A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei


Harmincötezer pedagógusnak lenne lehetősége arra, hogy részt vegyen az idén a minősítési eljárásban és így jövőre magasabb fizetési kategóriába lépjen, ám csak 13 423-an pályáztak – írta a Magyar Hírlap. A lap megkeresésére az Oktatási Hivatal közölte, a jövő évi eljárásokra ennél is kevesebben, 10 502-en jelentkeztek. A 2018-as minősítési eljárásokhoz kapcsolódó portfóliófelület feltöltési határideje november 25. A cikk felidézte, korábban az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet felmérést készített, hogy kiderüljön, miért élnek kevesen a lehetőséggel.

       A kormány kiemelten segíti a családalapítás előtt álló fiatalokat is – mondta a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár egy budapesti játszótéren tartott sajtótájékoztatóján. Novák Katalin a kormany.hu-n közreadott videófelvétel szerint úgy fogalmazott, azok a fiatalok, akik meghozták a családalapítás komoly döntését, számíthatnak a kormány támogatására, és ne legyen anyagi akadálya a gyermekvállalásnak. Az államtitkár a kormányzati segítség közül kiemelte azt, hogy munkát adnak a fiataloknak, hiszen soha nem látott mélyponton van a munkanélküliség, és ez igaz az ifjúsági munkanélküliségre is.

„A 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) sajátos keveréke a fesztiválnak és a szabadegyetemnek” – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Németh Zsolt úgy fogalmazott, Tusványos „a legkomolyabb fesztivál és a leglazább szabadegyetem a Kárpát-medencében”. Mint mondta, a rendezvénnyel kapcsolatban magasak az elvárások, több tízezer vendéget várnak. Számos miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök is elmegy majd el a rendezvényre, de a szellemi, gazdasági, társadalmi élet meghatározó szereplői, határon túli vezetők, pártelnökök, nemzetközi meghívottak is ellátogatnak Tusnádfürdőre.

 

Valószínűleg csak ősszel várható döntés azoknak a közalkalmazottaknak a bérrendezéséről, akik a korábban megalkotott életpályamodellekből kimaradtak – értesült a Magyar Idők. A szakszervezet ezért megtartja a hétfőre szervezett kétórás munkabeszüntetést. A döntést nehezíti, hogy a közalkalmazottak, önkormányzati tisztségviselők bérét elsősorban a településeknek kellene rendezniük, ráadásul a rájuk vonatkozó bértáblázat elavult, összecsúszott.

Visszaérkezett Kovács Béla kémkedéssel gyanúsított jobbikos EP-képviselő ismételt gyanúsítotti kihallgatásra szóló idézésének tértivevénye a nyomozó főügyészségre – tudta meg a Magyar Idők. Az idézést a politikus anyósa vette át.A Jobbik politikusát jövő szerdán költségvetési csalással fogják meggyanúsítani, ha megjelenik a hatóság előtt. A június 23-ra kitűzött kihallgatásán állítólagos abházai gyógykezelése miatt nem vett részt, ám azóta sem igazolta hivatalos irattal távolmaradása okát – számolt be a Magyar idők.

Korlátozásokra kell készülni hétfő délután a Liszt Ferenc-repülőtéren és környékén. Hétfő délután várhatóan egy órán át korlátozni fogják a repülőtér forgalmát. Emellett gépkocsival és taxival sem lehet majd megközelíteni a repülőteret, továbbá a 100E és a 200E reptéri buszjáratok sem érintik majd azt. Ezért a BKK azt ajánlja, hogy akinek a repülőgépe hétfőn délután indul, a tervezettnél másfél-két órával korábban induljon a reptérre, hogy időben elérje a járatát.

Külpolitika:

         Vasárnap újra megnyitották a Templom-hegyet, amelyet pénteken zártak le, azt követően, hogy három palesztin terrorista megölt két izraeli rendőrt Jeruzsálem óvárosában. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szombaton értékelte a helyzetet és úgy döntött, fokozatosan oldják fel a zárlatot, vasárnap déltől kezdődően. Az izraeli miniszterelnök bejelentette azt is, hogy megszigorítják a biztonsági intézkedéseket, fémdetektoros kapukat állítanak fel és kamerákat helyeznek ki, folyamatosan monitorozzák a térséget.

