Az identitás kifejezésének sokszínűsége

Az identitás kifejezésének sokszínűsége

Dr. Kardi Judit ügyvéd, a Magyar Cionista Szövetség elnöke beszélt a cionista mozgalomról, Herzl Tivadarról, a szövetség terveiről.

A hazai cionista mozgalomban mi a helyzet a fiatalokkal?

Leginkább az, hogy öregszenek, a feladatunk az is, hogy újabb és újabb generációkat cserkésszünk be, persze a két ifjúsági szervezetünknél ez sikerül is.

Ez nagyon jó, de mit is akar elérni a magyar Cionista Szövetség?

A cionizmus a zsidó nemzeti mozgalom, amelyet Herzl Tivadar alapított meg, ő mondta: Ha akarjátok, ez nem álom! Ma már láthatjuk, ez valóban nem álom, mert megvalósult. Olyannyira, hogy a modern Izrael megalapítói között, akik a két kezükkel építették ezt az országot, nagyon sok magyar zsidó volt. Mi készítettünk is egy kiállítást, amit elvittünk az országban több helyre ezekről az emberekről.

Hogy Izrael Állam megalakulása előtt, közvetlenül utána miért volt jó cionistának lenni az érthető, de ma miért jó annak lenni?

Cionistának lenni, az mindenkinek jó, aki valamilyen módon az identitását ki akarja fejezni.

Van olyan, hogy magyar zsidó cionista?

Olyan van, hogy magyarországi zsidó cionista.

Régen az volt a vicc, hogy az a legigazibb cionista, aki egy másik ember pénzén egy harmadik embert küld el Izraelbe. Ma hogyan áll ez?

Van most is lehetőség alijázni, bár Izrael megnehezítette ezt, de az is igaz, a hazatérési törvény szabályai a mérvadóak most is. Ez azt jelenti, ha valakinek legalább valamelyik nagyszülője zsidó volt, azt Izrael befogadja.

Mindeközben Izrael azt is hangoztatja, hogy erős diaszpórára van szükség, azaz nem kell minden zsidónak Erec Jiszroelbe menni, lehet valaki a saját hazájában is cionista zsidó.

Ez valóban változás, ám mindezt a magyarországi zsidóság jól fogadja.

Milyenek az Ön által említett képzések?

Ez nem elsősorban a fiataloknak szól, hanem a felnőtteknek, ezeket Balatonfüreden szoktuk tartani egy héten át. itt éppen arról szoktunk beszélgetni, hogy sokféleképpen lehet megélni a zsidóságunkat, ez egy nép, aminek történelme van, nyelve van, célja van, ma már hazája is van.

A Magyar Cionista Szövetségnek is támogatja a Taglit mozgalmat, amelynek célja, hogy a 18-25 éves korosztály egyszer eljusson Izraelbe?

Olyannyira támogatjuk, hogy mi onnan is szeretnénk magunknak megnyerni fiatalokat.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter