A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Nyáron is folyamatosan egyeztetnek az egészségügyi ágazatban dolgozók béréről, juttatásairól, munkakörülményeiről. A héten folytatódtak a sztrájktárgyalások az ágazati reprezentatív szakszervezetek, stratégiai partnereik és az államtitkárság között. A felek egyebek mellett megállapodtak abban, hogy az ágazati kollektív szerződés korábban meghatározott pontjai közül a bérmegállapodásra és a béren kívüli juttatásokra vonatkozó elemekről júliusban folytatják az egyeztetéseket. Az államtitkárság kitért arra is, hogy 2016 második felétől az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a fenntartásában lévő intézmények esetében átvállalta a szakdolgozók kamarai tagdíj fizetését, s ezt az idén is folytatja. A tárgyalások eredményeként a tagdíjátvállalás az Országos Mentőszolgálat érintett dolgozóira is vonatkozik. Így a mentőszolgálat megkezdte a 2016 második félévére befizetett tagdíjak visszatérítését dolgozóinak.

Vitézy Dávid szerint a Demszky-féle városvezetés mindent tudott arról, hogy mi folyik a budapesti 4-es metró beruházása körül. A BKV felügyelőbizottságának 2007 és 2009 közötti, az akkori ellenzék által delegált tagja erről a 4-es metró beruházásához kapcsolódó korrupciót vizsgáló fővárosi munkacsoport ülése után beszélt. Vitézy Dávid – aki 2010 és 2014 között a Budapesti Közlekedési Központ vezetője volt, jelenleg a közlekedési múzeum főigazgatója – azt mondta: már 2008-ban lehetett tudni, hogy összeférhetetlenség áll fenn a kivitelezőkkel való összejátszás miatt az Eurometro Kft. esetében, amely a főváros nevében a kivitelezőket irányította, a teljesítéseket leigazolta, valamint a közbeszerzéseket előkészítette. Lehetett azt tudni, hogy erről Demszky Gábor akkori szabad demokrata főpolgármester, Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes és a BKV akkori vezetése tudott. A visszaélések ismertek voltak, a városvezetés mindent megtett annak érdekében, hogy ezeket “szőnyeg alá söpörje” – jelentette ki.

 

Hiánypótló felmérést végzett az elmúlt hónapokban a KANGA Egyesület. Az ország összes szülészetének küldtek működési gyakorlatukra, statisztikáikra vonatkozó kérdéseket, a kapott válaszokat pedig honlapjukon nyilvánosságra hozták. A Szülészetválasztó már böngészhető, azt tervezik, minden évben frissíteni fogják – írta a szabadpecs.hu. Már csak a budapesti Honvéd Kórház szülészetének válaszai hiányoznak az adatbázisból, de hamarosan azok is megérkeznek, így száz százalékossá válik a felmérés. Az adatbázisban szerepelnek olyan adatok, mint hogy milyen a gátmetszés aránya az adott intézményben, mennyi idő után vágják el a köldökzsinórt, vagy hogy a szülések hány százaléka történik császármetszéssel – ebben is elég nagy a szórás az országban.

 

 

 

 

 

Kósa Lajos szerint az ellenzék csak vagdalkozik a korrupció vádjával, de azt például sohasem kérdezi meg, hogy Mészáros Lőrinc mennyi hitelt vett fel a beruházásaihoz. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a kormányoldal finanszírozza-e a saját ellenzékét. Kósa Lajos szerint a gazdaság kifehérítéséért a Fidesz-kormány tette a legtöbbet, hiszen megreformálta a kampányfinanszírozás és az adóbeszedés rendszerét. Felidézte, hogy André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője 2014 őszén azt mondta, hatalmas a korrupció Magyarországon, mert a feketegazdaságból származó kétezer milliárd forintnyi áfabevételt nem tudja beszedni a NAV.