Gilad Erdan közbiztonsági miniszter a terrortámadás után már jelezte, hogy szigorúbb ellenőrzést vezetnek be. Avigdor Liberman védelmi miniszter is elítélte a támadást, mondván, aki egy szent helyet terrortámadás helyszínévé tesz, gyűlöletes tettet követ el, egymásnak ugrasztja a különböző vallásokat, s aláássa Izrael Állam biztonságát. Naftali Bennett oktatási miniszter vitát javasolt a biztonsági intézkedésekről, Miri Regev kulturális miniszter pedig a Jerusalem Post című lap jelentése szerint arra hívott fel, hogy a Templom-hegy maradjon nyitva mindenki előtt. Netanjahu a merénylet után biztosította a Trump-kormányzatot, hogy nem változtatja meg a Templom-hegy státuszát. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke felhívta Netanjahu izraeli kormányfőt, elítélte az al-Aksza-mecsetnél történt terrortámadást, az izraeli kormányfő Abbásznak is megígérte, hogy feloldják a zárlatot.

Izraeli katonák őrizetbe vétel közben lelőttek egy rájuk fegyvert fogó palesztin merénylőt – írta a Jediót Ahronót. A 34 éves palesztin férfit azzal gyanúsították, hogy kétszer is fegyveres merényleteket kísérelt meg. Az Ateret nevű telepnél egy autóból lövöldözött, eltalált és könnyebben megsebesített egy palesztin autóvezetőt, és célba vett egy katonai őrhelyet is. Éjszaka az izraeli katonák razziát tartottak kézre kerítése érdekében a Nabi Szale nevű, Rámalláh közelében lévő ciszjordániai palesztin faluban. A férfi tüzet nyitott a letartóztatására érkező katonákra, akik lelőtték.

A Peace Index júniusi felmérésében az Izrael és az ellenségei közötti katonai összecsapással kapcsolatos aggályokat és a polgárok biztonságérzetét vizsgálta meg. Az Egyesült Államok elnökének sürgetése az izraeli-palesztin béketárgyalások folytatására nem hozta lázba az izraeli közvéleményt. A zsidó válaszadók 63 százaléka szerint kevés esély van arra, hogy a felek visszatérnek a tárgyalóasztalhoz. Az arab válaszadók 55 százaléka szintén nem optimista a tárgyalások folytatásával kapcsolatban. A válaszok elemzése azt mutatta, hogy az izraeli jobboldali pártok szavazói szkeptikusabbak a kérdésben, mint a középen állók és a baloldaliak. A kutatók kíváncsiak voltak a nemzetbiztonsággal kapcsolatos közérzetre is. Amikor azt kérdezték, hogy „Miként határozná meg Izrael biztonsági helyzetét jelenleg?” a zsidók 66 százaléka válaszolt úgy, hogy Izrael biztonsági helyzete jó. Az arabok az esetében ez arány kicsit még magasabb: 69 százalék. A háborús kockázatokra vonatkozó válaszokból pedig az derült ki, hogy az
a zsidó közvélemény nagyobbik része (56 százalék) tart egy háborús konfliktustól a Hamásszal, a többi regionális szereplővel történő konfliktusra viszont kevesebb esélyt látnak.

 

Az izraeli Maccabi Világjátékok rendezvényének eseményein a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) magas szintű delegációval vett részt. A tel-avivi Maccabi központban a százhúsz sportolóból álló magyar csapat vezetőinek, a magyar kormány képviselőinek és a MAZSIHISZ delegációjának jelenlétében a holokausztban elpusztított sportolókra emlékeztek és emlékművet avattak – írta a MAZSIHISZ weboldala. A megemlékezésen Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, dr Latorcai Csaba államtitkár és Heisler András mondott emlékbeszédet. Az Európai Maccabi Szövetség önálló programon számolt be a 2019-ben Magyarországon megrendezendő Európai Játékok előkészületeiről. A MAZSIHISZ elnöke a sporteseményeken túl Latorcai Csaba államtitkárral a magyarországi zsidó közösség oktatási rendszereinek fejlesztéséről tárgyalt izraeli partnereikkel.

