A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Leszállt a Liszt Ferenc repülőtéren Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök repülőgépe. Legutóbb 1989-ben járt Magyarországon hivatalban lévő izraeli kormányfő. A következő napokban – sok más program mellett – Netanjahu találkozik Áder János államfővel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, és részt vesz a V4-ek tanácskozásán is. Benjamin Netnajahu izraeli miniszterelnök Párizsból érkezett Budapestre. A francia fővárosban egy holokauszt-megemlékezésen vett részt, és tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel. Ismét hangsúlyozta, Izrael, és Európa érdekei megegyeznek – a legfontosabb teendőnek az iszlamista terrorizmus megfékezését nevezte.

Az elmúlt közel harminc évben, amióta a két ország ismét felvette a diplomáciai kapcsolatokat, Magyarország a zsidó állam egyik legfontosabb térségbeli partnere volt. Ezért látogatott ide 1989-ben Ichak Samir miniszterelnök.

A kétoldalú kapcsolatok azóta is kiemelkedően jók. Izrael nagyra értékeli, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal kapcsolatban, és támogatjaa a magyarországi zsidó közösség fejlődését. Erről biztosították Áder János köztársasági elnököt is legutóbbi izraeli útján.

נחתנו בבודפשט לקבלת פנים חמה לקראת הפסגה עם מנהיגי הונגריה, פולין, צ׳כיה וסלובקיה. אני נרגש להיות ראש הממשלה הישראלי הראשון שמבקר בהונגריה מאז חידוש היחסים בינינו. 🇮🇱🇭🇺🇵🇱🇨🇿🇸🇰 We landed in Budapest and received a warm welcome ahead of the summit with the leaders of Hungary, Poland, the Czech Republic, and Slovakia. I am excited to be the first Israeli prime minister to visit Hungary since the renewal of relations between our two countries. (צילום: חיים צח, לע״מ)

 

 

                    Ötezernél többen vettek részt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete által az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők munkahelyi szervezeteinek hirdetett, béremelést célzó kétórás munkabeszüntetésben – mondta el Boros Péterné, az érdekképviselet elnöke. Ahol vállalták a részvételt, mindenütt meg is tartották a demonstrációt, az események pedig megfeleltek Európa legszigorúbb sztrájkszabályainak – hangsúlyozta. Hozzátette: ez nem csupán jelzés, hanem a „komoly együttgondolkodás” szándékának jele is.

         Az egészségügy lemaradását, hátrányát nem lehet pár nap alatt ledolgozni, azonban a kormány 2010 óta 500 milliárd forintot fordított a kórházak megújítására – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Szent János Kórház nővérszállójának felújítása kapcsán. Pokorni Zoltán (Fidesz), a XII. kerület polgármestere arról beszélt, hogy a nővérszálló felújítása időszerű volt, és egy korszerű épületet vehetnek majd birtokba a kórház egészségügyi dolgozói. A nővérszálló 130 millió forint uniós és 350 millió forint kormányzati támogatásból újul meg.

Csaknem 12 ezer diploma ragadt bent az egyetemeken és főiskolákon 2016-ban azért, mert hiányzott az oklevél kiadásához szükséges nyelvvizsga – írja a Magyar Hírlap az Oktatási Hivataltól kapott tájékoztatásra hivatkozva. Tavaly 11 708-an voltak azok, akik a bizonyítvány hiányában nem jutottak hozzá az oklevélhez. 2015-ben ez a szám 9354, egy évvel korábban 8500 volt – olvasható az újságban. A lapnak a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke azt mondta: hasznos lenne, ha a kormány újraindítaná a Diplomamentő programot. Salusinszky András szerint megoldást jelenthetne a nyelvtanítás megreformálása a közoktatásban, aminek érdekében a kormány ősszel reprezentatív kutatásba kezd.

