hírlevél 17-07-14 (héber, mázl tov, rádió, Jocó, stb

hírlevél 17-07-14 (héber, mázl tov, rádió, Jocó, stb)

Radnóti Zoltán

Tiszteltjeim,

—— hagyomány
Ha keresnénk a világ legbutább kérdéseit, – szerintem – dobogós lenne, a „mi lett volna ha…?” kérdéskör…
Erre a hétre kivetíve:- Mi lett volna, ha Pinhász nem döfi át dárdával a teátrálisan és nyilvánosan közösülő párt? – Mi lett volna, ha I-ten megbünteti Pinhászt az önfejűségéért?- Mi lett volna, ha Pinhász reinkarnációja Elijáhú (Illés) próféta megijed a több száz Báál paptól a Kármel hegyén, és nem áll ki velük párbajra, – Mi lett volna, ha Elijáhú a párbaj végén – a zsidó nép élén – nem támadja le a Báál papokat és követőiket?stb, stb.
Ezen két szereplő köré épül a hetünk.  És persze a „mi lett volna ha…” kérdés köré.
A Tóraértelmezés 4 szintje közül számomra a legizgalmasabb az interpretációs értelmezés, a „DRÁS”, azaz mit mond neked – hagyományos alapokra támaszkodva – ám szubjekíve a Tóra? (Innen jön a Talmud elbeszélő részeinek egyik neve: MIDRÁS)
Azaz van egy cél a zsidó gondolkodástörténetben: mindig meg kell keresni „az üzenet”-et!!!!Évezredek alatt a rabbik nagyon sokat dolgoztak ezen. Kialakultak a DRÓSÉK, a rabbinikus prédikációk / értelmezések.Hogy jön mindez Pinhászhoz?Neki nagyon komoly belső értékei voltak: elhivatottság, határozottság, néha a – cél érdekében – erőszakos. Ő pontosan tudta, ha Mózest megkérdezte volna, vajon megölheti-e azt a törzsfőt és a vele háló kurtizánt, akkor Mózes megtiltotta volna neki. (Bíróság, itélet, tanúk stb). Éppen ezért Pinhász nem is kérdezte meg… Azaz Pinhász a „mi lett volna ha…” kérdést nemes egyszerűséggel átugrotta.Ő tudta: a valóság és az adott helyzet sokféle lehetőséget kínált neki. A-tól Z-ig. És ez így van – a mindennapjainkban – velünk is…Az ezernyi lehetőség közül Pinhász nagyon kevéssel tudott azonosulni. Természetesen (?) önmaga akart maradni.
És ez az egyik legfontosabb üzenete a hetiszakasznak: Soha sem szabad összekeverni a bennünk lévő (élő) valós énünket, ami motivál és előre visz, ami miatt mi önmagunk vagyunk azzal, amit elvileg (és gyakorlatilag is) egy adott helyzetben meg tudnánk csinálni… Ezernyi lehetőség van, de kevés van, amivel önmagunk maradhatunk.És éppen ezért, sohasem szabed beleesni abba a hibába, hogy utólag elemezzük a tettünket… „Mi lett volna ha balra indulok el?”…vagy „mi lett volna, ha nem abba az iskolába iratom a gyermekemet?” stb… Ezen a kérdések feltevése: vegytiszta mazochizmus.
Pinhász tanít bennünket: Meg kell nyugodnunk, és tudatosítani kell magunkban, hogy a helyzethez képest mindig a legjobb döntést hoztuk meg.
Miért a legjobbat? Mert a lelkünk vitt arra bennünket és bízzunk abban, hogy a lelkünk megtalálja a lehetőségek közül a legjobbat.
A tartalmas élet, sikerélményekből tevődik össze. Pozitív visszajelzésekból és hibákból… Ám ne feledjük, az is siker, ha a hibánkat reálisan felismerjük és kijavítjuk, és nem hibááztatjuk magunkat. Szinte mindig van következő lehetőség, ám a „mi lett volna ha…” eltolja tőlünk az értelmes kérdést és a méltó választ. — sábát —
hetiszakasz: Pinhász
sábát: 20:20 – 21:36
rajzfilm:

19:00: délutáni ima, szombatfogadás majd kiddus
dvár Tóra: Palkó Bogi (nagy bejelentés…)szombat reggel: 8.30: ima tanulás
9.00: reggeli ima, majd kiddus
Dvár Tóra: —-Ezen a szombaton a „kemény mag” egy része (Megyeri, Tausz, Bartha) vidéken/külföldön van, ezért kérem az urakat, hogy támogassák a szombat reggelt (is).
—— Zsidóság 1.0
időpont: szombat: kb. 12.30téma: aktuális vallásjogi kérdések a nagyvilágbólelőadó: RZ
——-hétköznapi imák:
hétfő 7.00
csütörtök: 7.00
——— tanulás:vasárnap: zsidóság alapjai tanfolyam évadzáró előadás,
ismét 18.00-kor kezdődik
—— Mázl tov!!!!!Somlai Gábor és Ronyec Móni lányának, Esztenek, az Ávigájil nevet adtuk a zsinagógában csütörtök reggel.

