Elengedik Ehud Olmert volt izraeli kormányfő börtönbüntetésének utolsó harmadát

Elengedik Ehud Olmert volt izraeli kormányfő börtönbüntetésének utolsó harmadát

– Az izraeli börtönhatóság kegyelmi bizottsága elengedte a korrupcióért elítélt Ehud Olmert volt miniszterelnök börtönbüntetésének utolsó harmadát

   Ehud Olmert, aki 2006 és 2009 között volt Izrael kormányfője, tavaly februárban kezdte meg csalárd előnyszerzésért, megvesztegetésért és az igazságszolgáltatás munkájának akadályozásáért rámért, összesen huszonhét hónapos börtönbüntetésének letöltését, de a friss döntés szerint az idő kevesebb mint kétharmadának leülése után, már vasárnap szabadulhat.
    A bizottság tíz nappal ezelőtt hallgatta meg Olmertet, akinek a kedvező elbíráláshoz vállalnia kellett a részvételt egy rehabilitációs programon. A testület ezt követően döntött úgy, hogy büntetése utolsó harmadát elengedik.
    Az államügyészség a meghallgatáson Olmert szabadon engedésének elhalasztását kérvényezte, és ellenezte az utolsó harmad elengedését is, mert szerintük a volt miniszterelnök emlékiratainak megírásához államtitkokat tartalmazó, titkos iratokat csempészett ki a börtönből, és ezért újabb vádirat elkészítését is fontolóra vették.   
    A volt kormányfőt 2014-ben összesen hat év letöltendő börtönre ítélték, mert még jeruzsálemi polgármester korában, egy ingatlanpanamában megvesztegetés céljával adott pénzösszegeket fogadott el, de büntetését ebben az ügyben a legfelsőbb bíróság másfél évre mérsékelte.
  

MTI/ BPI