A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

 

 

 

 

Az erdélyi magyar közösség aktuális problémáiról, kihívásairól tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az Országházban. A megbeszélés fő témája az asszimiláció megállítása valamint a magyar identitás megőrzése volt. Orbán Viktor és Kelemen Hunor áttekintette a romániai magyarság életét segítő, a magyarországi támogatási rendszerekből finanszírozható projekteket a gazdaság, oktatás, a kultúra és a sport területén.

 

 1:20

 

 

A visegrádi csoport (V4) hamarosan kezdődő magyar elnöksége folytatni fogja azt a munkát, amelyet a posztot jelenleg betöltő Lengyelország elkezdett – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A házelnök a lengyel szejm elnökével részt vett a második világháború idején Magyarországon lengyel menekülteket segítő idősebb Antall József és Henryk Slawik XI. kerületi emlékművének avatásán. Az eseményt követően Kövér László hangsúlyozta: elnöksége alatt Magyarország a V4-es együttműködés erősítését helyezi a középpontba, regionális kitekintéssel, az Európai Unión belül és a világpolitikában is az unión keresztül.

 

 

  1:53

 

 

Kormányzati lépéseket sürget az LMP a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás miatt. Frakcióvezető-helyettesük a többi közt erdőtelepítést és környezetkímélő mezőgazdasági termelést javasolt. Schmuck Erzsébet úgy vélte, a kabinet többéves lemaradásban van az éghajlatváltozási stratégia megvalósításában, holott már „a bőrünkön érezzük” a klímaváltozás következményeit. Az ellenzéki politikus szerint nemcsak az aszálykárt szenvedettek támogatására van szükség, hanem azok megsegítésére is, akiknek autójukban, otthonukban esett kár például egy jégeső során.

 

 

  33:08

 

 

Magyarország élen jár a dizejnerdrog-fogyasztásban – mondta Csákó Ibolya alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi főosztályának kiemelt főreferense. Elmondta: Magyarországon a „legfogyasztottabb” kábítószer a kannabisz, de 2010-ben megindult az új pszichoaktív anyagok, az úgynevezett dizájnerdrogok térhódítása. Mint mondta, ezek olcsón előállítható, könnyen beszerezhető szintetikus anyagok, ennek volt köszönhető a gyors térhódításuk. Kiemelte a dizájnerdrogokkal szembeni küzdelemben a 2012-ben bevezetett úgynevezett C-listát, amely rögzíti az új pszichoaktív anyagokat.