—– héber!!!!Hunyadi tér – Károli azaz Ohel Ávráhám – Bét Sálom közös héber oktatási projektje
gyermekhéber: szombaton, (a kiddus után). kb. 12.30 – Bét Sálom (Sári)kezdő héber: csütörtök 18.30 – Bét Sálom (Irén)
Haladó héber: vasárnap 16:00 – Bét Sálom (Andi)Bibliai héber óra: kedd 18.15 – Hunyadi tér (Andi) — BÁRKI MEHET!!!!!
A héber órák díja: tagoknak 3000.-/ hónap / típus

aki szeretne hébert tanulni, kérem ide írjon!
[email protected]
Bármikor be lehet csatlakozni. Ezt a levelet mindkét tanár megkapja, és ők el tudják dönteni, hogy melyik csoportba tartozik a tanulni vágyó.
—— Radnóti Zoli a Klub rádióbanhétfőn délelőtt, „Para Kovács”-csal… kezdés: 10.30
—– Jócó mesél mi is történt velekedd 1830-tól BSwww.facebook.com/events/1393218100767234

———- Felhívás az 5778. évi zsidó naptárban való emléklap vagy hirdetés elhelyezésére.
A MAZSIHISZ által kiadásra kerülő 2017-2018-es évi zsinagógai naptár (luach) – a tavalyihoz hasonlóan – izgalmas kinézetű és felhasználóbarát tartalmú lesz.
(A képen a tavalyi design látható, idén más lesz!)
A 17×10 centiméteres méretű, fektetett formájú, diszkrét kinézetű és kemény fedelű, határidőnaplóba 16 hónapon keresztül, azaz 2017. szeptemberétől 2019. januárjáig lehet bevezetni a programjainkat, óránkénti lebontásban.
Mivel a naptár tavaly már jom kipurkor hiánycikk volt, ezért idén 1500 példányban kerül kinyomtatásra, és kapható lesz minden zsidó kegytárgyakat árúsító helyen, illetve on-line.
Amennyiben szeretné a naptárban elhelyezni cégének vagy termékének hirdetését, esetleg szerettének emléket álltani, akár külön lapon, akár egy megadott dátumon, kérjük a [email protected] email címen jelezze ezt!

—- hét héber szó a hetiszakaszból:
בְּרִית – brit – szövetség
אֶלֶף – elef – 1000
מִסְפַּר – miszpár – szám
גוֹרָל – gorál – sors, sorsvetés
עֵדָה – édá – közösség
בְּתוֹךְ – betoh – valamiben benne (elöljárószóként használják)
(אַחִ(ים – áh / áhim — testvér
—– média– a levél, amitől megijedt a kormány és bejelentette a plakátok leszedését 🙂24.hu/poszt-itt/2017/07/11/radnoti-zoltan-rabbi-valasz-orban-viktor-miniszterelnok-urnak/   (4000-nél több like…)- új élet @ július 1www.mazsihisz.org/userfiles/file/downloadmanager/72.%20%C3%A9vfolyam%2012.%20sz%C3%A1m%202017.%20j%C3%BAlius%201.%20T%C3%A1mmuz%207.%205777.pdf
– Hál’ Istennek…www.mazsihisz.hu/2017/07/11/jelentosen-emelkedett-az-izraelbe-latogato-turistak-szama-10730.html
– Én sem tudtam…
www.mazsihisz.hu/2017/07/09/mai-szuletesnapos–courtney-love,-kurt-cobain-elete-szerelme,-a-legvaganyabb-zsido-punkzenesz-10725.html
– Csodás képeslap gyűjtemény – A baloldali menüben találjátok Magyarországot (Hungary).
judaica.cz/
– temetők adatbázisagroszmannlili.xyz/2017/07/13/temetok-adatbazisa/
– régi cikk, ám a képek kortalanok…wangfolyo.blogspot.hu/2013/02/roman-vishniac-szeme.html?m=1
– zs-blog (Miklós Dóri blogja)zsblog.hu/zsido-nyelvek-ladino/
– Netanjahu vs Magyar zsidóhu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/egy-ceu-s-hallgato-szerint-netanjahu-elarulta-magyar-zsidokat/

sábát sálom!




– Radnóti Zoltán (MAZSIHISZ) rabbi
www.facebook.com/radnoti
saját blog: rabbi.zsinagoga.net

– BZSH Bét Sálom zsinagóga – קהילת בית שלום – rabbi
www.facebook.com/BetSalom

– MAZSIHISZ Rabbitestület
– BZSH Rabbiság
www.facebook.com/rabbisag

– Magyarországi Kóser Felügyelet
www.facebook.com/koserfelugyeletMellékletek területYouTube-videó (az első „női kérdés” – Pinhász hetiszakasz) előnézeteaz első „női kérdés” – Pinhász hetiszakasz