 

Elmozdult a Rákóczi híd támfala, ezért meg kellett támasztani. A betonelemek körülbelül 5-6 méteres szakaszon váltak el a töltéstől. A közútkezelő szerint nem lett veszélyes az építmény. Az alig több mint 20 éves híd történetében nem ez volt az első ilyen eset. A Műszaki Egyetem docense szerint ez a hátránya az olcsóbb technológiának, de a híd ettől még biztonságos. A pesti hídfőnél az ATV Híradó felvételein jól látszik, hogy néhol több mint 10 centiméterre is kitértek egymástól az elemek. A híd műszaki felügyeletét végző Budapest Közút munkatársai folyamatosan dolgoznak a fal megerősítésén: a balesetveszély megelőzése érdekében kellett ideiglenes megtámasztani a támfalat.

Eddig csaknem ötvenezer családot támogattak a családi otthonteremtési kedvezmény segítségével, 126 milliárd forinttal. Novák Katalin felidézte, hogy mintegy két éve vezették be a juttatást. Kiemelte, dinamikusan nő az érdeklődés, a támogatott családok és az igénylők száma. Csupán ez év májusában 10 milliárd forinttal emelkedett az e célra fordított összeg – tette hozzá. Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az otthonteremtési kedvezmény bevezetésének kettős célja volt: demográfiai és gazdasági.

Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult segítségért az elmúlt héten jégveréssel sújtott Megyaszó polgármestere, Hajdú Istvánné – írta az Észak-Magyarország. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilap cikke emlékeztetett arra, hogy egy héttel ezelőtt történelme legnagyobb pusztulását élte át Megyaszó, egy zivatar kíséretében átvonuló jégverés fél óra alatt hatalmas rombolást hajtott végre a falu házainak négyötödében.    A település 767 lakóingatlana közül 537-nek megsérült a tetőszerkezete. Az önkormányzat, amilyen gyorsan lehetett, segített, hogy mihamarabb elvégezzék a legfontosabb kárelhárítási munkákat.

 

Külpolitika:

Izrael elpusztítását követelték Németországban – írta a The Jerusalem Post. Múlt pénteken egy tüntető menet a siíta Hezbollah terrorszervezet lobogóival, Izrael-ellenes jelmondatokkal, izraeli zászlókon taposva vonult végig Berlin utcáin. A zsidó állam pusztulását követelő tömegrendezvényt Berlin baloldali polgármestere engedélyezte. Iránban és Londonban is rendeztek hasonló megmozdulásokat az ún. ál-Kudsz (Jeruzsálem arab neve) nap alkalmából. Az izraeli nagykövetség tiltakozott a polgármester döntése ellen, és elvárták volna, hogy jogi eszközökkel lépjen fel a rendezvény ellen, valamint ne engedélyezze annak megtartását. A szociáldemokrata színekben megválasztott Michael Müllert már több alkalommal kritizálták, amiért megengedő álláspontra helyezkedik az iszlám szélsőségesekkel kapcsolatban. Korábban egy, muszlim radikálisok által szervezett, ún. ökumenikus találkozón vett részt a város Dar-as-Salam mecsetében.

 

A Cybereason izraeli cég egyik alkalmazottja rájött, hogy miként lehet egyszerűen blokkolni a világszerte károkat okozó Petya néven ismert zsarolóvírust – írta a Haaretz. Amit Serper kutató módszere egy egyszerű mechanizmus segítségével képes megakadályozni, hogy a kártékony számítógépes vírus titkosítsa a megtámadott komputerek tartalmát, és továbbterjedjen. Kedden az egész világon és Izraelben is tovagyűrűző, a Petya nevű vírust felhasználó hackertámadás ellenszere egy meghatározott nevű fájl jelenléte lehet. A svájci számítástechnológiai hatóság szerint a Petya néven ismert zsarolóvírus főként Oroszországban, Ukrajnában, Nagy-Britanniában és Indiában okozott fennakadásokat.

Az izraeli egészségügyi minisztérium a napsütötte helyek kerülését és a klímaberendezésekkel hűtött helyeken tartózkodást javasolta az országra ezen a héten lecsapó hőhullám elleni védekezéshez. A minisztérium felszólította a lakosságot, különösen az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket, hogy tartózkodjanak a napos és meleg helyektől, a nehezebb fizikai munkától, sok vizet igyanak, és amennyire csak lehetséges, hűtött helyiségekben tartózkodjanak. Izraelben sokan a hűtött bevásárlóközpontokban vészelik át a nyári hőség legmelegebb óráit, de légkondicionáltak az oktatási intézmények, az irodák, a boltok és minden közintézmény is.

