A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Az izraeli kormány – ahogy eddig – a jövőben is számíthat a magyar kormány konstruktív partnerségére, de a konkrét álláspontokat alkalomról alkalomra – mondta a Heti TV kérdésre Latorcai Csaba a Zsidó Közösségi Kerekasztal találkozóját követően. A Miniszterelnökség társadalmi ügyekért felelős államtitkára elmondta kevésbé ismert tény, de Magyarország a nemzetközi fórumokon, szervezetekben mindig erőteljesen Izrael-párti álláspontot foglal el. Példaként említette a közelmúltból a kóser vágás kérdését, amelyben Magyarország deklarálta, hogy a lelkiismereti és vallásszabadság részének tekinti azt. A másik példa pedig az, hogy Magyarország elítéli az Izrael elleni BDS mozgalmat. Ennek a mozgalomnak a lényege, hogy az izraeli termékek bojkottjára szólítanak föl, sürgetik az izraeli befektetések felfüggesztését, valamint szankciók alkalmazását.

A kerekasztalon még szó volt arról is, hogy Magyarország most veszi át a visegrádi négyek elnökségét, és többek közt ennek keretében tűzték napirendre a zsidó temetők rekonstrukciós programját. A kormány döntött arról, hogy 2018-ban az ehhez szükséges forrásokat biztosítja, a zsidó közösség tagjaival pedig kidolgoztak egy pályázati rendszert a megvalósításhoz. Ennek az a lényege, hogy a fenntartók megbízásából bármely szervezet pályázhat, de előnyt fog élvezni az a pályázó, amelyik vállalja, hogy vagy az iskolai közösségi szolgálat keretében megismerteti egyfajta speciális történelemóra keretében az egykor ott élő zsidó közösség történetével a helyi fiatalokat, vagy más, társadalom peremén élő csoportok bevonásával dolgozik a temetőkonstrukción.

 

 0:30

Orbán Viktor miniszterelnök Ronald S. Lauderrel, a Zsidó Világkongresszus elnökével egyeztetett az Országházban. A megbeszélésen szóba kerültek az Egyesült Államok és Európa kapcsolatának nyitott kérdései, és kiemelték annak fontosságát is, hogy Amerika fordítson nagyobb figyelmet a közép-európai térség befektetési lehetőségeire. A felek nagy várakozással tekintenek az izraeli miniszterelnök júliusi budapesti hivatalos látogatása elé.

 

  0:15

 

 

Orbán Viktor szerint Európának meg kell értenie, hogy minél többet ad fel saját hitéből és kultúrájából, annál gyengébb lesz politikailag és gazdaságilag – a miniszterelnök erről a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán beszélt. A kormányfő szerint Európa ma új típusú veszéllyel szembesül, olyan külső és a belső támadás alatt áll, amely a gyökereire irányul. Úgy fogalmazott: az „európai kulturális altalaj” kicserélését tűzték ki célul, és Európa minél inkább hagyja, hogy sorvasszák gyökérrendszerét, annál kevesebb esélye lesz visszatérni a valódi európai keresztény gondolathoz.