     Vádat emelt az ügyészség kilenc ember ellen, aki tavaly nyáron „kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartással” akarta megakadályozni a Hungexpo területén, a Liget Budapest projekt keretében megkezdett építési munkálatokat – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.  A vádirat szerint tavaly július 6-án délután a megvádolt kilenc ember az elkülönített építési területen felállított OSB-lapokat ütötte, rúgta, ledöntötte, és bedöntötte az Olof Palme sétányra nyíló, a biztonsági őrök által lezárt kapuk egyikét. Volt, aki felmászott a kerítésre és az ott elhelyezett geotextíliát szétvágta. A XIV. és XVI. kerületi ügyészség csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdasággal vádolja a kilenc embert, és közérdekű munka kiszabását indítványozta a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak.

Gaal Gergelyt jelöli a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országos elnöksége országgyűlési képviselőnek a nemrég elhunyt Rubovszky György helyére. A fiatal politikus 2013 márciusa és 2014 májusa között már volt országgyűlési képviselő, 2010 óta a KDNP országos szervezője, jelenleg a Szent László-év tanácsadó testületének elnöke.  Rubovszky György június 21-én hunyt el.

Külpolitika:

Izraelnek a jövőben nagy valószínűséggel katonai akciót kell indítania Szíriában, hogy megakadályozza, hogy Irán, vagy a Hezbollah katonai bázist építsen ki az ország déli részén ezzel fenyegetve a zsidó állam biztonságát – minderről Yaakov Amidror, a Nemzeti Biztonsági Tanács korábbi vezetője beszélt. A The Jerusalem Post szerint Amidror arról is beszélt, hogy a szíriai polgárháborúnak nem lehet Irán, vagy a Hezbollah a nyertese. A szakértő nagyon helyesnek nevezte, hogy Izrael eddig nem avatkozott be a szíriai konfliktusba, de a zsidó állam nem hagyhatja, hogy ellenségei közvetlenül a határai mentén erősödjenek meg.

Házi őrizetbe került Elor Azaria az izraeli katonai bíróság döntése értelmében – írta a Jerusalem Online- A fiatal katonát korábban azért ítélték börtönbüntetésre, mivel a bíróság szerint egy fegyver nélkül palesztin terroristát meggyilkolt. A palesztin merénylő egyébként korábban Azariára támadt. A mostani ítélet szerint a katonának a szülei házában kell tartózkodnia, csak imádkozni mehet el a közeli zsinagógába a szülei felügyelete mellett.

Jeruzsálemi muzulmán vallási vezetők hétfőn továbbra is bojkottálták az al-Aksza mecsetnek és az aranykupolás Sziklamecsetnek otthont adó Mecsetek terét az odavezető utaknál felállított detektoros kapuk miatt, Izrael viszont közölte, hogy nem mond le az új biztonsági előírásról. Az izraeli katonai rádióban megszólaló Szefot Faridzs sejk, az al-Aksza egyesület elnöke újabb súrlódási pontnak nevezte a fegyvereket kiszűrő fémdetektoros kapukat, amelyek szerinte a kedélyek csillapítása helyett felkorbácsolja azokat. A muzulmán hívők attól tartanak – mondta -, hogy a beléptetés módosítása csak a kezdete az eddigi állapotok, a status quo megváltoztatásának.

Benjámin Netanjahu vasárnap este franciaországi látogatásán, valamint a katonai rádió szerint korábban II. Abdalláh jordániai királynak is kijelentette, hogy ellenzi a Mecsetek terén, izraeli nevén a Templomhegyen érvényes status quo minden megváltoztatását. „Ennek beláthatatlan következményei lennének a világ és a térség rendjére. Sikerült elszigetelnünk amennyire csak lehet a vallási háborúkat a térségben, és egyértelműen csakis a status quo megőrzéséhez szükséges biztonsági megfontolások vannak”- mondta. Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a péntekihez hasonló merényletek megelőzése érdekében fokozni kell a biztonsági intézkedéseket, és a fémdetektoros kapuk mellett kamerákat is el kell helyezni a Mecsetek terén. A kamerák izraeli telepítését a jordániai király ellenzi.