 

A világ legfontosabb cionista szervezete, a Zsidó Ügynökség, amelynek vezetője a szovjet börtönöket is megjárt cionista hős, Natan Saranszkij, nagyon összeveszett Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel – írta a mazsihisz.hu. Mindennek oka, hogy a kormány visszalépett attól a tervtől, hogy a nem ortodox irányzatokhoz tartozó hívek számára kialakít egy teret a Siratófalnál, ahol saját elképzeléseiket követve imádkozhatnak. A tavaly év elején kötött megállapodás mindeddig puszta szó maradt, folyamatosan tologatták az érvényesítését, végül pedig le is mondott a kormány a megvalósításáról az ultraortodox pártok nyomására, amelyek nélkül a kormánypártoknak nincs többségük a Kneszetben.

Már harmadik egymást követő éve emelkednek a katonai kiadások a NATO európai tagállamaiban és Kanadában, ezen időszak alatt csaknem 46 milliárd dollárral nőtt ezen országok védelmi költségvetése – hangsúlyozta Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára. A kiadáscsökkentés hosszú évei után kedvező irányú változásokat látni: az európai szövetségesek és Kanada idén 4,3 százalékkal növelik védelmi költségvetésüket – közölte a főtitkár.

 

Megtartja posztján a bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott Grindeanu-kabinet minisztereinek többségét a román szociálliberális koalíció, a 27-ről 28 tagúra bővülő kormány névsora 11 új nevet tartalmaz. A kisebbik kormánypárt mind a négy eddigi miniszterét, köztük Teodor Melescanu külügyminisztert megtartja. A februári korrupcióellenes tüntetések nyomán hivatalba lépett, független Tudorel Toader igazságügyi miniszter is folytathatja munkáját. Új tisztségviselőket jelöltek viszont a pénzügyminisztérium és a gazdasági tárca élére, és az eddigi kettő mellett lesz egy harmadik kormányfőhelyettes is, Marcel Ciolacu, a PSD eddigi képviselőházi frakcióvezetőjének személyében.

 

Egy nemzetközi akció keretében őrizetbe vették az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet hat feltételezett tagját három európai országban – közölte a spanyol belügyminisztérium. A spanyolországi Mallorca szigetén négy, Németországban és Nagy-Britanniában egy-egy embert fogtak el a hatóságok. A sejt szélsőséges audiovizuális tartalmakat tett közzé az interneten, fiatal harcosokat toborzott az Iszlám Állam számára, akiknek kiképzésére és radikalizálására hetente szerveztek titkos összejöveteleket, azzal a céllal, hogy végül a konfliktuszónákba küldjék őket. A csoport tagjai éltették az erőszakos dzsihadizmust (iszlám „szent háborút”), nyíltan támogatták az öngyilkos akciókat, és jelentős elkötelezettséget mutattak a dzsihadista terrorszervezet iránt – írta a minisztérium.

Nagyjából tízmilliárd eurós lyukat üthet az Európai Unió büdzséjén az egyik legnagyobb nettó befizető tagországnak számító Egyesült Királyság kilépése, amivel párhuzamosan ráadásul új feladatokat is finanszírozni kellene – közölte Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztos. A német politikus elmondta, hogy a britek távozásával évente körülbelül 10-11 milliárd euró esik ki, ezért a hatékonyság növelésére, a pénz valamekkora részének pótlására, takarékoskodásra, átcsoportosításra, illetve más bevételi forrásokra lehet szükség.

Gazdaság:

A Raiffeisen Bank elemzői felfelé módosították az idei GDP-növekedési várakozásukat, 2017-re a gazdasági növekedés várható ütemét 3,8 százalékra növelték a korábbi 3,2 százalékról – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Közölte, a Raiffeisen elemzőit meglepték az idei első negyedéves statisztikai adatok, főleg az ipar bővülésére, illetve a beruházások alakulására vonatkozó számok. Hozzátette, az első negyedévhez képest mind a lakossági, mind a kormányzati fogyasztás erősödésére számítanak a második fél évben a bank szakértői.

