Szanyi Tibor: A keleti és nyugati tagállamok között a „fuvarozóháború” mentén kialakult feszültség fenntarthatatlan

Szanyi Tibor: A keleti és nyugati tagállamok között a „fuvarozóháború” mentén kialakult feszültség fenntarthatatlan és szükségtelen

A nyugati államok szociális dömpingre hivatkozva vezettek be protekcionista intézkedéseket a keleti fuvarozóvállalatokkal és sofőrjeikkel szemben, miközben egyes kelet-európai vállalkozók is csak minimálbérre jelentik be alkalmazottaikat, hozzájárulva ezzel a negatív árspirál kialakulásához.

Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő az ún. fuvarozóháború kapcsán kijelentette, hogy „az európai egységes piacon belül nincs helye nyugat-kelet töréseknek, piaci szektorok felosztásának, vagy egyes szereplők földrajzi alapon történő kiszorításának.”

 

„Európa keleti és nyugati felében is százezrek munkája függ egy jól működő, kiegyensúlyozott, szociálisan igazságos és üzletileg fenntartható európai fuvarozási szektortól. Nem lehet cél a nyugati munkahelyek megmentése a keletiek kárára, ahogy az fordítva sem támogatható. Éppen ezért arra van szükség, hogy a tagállamok várják meg az Európai Bizottság mobilitási csomagját, amely irányadó lesz a szektor számára. Mindaddig a tagállamok tartózkodjanak a versenykorlátozó, valamint a közös piaccal és a közösségi értékekkel összeegyeztethetetlen intézkedések bevezetésétől” – mondta el a szocialista képviselő.

 

„Az EU sikere éppen a protekcionizmus leküzdésében áll. Ennek megfelelően a fuvarozási szektort érintő kérdést sem lehet hatékonyan megoldani az egymásra való ujjal mutogatással. Közösségi útmutatásra és az érintett tagállamok párbeszédére van szükség” – tette hozzá Szanyi Tibor, EP-képviselő.