Varga Mihály a Fidesz-frakció nemzeti konzultációt kísérő országjáró rendezvénysorozatának záróeseményén

JELENTŐS GAZDASÁGI SIKEREKET ÉRT EL MAGYARORSZÁG

 

Jelentős gazdasági sikereket ért el Magyarország az elmúlt években, olyan eredményeket, amelyeket az emberek is sikernek tartanak – mondta a nemzetgazdasági miniszter, kedden Budapesten.

Varga Mihály a Fidesz-frakció nemzeti konzultációt kísérő országjáró rendezvénysorozatának záróeseményén kiemelte: a siker ma mást jelent, mint korábban, ma azt jelenti, amit a magyarok többsége sikernek gondol, vagyis azt, hogy növekednek a bérek, több a munkahely, és az emberek olyan munkahelyet találhatnak, amelynek révén magukat és a családjukat el tudják tartani.

„GAZDASÁGI HÁBORÚ VAN, AMELYBEN AZ EGYRE FEJLŐDŐ, EGYRE VERSENYKÉPESEBB KÖZÉP-EURÓPAI ORSZÁGOK A CÉLPONTOK, DE NEKÜNK NEM SZABAD MEGHÁTRÁLNI.”

A miniszter szerint a szocialista kormányok alatt a hitelfelvételt tartották sikernek, és azt, hogy az állami vagyon stratégiailag meghatározó elemeit értékesítették.

„Mi viszont azt tartjuk sikernek, hogy az országban több a munkahely, többen dolgoznak, növekednek a bérek, és elkerültük a gazdasági csődhelyzetet” – sorolta.

Varga Mihály hozzátette: arra törekednek, hogy a hitelállomány leépüljön, és „az állam addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér”.

Úgy vélte, az elmúlt években a gazdaságpolitika egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy az európai trendekkel szemben Magyarországon csökkent az adósság mértéke, a hiány tartósan 3 százalék alatt van, és az ország túljutott azon a sokkon, amelyet az előző szocialista kormányok okoztak, törleszteni tudta a hiteleit.

Fotó: fidesz.hu

A stratégiailag meghatározó vagyontárgyak újra állami tulajdonban vannak és részét képezhetik a gazdaságpolitikának – közölte. A miniszter elmondta, hogy „a kamatok történelmi mélységbe jutottak”, jelentősen csökkent a családok hitele mögötti árfolyamkockázat, a munkanélküliségi ráta visszaesett, növekednek a bérek, csökkennek az adók és a közterhek, valamint a minimálbérek is tovább emelkednek. Az olcsó bérekre hosszú távon nem épülhet az ország versenyképessége – mutatott rá.

Varga Mihály szerint „gazdasági háború” van, amelyben az egyre fejlődő, egyre versenyképesebb közép-európai országok a célpontok, de „nekünk nem szabad meghátrálni”. A gazdasági sikerekhez szükséges az emberek támogatása is, amelyet a nemzeti konzultációban megkaptak azoktól, akiknek meggyőződésük, hogy „Magyarország jó úton jár” – mondta.