A zsidó mártírokra emlékeztek vasárnap

A zsidó mártírokra emlékeztek vasárnap

zaol.hu/hirek/a-zsido-martirokra-emlekeztek-vasarnap-1843705

A keszthelyi gettóból elhurcolt és elpusztított hévízi zsidó polgárok emlékére tartott megemlékezést az Immánuel Magyar-Izraeli Társaság a fürdővárosban, a Holokauszt Emlékműnél vasárnap.

A  hajdani zsinagóga helyén álló emlékműnél az Immánuel Magyar-Izraeli Társaság képviseletében  dr. Szarka Lajos felidézte a 73 évvel ezelőtti eseményeket.

A keszthelyi járás zsidó állampolgárait, magyar hazafiakat arra kényszerítettek, hogy vagyonukat, javaikat hátrahagyva a keszthelyi gettóba vonuljanak, majd a zalaegerszegi táborba kerültek, ahonnan egyenes út vezetett Auschwitzig, többségük számára a megsemmisülést jelentő gázkamrákig – mondta a történész, majd Papp Gábor polgármester mondott beszédet. Úgy fogalmazott: szégyenteljes folt Európa történelmében a zsidóüldözés: családokat, generációkat bénított meg és tett tönkre.

– Azok az emberek, akik ártatlanul meghurcoltattak, vallási hovatartozásuk miatt kényszertáborokban voltak kénytelenek élni, akik meghaltak az embertelen bánásmód miatt vagy végigélték szüleik, családtagjaik megalázását és kivégzését, mind mártírok- kezdte beszédét. Arról is szólt, hogy az önkormányzat Izraellel szorosabbra fűzte a kapcsolatot. Több alkalommal fogadott a városvezetés delegációkat, utazásszervezőket, a napokban Izrael nagykövetét.  Több helyen bemutatták a várost, mely – mint Papp Gábor mondta – minden szempontból alkalmas a zsidó vendégek fogadására is. Hozzátette: az önkormányzat szándéka, hogy elősegítse a város reptere és Tel-Aviv közötti repülőjárat indítását.

Beszéde után az emlékműnél koszorúztak és emlékköveket helyeztek el.