban. Tulajdonképpen a fesztiválnak ez a vonulata is az én japán iránt érzett szerelmemből, a hiányérzetemből jött. A fesztivált már öt éve rendezzük, eddig leginkább komolyzenei programokkal. Aztán szilveszterkor azt találtuk ki Bartonek Katival, hogy újítani kéne. Nemzetközi művészek eddig is felléptek ugyan a Csigo Art Festen, de ezen a vacsorán meséltem a gyerekemről, Japánról, amire azt mondta a barátnőm, hogy most idén tendenciózus legyen a program, a fő vonulat pedig legyen Japán.

Milyen is a japán kultúra?

Japán nem csak földrajzilag van tőlünk távol, hanem kulturálisan is, ez egy ismeretlen világ a magyarok számára. Talán azzal tudom érzékeltetni a japán kultúrát, ha beszélek egy kicsit a fesztivál programjáról. Van a Csodák a felkelő nap országából címen egy kiállításunk, nagyszerűfotókkal, van egy kalligráfiai kiállítás is, de van még egy hihetetlen kimonó és babakiállításunk is. Van még zenei programunk is, autentikus japán zenével.

Mondta, hogy kulturálisan is távol van Japán Magyarországtól. Mennyire érdekli a helyieket a rendezvény?

Minden embert érdekel egy nagyon távoli, izgalmasnak tűnő, egy kevéssé ismert világ. Mondhatom, hogy óriási a siker, most volt a Gésák Napja, ahol a Pillangókisasszonyt hallhatták a vendégek.

A kultúra része a gasztronómia, ezen a területen is megismerhetik Japánt?

Természetesen, augusztus 13-án lesz egy interaktív napunk, ahol a gasztronómia is bemutatkozik. Hozzá kell tennem, eddig már háromszor volt japán italbemutató, ami szintén óriási siker volt.

Mi lesz a következő fesztivál témája?

Jövőre ismét a komolyzenéé a főszerep, de ami ennél is fontosabb, már most készülünk 2019-re, amikor is megemlékezünk arról, hogy 150 éve vette fel a diplomáciai kapcsolatot Japán és az akkori Osztrák-Magyar Monarchia. Tehát két év múlva egy hatalmas programmal készülünk.

Más országokat is szerepeltetnek majd a fesztiválon a tervek szerint?

Természetesen, tervezünk majd még más távoli kultúrák bemutatását.

Idén még Japán van soron. Ha valaki el akar jutni a fesztiválra, talál magának szálláshelyet is?

Persze, szállás van, ételek vannak, a Balaton-felvidéken természetesen bor is van.

Köszönjük a beszélgetést.