 

Csaknem hat hónappal hivatalba lépése után 36 százalékon áll Donald Trump amerikai elnök népszerűsége, ami csökkenést jelent a korábbi hónapokhoz képest – derül ki a The Washington Post és az ABC News hírtelevízió által megrendelt felmérésből. Áprilisban még a válaszadók 42 százaléka szerint tette jól a dolgát az Egyesült Államok 45. elnöke. Jelenleg a többség, 58 százalék helyteleníti azt, ahogyan Trump kormányoz, közülük 48 százalék azt válaszolta, hogy erőteljesen nem ért egyet az elnök politikájával. A megkérdezettek szintén 48 százaléka véli úgy, hogy Trump januári hivatalba lépése óta gyengült az ország vezető szerepe a világban, míg 27 százalékuk szerint erősödött.


A menekültügyi válság nem egyszerűsíthető le egyoldalúan az uniós külső határok védelmére, a “lezárás és bezárás nem elegendő” – hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök osztrák kollégájával, Alexander van der Bellennel. A migránsokat inkább arra kellene ösztönözni, hogy a hazájukban maradjanak – húzta alá Steinmeier, aki német szövetségi elnöki minőségében először tett hivatalos látogatást Ausztriában. A földközi-tengeri migrációs útvonal lezárására tett javaslat – amely Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter nevéhez fűződik – a német elnök szerint kérdéseket vet fel. Kurz nemrégiben kezdeményezte, hogy a Földközi-tengeren megmentett menekülteket ne európai, hanem tunéziai vagy egyiptomi befogadóközpontokban helyezzék el.


A halálbüntetés visszaállítása mellett foglalt ismét állást Isztambulban Recep Tayyip Erdoğan török elnök az egy évvel ezelőtti, meghiúsított törökországi puccskísérlet áldozataira emlékezve. A Boszporusz két partján elterülő városban az államfő felavatta a hatalomátvételi kísérlet 249 halálos áldozatának tiszteletére emelt Mártírok emlékművét. Ez alkalomból mondott beszédében ismételten hangot adott eddig is ismert álláspontjának, miszerint ha a parlament megszavazná a 2004-ben megszüntetett halálbüntetés visszaállításával kapcsolatos esetleges alkotmánymódosítást, feltétlenül aláírná. Úgy fogalmazott: Törökország jogállam, ezért ilyen jogszabálynak a parlamenten keresztül kell átmennie. Ígérte: ebben az esetben „le kell majd tépni a fejét” mindazoknak, akik a tavalyi államcsínykísérlet felbujtói voltak.

Nem büntetett előéletű az az egyiptomi férfi, aki pénteken megölt két német turistát, négy másikat pedig megsebesített két hurghadai szállodában, Egyiptomban – jelentette az al-Maszrí al-Jaum című egyiptomi napilap. A lap biztonsági forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a támadó egy 27 éves diák, Abdel-Rahmán Saabán, aki a Nílus deltájánál fekvő Kafr es-Sejh kormányzóságból származik. Egy belügyi forrás szerint kedvelték a falujában. A támadó pénteken két szállodában hat embert sebesített meg, közülük két német nő meghalt. A további áldozatok közül kettő cseh állampolgár, a másik kettő pedig – sajtóértesülések szerint – orosz, illetve örmény.

 

Várhatóan még az idén Magyarországra utazik Emmanuel Macron francia elnök – közölte az Index. A budapesti francia nagykövetségen július 14-e alkalmából adott fogadáson a nagykövet, Eric Fournier bejelentette: még az idén Magyarországra látogat Emmanuel Macron, a francia köztársaság elnöke – írta a portál. A pontos időpont még nem ismert.

Panaszkodni tilos! – ez a felirat fogadja a látogatókat Ferenc pápánál, aki korábban is hangoztatta már, hogy örökös panaszkodás helyett tevékeny és örömteli egyházat és hívőket szeretne maga körül látni. A katolikus egyházfő a vatikáni otthonaként kiválasztott Szent Márta-házban helyezte a feliratot saját lakosztályának bejárati ajtajára. Egy vendége fényképezte le a pápa engedélyével, és juttatta el a La Stampa olasz napilapnak. A nagyméretű, piros betűs felirat az olaszországi hivatalokban és más intézmények falain gyakran látott tiltótáblákat idézi, amelyek általában a dohányzást, szemetelést vagy mást tiltanak jogszabályokat idézve és esetleges szankciókkal fenyegetve.