 

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció által az Iszlám Állam terrorszervezet (IÁ) elleni harcban támogatott kurd harcosokkal csaptak össze Törökország által támogatott fegyveres ellenzékiek Szíria északnyugati részein. Az összecsapások az északnyugat-szíriai nagyvárostól, Aleppótól északra található Ain-Dakna nevű faluban és az ahhoz közeli Menagh katonai repülőterén kezdődtek. Rodzshat Rodzs, a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia szóvivőjének elmondása szerint harcosaik jelenleg is harcban állnak a “törökökkel és zsoldosaikkal”, akik eközben megerősítették állásaikat a térségben.

Újabb rekordot döntött az afganisztáni háború civil halálos áldozatainak száma, az idei első fél évben 1662 ember halt meg és 3581 sebesült meg, jelentős részük a fővárosban, Kabulban. Az áldozatok 40 százaléka merénylők által végrehajtott robbantásokban, illetve taposóaknák és házilag készített pokolgépek robbanásában sérült vagy halt meg, közülük minden ötödik Kabulban. Az idei év első hat hónapjában az öngyilkos merényletekben, összetett támadásokba, beleértve azokat, amelyekben autóba rejtett pokolgéppel vezetik be egy fegyveres kommandó támadását, 259 civil halt meg és 829 megsebesült, 15 százalékkal többen mint előző évben.

Megkezdődött az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló tárgyalások második fordulója Brüsszelben. A Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti első egyeztetést június 19-én tartották, de akkor mindössze a menetrendről egyeztek meg, az első „igazi”, négynapos tárgyalási forduló a mostani. „Jól indultak a tárgyalások az előző hónapban, most azonban rátérünk a lényegi kérdésekre” – mondta David Davis brit Brexit-ügyi miniszter. „Számunkra rendkívül fontos, hogy előrelépést tudjunk elérni. Itt az ideje munkához látni és sikerre vinni a tárgyalásokat” – tette hozzá. Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója pedig elmondta, „meg kell vizsgálni és össze kell hasonlítani az álláspontokat az előrehaladás érdekében”.

Csehországban folyamatosan emelkedik, és idén márciusban már meghaladta a félmilliót a tartósan az országban élő külföldi állampolgárok száma – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal. A legtöbb külföldi Ukrajnából és Szlovákiából érkezett Csehországba, 110 ezer, illetve 107 ezer, ez a külföldiek 22-22 százalékát teszi ki.  Emelkedik a magyar állampolgárok száma is: idén márciusban már több mint 4100 magyar élt tartósan Csehországban, míg három éve még csak 3100.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elindította a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés online aláírási kampányát. Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a szövetség által létrehozott jogaink.eu internetes felületet ajánlotta az erdélyi magyaroknak, amelyik többek között abban is segítséget nyújt az aláíróknak, hogy megtalálják lakcímük postai irányítószámát. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta: az RMDSZ 250 ezer romániai aláírás összegyűjtését vállalta. „Meg kell győznünk az EU-t, hogy semmit nem akarunk elvenni másoktól, azt a kultúrát akarjuk megőrizni, amit az EU is értéknek tekint” – jelentette ki a politikus.

Csaknem 7,2 millió ember vett részt a venezuelai ellenzék által rendezett népszavazáson, és 98 százalékuk elutasította a Nicolás Maduro államfő kezdeményezését alkotmányozó nemzetgyűlés összehívására – közölte a szavazás felügyeletével megbízott rektori bizottság vezetője. A venezuelai egyetemek rektoraiból álló testület a szavazatok 95 százalékának összeszámlálása alapján közölte az eredményeket. A 31 millió lakosú Venezuelában 19 millió embernek van szavazati joga. A rektori bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlést elutasítók száma alig kevesebb a másfél évvel ezelőtti választáson az ellenzékre leadott szavazatok számától. Az államfő korábban azt mondta, hogy a népszavazást nem lehet hivatalosként elismerni, az csupán „az ellenzéki pártok belső referendumának” tekinthető.

