A holokauszt hatezer debreceni áldozatára emlékeztek

A holokauszt hatezer debreceni áldozatára emlékeztek

www.dehir.hu/debrecen/a-holokauszt-hatezer-debreceni-aldozatara-emlekeztek/2017/07/02/

 

Túlélők és hozzátartozók közösen mártír-istentiszteleten emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól Debrecenben.

A Debreceni Zsidó Hitközség július 2-án, vasárnap délelőtt mártír-istentiszteletet tartott a holokauszt debreceni áldozatainak emlékére a Monostorpályi úti zsidó temetőben. A megemlékezésre várták mindazokat, akik le kívánták róni kegyeletüket a mártírok előtt.  A cívisvárosból 12 ezer embert hurcoltak el, és mindössze 6 ezren tértek haza.

A magyar kormány 11,6 millió forinttal támogatja, hogy a debreceni zsidótemetőben 116 első világháborús hadi sírt felújítsanak. A megemlékezésen Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere úgy fogalmazott: az emlékezéssel tarthatjuk életben a holokauszt áldozatait. Meg kell tartanunk a meglévő közösségeinket.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke azt mondta: az emlékezés nem csak lehetőségünk, hanem kötelességünk is.

– Emlékezni és emlékeztetni kell környezetünket, hogy soha többé ne fordulhasson elő a holokauszthoz hasonló borzalom. Hiszünk jelenünkben, és építjük a jövőnket. Bízunk abban, hogy méltó utódai lehetünk apáinknak, nagyapáinknak, a vissza nem tért, ártatlanul elpusztított honfitársainknak – fogalmazott Horovitz Tamás.