Gazdaság:

Az izraeli gazdaság kiváló teljesítménye, valamint az ipari szektor felfutása miatt legalább 150-200 ezer lakás hiányzik a zsidó államból – olvasható a Standard and Poor’s legfrissebb elemezésében, amit a Globes közölt. A portál cikkéből kiderült, hogy a Standard and Poor’s az idei évre várt 2,8 százalékos növekedés helyett már 3,4 százalékot vár Izraelben, ami értelemszerűen növeli a munkaerőigényt, ebből következően pedig az ingatanok iránti érdeklődést. A befektetési cég elemzői szerint jóval több új lakásra lenne szükség a zsidó államban, és úgy látják, hogy legalább 150-200 ezer új lakásra lenne szükség, hogy a gazdasági növekedés a jelenlegi szinten maradhasson.

Az építőiparról nyilvánosságra hozott adatok azt mutatják, hogy az ágazat teljesítményének növekedése február óta folyamatos – nyilatkozta Csath Magdolna közgazdász. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint nem kell óriási eredményként értékelni, hogy májusban az építőipari termelés volumene 35,4 százalékkal meghaladta a tavaly májusit, mert a 2016-os érték nagyon alacsony volt. Fontosabb és objektívebb tényező, hogy májusban az előző hónaphoz képest 7,5 százalékkal nőtt az ágazat termelése. „Ez jelzi, hogy a februárban indult növekedési tendencia folyamatos” – mondta a közgazdász, aki szerint a növekedés fennmarad az elkövetkező hónapokban is. A szakember megjegyezte: egyelőre inkább az ipari épületek építése húzta fel az ágazatot.

Majdnem kétszer annyi a havi nettó átlagkereset Budapesten, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a megyék című kiadványából. Országosan a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 282 ezer forint volt az idei első negyedévben, míg az adókedvezmények nélküli nettó átlagkereset 187 ezer forint. Mindkét érték 11 százalékkal nőtt, a nettó átlagkereset emelkedése térségenként 9,3 és 16 százalék között szóródott – Budapesten nőtt a legnagyobb, Heves megyében pedig a legkisebb mértékben. Az országos átlagnál mindössze a fővárosban és Győr-Moson-Sopron megyében voltak magasabbak az átlagkeresetek (239 ezer, illetve 191 ezer forint), a többi megyében az országos átlag alatt alakultak a fizetések. A legkisebb átlagkeresetek Szabolcsban voltak az első negyedévben: a legkeletibb megyében az országos átlagnál 30 százalékkal voltak alacsonyabbak a bérek (131 ezer forint).

Sport:

Hat arab ország az öböl-menti válság miatt azzal fenyegetőzik, hogy bojkottálja a 2022-es világbajnokságot, ha a nemzetközi szövetség (FIFA) nem veszi el a rendezési jogot Katartól. Gianni Infantino, a FIFA elnöke a svájci The Local portálnak elmondta, hogy Szaúd-Arábia, Jemen, Mauritius, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom közösen levelet írtak a szövetségnek, amiben a FIFA Kódex 85. cikkére hivatkozva kérték, hogy ne Katar adjon otthont a tornának.”Az országok figyelmeztették a FIFA-t, hogy a szurkolók és a játékosok biztonságát veszély fenyegeti egy olyan országban, amely a terrorizmus alapja és fellegvára – közölte Infantino, aki hozzátette, az országok kilátásba helyezték, hogy bojkottálják a vb-t, ha a kérésüket nem teljesítik.

Könnyű:

 

Számos tanulmány figyelmeztetett arra, hogy a magzatnál egészségkárosodást okozhat, ha az anya a várandósság alatt alkoholt iszik. Egy új kutatás szerint azonban nemcsak az anyaméhben fejlődő gyermekét, hanem a jövendő generációkat, az unokáit és dédunokáit is károsíthatja az anya alkoholfogyasztása. Kelly Huffman, a Kaliforniai Egyetem riverside-i intézményének pszichológus professzora a Cerebral Cortex folyóiratban publikálta a generációkon át öröklődő hatással kapcsolatos kutatási eredményeit. “Hagyományosan úgy vélik, hogy csak a méhében fejlődő magzatot károsíthatja közvetlenül, ha az anya alkoholt fogyaszt. Most azonban van már rá bizonyíték, hogy az anya alkoholfogyasztásának hatása generációkon át nyúlhat és negatív hatása lehet a következő nemzedékekre anélkül, hogy azok az alkohol közvetlen hatásának lettek volna kitéve magzati korban” – közölte Huffman. A professzor egérkísérletekkel bizonyította az alkoholnak az utódokban agyi károsodást és viselkedési problémákat okozó, öröklődő hatását.