Oroszországot bírálta a maláj utasszállító lelövésének harmadik évfordulóján Petro Porosenko ukrán elnök. Porosenko nem hagyott kétséget afelől, hogy Moszkvát tartja felelősnek a Malaysian Airlines Amszerdamból Kuala Lumpurba tartó gépének tragédiájáért. „Ez az arcátlan bűncselekmény nem történt volna meg, ha nincs az orosz agresszió, és nem hoznak át orosz területről orosz eszközöket és orosz rakétákat” – tudatta Porosenko. A Boeing 777-es 2014. július 17-én semmisült meg Kelet-Ukrajna Moszkva-barát szakadárok ellenőrizte része fölött. A fedélzeten lévő 298 emberből senki sem élte túl a történteket. A legtöbben holland állampolgárok voltak. Az eset feltárására létrejött bizottság azt állapította meg, hogy az utasszállítót szakadár területről kilőtt orosz rakéta semmisítette meg.

Gazdaság:

A General Electric (GE) csatlakozik a kormány beszállító-fejlesztési programjához, az erről szóló szándéknyilatkozatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke írta alá. Varga Mihály kiemelte, hogy a kkv-k versenyképességét növeli, ha a nagyvállalatok beszállítói hálózatához csatlakoznak, és később be tudnak kapcsolódni a multinacionális vállalatok globális értékláncaiba is. Az amerikai multinacionális cég 1989 óta sikeresen működik Magyarországon, fontos szerepet tölt be a magyar gazdaságban, a GE mintegy 10 ezer munkavállalót foglalkoztat és 12 gyáregységgel rendelkezik az országban – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

A hazai építőipar teljesítménye a 2006-2007-es csúcsidőszakban 2200-2300 milliárd forint volt, ezt várhatóan eléri az ágazat az idén – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.  Májusban több mint 35 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest, erre reagálva a szervezet elnöke kifejtette, hogy a piac minden megrendelője aktív. A kormány, az önkormányzatok, a magánberuházók, illetve a lakosság megrendelései is lényegesen magasabbak az egy évvel ezelőttinél – hangsúlyozta.

Sport:

Budapest rendezheti a 2024-es rövidpályás úszó-világbajnokságot. A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) a magyarországi 17. vizes világbajnokság alatt, döntött arról, hogy a 25 méteres medencés vb-nek 2022-ben az oroszországi Kazany, két évvel később pedig a magyar főváros lehet a házigazdája. Ennek a döntésnek az eredményeképpen tovább bővült a Budapesten rendezendő vizes világesemények sora, ugyanis jövőre junior szinkronúszó-világbajnokságnak, 2019-ben junior úszó-világbajnokságnak ad otthont a Duna Aréna, 2020-ban pedig az úszók, vízilabdázók, szinkronúszók és műugrók Európa-bajnokságát rendezik meg a fővárosban.


Fucsovics Márton új karriercsúccsal a 99. helyre lépett előre a férfi teniszezők legfrissebb világranglistáján. A 25 éves játékos annak köszönhetően javított tíz helyet, hogy főtáblás volt a wimbledoni bajnokságon, majd a múlt héten a negyeddöntőig jutott a braunschweigi challenger-tornán. A nyíregyházi teniszező – akinek eddigi legjobbja a 107. hely volt – legközelebb a hétvégén lép pályára a hamburgi salakpályás verseny selejtezőjében.

 

Rászálltak a Micimackóval kapcsolatos kommentekre a kínai hatóságok; a mesebeli medve képeit még közzé lehet tenni, de hozzászólni már alig-alig lehetett az ilyen képekhez, miután korábban többen Hszi Csin-ping kínai elnököt a csacsi öreg medvéhez hasonlították. A Veibo nevű kínai közösségi oldalra még fel lehet tölteni Micimackót ábrázoló képeket, és a Vejni hsziao hsziong – a jószívű, de együgyű mackó kínai nevének megfelelő – karakterek sincsenek blokkolva, de ha valaki hozzá akar szólni, akkor már hibaüzenet jelenik meg, amely arra figyelmezteti a felhasználókat, hogy „illegális tartalmat” próbáltak meg közzétenni. A Kínában tömegek által használt WeChat üzenetküldő szolgáltatásból is eltűntek a micimackós matricák, de a felhasználók saját telefonjukról még tudnak olyan képeket küldeni, amelyek Róbert Gida legjobb barátját, legkedvesebb játékmackóját ábrázolják.