A 94. Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter   a Heti TV kérdéseire  is válaszolt:

A 94. Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter   a Heti TV kérdéseire  is válaszolt:

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A Heti Tv kíváncsi volt arra, hogy milyen eredmények születtek a török-magyar, illetve a magyar-egyiptomi találkozókon, Ankarába a magyar kormány szinte teljes egészében képviselte magát, több megállapodást is aláírtak, míg Budapesten az egyiptomi elnök látogatásán is fontos ügyekről volt szó.

Lázár János válaszában elmondta, Magyarország számára mindkét ország, Törökország és Egyiptom is kiemelten fontos, stratégiai szövetséges, már a migráció, illegális migráció elleni küzdelem okán is. Hazánk már ezért is jó kapcsolatokra törekszik ezekkel az országokkal. Törökország tekintetében nagyon fontos, hogy az ottani menekülttáborokban élő migránsok ne induljanak el Európába, míg Egyiptom szempontjából meg az a fontos, hogy az országban biztonság, nyugalom legyen, hogy ne induljon el egy komolyabb menekülthullám Észak-Afrikából.

A Heti Tv ennek kapcsán megkérdezte, nem javasolja-e a magyar kormány az Európai Unió vezetőinek egy plakátkampány megszervezését elsősorban a harmadik világ országaiban.

A kancelláriaminiszter szerint ezek nagy és jelentős kérdések, ám nem a mienk. A közel-keleti válsághelyzet egyik állomása most éppen Katar. Ennek kapcsán a Heti Tv rákérdezett, lát-e lehetőséget a magyar kormány arra, hogy esetleg közvetítsen az érintett felek, így Törökország és Katar között, miután mindkét országgal jó viszonyt ápol. Lázár János szerint ez nem Magyarország feladata, hazánk súlya azért nem ekkora.

 

Végül a Heti Tv arra is kíváncsi volt a miniszter véleményére, hogy nem érzi-e veszélyben a közelgő Netanjahu látogatást, itthon és Izraelben is felvetették már többen, hogy nem biztos, hogy az izraeli miniszterelnöknek el kell jönnie Magyarországra találkozni Orbán Viktorral, illetve a v4-ek vezetőivel.

 

Lázár János megerősítette, a látogatás nincs veszélyben, a magyar és az izraeli miniszterelnök legutoljára Helmuth Kohl, egykori német kancellár temetésén találkoztak, ott Benjamin Netanjahu megerősítette látogatási szándékát. Azt tudni kell, nagyon kevésszer látogat külföldre az izraeli miniszterelnök, ezért is jelentős ez a találkozó. Fontos megbeszélések várhatóak Orbán Viktor és Netanjahu miniszterelnök között, ahogy a v4-es országok vezetőivel is. Magyarország kormánya már nagyon várja a találkozót, arra nagyon készül is.

 

A kabinet döntéseit ismertetve LázárJános közölte: több nagy vasúti beruházást is jóváhagytak, így 2021-22-re megújulhat a Százhalombatta-Pusztaszabolcs és a Budapest-Rákos-Hatvan közötti vasútvonal.

Emellett döntöttek Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Szeged és Szabadka vasúti összeköttetésének fejlesztéséről összesen 74,6 milliárd forint értékben. Ennek részeként a tervek szerint gyorsvasúttal kötik össze Szegedet és Szabadkát, korszerűsítik a Békéscsaba és Szeged közötti vasúti pályát, Szeged és Hódmezővásárhely között pedig villamosvasutat építenek – tájékoztatott.

Lázár János a vizes világbajnokság támogatását kérte mindenkitől, utalva arra, hogy az ország az elmúlt 100 évben nem bonyolított hasonló jelentőségű sporteseményt. Kovács Zoltán kormányszóvivő a közvetítési jogokkal kapcsolatos kérdésre azt közölte: a FINA elvárása alapján a jogtulajdonosok rendelkeznek afölött, hogy hogyan értékesítik a versenyhelyszíneken felvett képanyagot. Minden egyes világrendezvényen így van, a Forma 1-től a labdarúgó világbajnokságig – magyarázta, hozzátéve: sajtónyilvános eseményekre minden orgánum akkreditálhatja magát.

A tárcavezető egy másik kérdésre a dél-budai szuperkórházról szólva azt mondta: három javasolt területből választottak a régióban, de ha a héten nem jön létre megállapodás a tulajdonos és az állam között a legoptimálisabb telekről, akkor a B vagy a C tervvel pótolják. A beruházás mindhárom esetben hasonló nagyságrendű.

A Green Holidays csődjét firtató kérdésre azt felelte: sokat tisztult a piac 2000 óta, ezért a területet csak akkor kell felülvizsgálni, ha a nemzetgazdasági tárca úgy érzékeli, hogy a teljes piacon probléma van és előterjesztést tesz.

A felcsúti kisvasút utasszámára vonatkozó híreket Lázár János politikai hecckampánynak minősítette, szerinte ez senkit nem érdekelne, ha nem ott épült volna. A kormány tucatszám létesített vagy fejlesztett kisvasutakat, nem egyedi ügyről van szó, a felcsúti vonalra pedig tavaly 20 ezren váltottak jegyet, amihez hozzájönnek az ingyenesen utazó gyerekek is.

A miniszter a budaörsi kártérítési perrel kapcsolatos kérdésre elmondta: még várják az indoklást és mérlegelik a Kúriához fordulást. Egyedi ügyről van szó, nem lehet belőle általános következtetéseket levonni – tette hozzá.

Megkérdezték arról is, hogy Budapest Pride szervezői azt kérték, hogy kordonok nélkül vonulhassanak a városban. Azt felelte: a jogszabályok világosak, ha a rendőrség törvényesen jár el, akkor nem tudja teljesíteni a kérést.

 

 0:10

 

A magyar zsidóság védelméről, támogatásáról és a magyarországi zsidó élet virágzásáról is szó esett Orbán Viktor miniszterelnök valamint David Lau, Izrael askenázi főrabbija találkozóján az Országházban. A megbeszélésen, amelyen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke valamint Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija is, Orbán Viktor biztosította vendégét: a magyarországi zsidó közösség a kormány feltétlen védelme alatt áll. Hozzátette: a magyar zsidóság – a többi történelmi egyházhoz hasonlóan – minden lehetséges támogatásban részesül. A főrabbi örömmel állapította meg, hogy a zsidó élet virágzik Magyarországon, és köszönetet mondott Orbán Viktornak az ehhez nyújtott segítségért.