A munkanélküliségi ráta további csökkenése az elmúlt években megszokottnál lassabb ütemű lehet, a foglalkoztatás bővülésének kisebb lassulása is azt jelzi elemzők szerint, hogy egyre kevesebb az aktívan bevonható potenciális munkavállaló, a magyar munkaerőpiacon szerkezeti változásokra lenne szükség. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a foglalkoztatottak száma 1,8 százalékkal, 79 ezerrel nőtt, a munkanélküliségi ráta pedig 1,1 százalékponttal, 4,4 százalékra csökkent március-májusban az egy évvel korábbihoz képest. Horváth András, a Takarékbank elemzője jelezte, hogy a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve a magyar gazdaság csaknem 800 ezres munkaerő-tartalékkal rendelkezik, ugyanakkor ezek egy részének foglalkoztathatósága problémás, ezért érdemi beavatkozások szükségesek a nyílt munkaerőpiacon való megjelenésükhöz. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint az idei év hátralévő részében a munkanélküliségi ráta elérheti a 4 százalékot, ami lényegében teljes foglalkoztatottságot jelent.

Sport:

Három magyar csapat is megkezdi szereplését csütörtökön a nemzetközi kupaporondon: a Videoton a máltai Balzannal, a Ferencváros a lett Jelgavával, míg a Vasas az izraeli Beitar Jerusalemmel találkozik az Európa Liga-selejtező első fordulójában. A legnehezebb feladat előtt a bajnoki bronzérmes angyalföldiek állnak, s ez még akkor is igaz, ha tíz napja felkészülési meccsen 2-1-re legyőzték ellenfelüket, akik tavaly a selejtező negyedik fordulójáig jutottak.  A legkönnyebb riválist a bajnoki ezüstérmes székesfehérváriak kapták a múlt hétfői sorsoláson. A szigetországi rivális a papírforma szerint nem okozhat gondot a Videotonnak, ugyanis mindössze harmadszor szerepel a második számú európai kupasorozatban, de az előző két évben egyaránt már az első körben búcsúzott.  A Magyar Kupa-győztes Ferencváros ellenfele, a Jelgava is tapasztalatlannak számít nemzetközi színtéren, mindössze ötödik alkalommal szerepel az Európa Ligában, csakhogy tavaly egészen a harmadik körig jutott, többek között a Slovan Bratislavát kiejtve.

A kormány, a nemzet sportolóinak egyhangú javaslata alapján, a Nemzet Sportolója címet adományozza Kamuti Jenőnek, kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívónak, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökének. A Nemzet Sportolója címet egyidejűleg 12 ember viselheti, ezért Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő április 23-i halálával új tag választása vált szükségessé. A május 30-i ülésen a nemzet sportolói Kamuti Jenőt javasolták a megtisztelő címre.

Albert Einstein legjobb barátjának, Michele Bessónak írt leveleit árverezi el júliusban a Christie’s aukciósház Londonban. A levelekben első házassága kudarcáról és a relativitáselméletről is ír a tudós. A londoni aukciósház szakértője szerint az írások „kivételes betekintést” nyújtanak a világhírű fizikus munkássága mellett a magánéletébe is. Albert Einstein a több tucat magánjellegű levelében legjobb mérnök barátjának Michel Bessónak persze részletesen tárgyalja a speciális és általános relativitáselméletet, a „kozmológiai állandót”, a színkép vöröseltolódását, vagy a kvantummechanikát. Azonban az elméleti fizikus nemcsak a tudományos munkásságáról, hanem magánéletéről is rendszeresen részletesen beszámolt a Svájcban, majd Olaszországban élt cimborájának. Így például házasságuk válságáról első feleségével, Milevával, akitől 1914-ben elvált, majd öt évvel később összeházasodott unokatestvérével, Elsával.