Különlegességek a Margitszigeten és a Városmajorban

Különlegességek a Margitszigeten és a Városmajorban

Bán Teodóra, a Budapest Fesztivál és Turisztikai Központ vezetője a nyári programokról beszélt Breuer Péter és kovács András, az Origo főmunkatársa kérdései kapcsán.

 

Ha nyár, akkor beindul a szabadtéri szezon. Mit kínálnak a közönségnek?

Két színházunkban júniustól, egészen augusztus végéig miénk a világ Budapesten. Ez persze nem jelenti azt, hogy a vidék nem számít, hiszen a vendégeinknek kínáljuk a Budapest-kártyát, vannak parkolási kedvezmények az előadások látogatóinak. Most az egész város egy nagy bravúrra készül, hiszen rövidesen kezdődik a vizes világbajnokság, de mellette lesz a Budapesti Nyári fesztivál is.

Hogyan tudunk kijutni a Margitszigetre?

A nagyobb munkák már befejeződtek, a főbb utak már járhatók, a parkosítás is kész. A szigeti buszjáratok is járnak, sőt az előadások után különjáratokat is beindítottunk. Mellette ott van még a nagyon kedvelt színházi hajójárat, amelyik a Vígadó térről indul. Szerencsére nagyon jól közlekedhető a Margitsziget, a mozgáskorlátozottak is könnyen eljuthatnak az előadásainkra.

Mi lesz ennek a nyári szezonnak a legnagyobb durranása?

Szerencsére már nagyon jó idő van, a reményeink szerint ez így is marad, mert azért nem mindegy, hogy mondjuk egy Bejart balett előadáson milyen idő van. Ami a nagy durranást illeti, most ért véget a Sztárcsinálók bemutatója, három előadással, most következnek koncertek színházi bemutatók. Ez utóbbiban a Színházi Szemle sorozatunkban hat város, hat színházának hat bemutatóját láthatják majd az érdeklődők. Ezek elsősorban a nyári jelleget megtartva könnyedebb darabok lesznek, mint mondjuk a Mágnás Miska.

Melyik lesz a mostani szezonban az a három, ami Önnek a legkedvesebb lesz?

Ez nagyon nehéz lesz, de mondjuk, a Margitszigeten a Gershwin operát, a Porgy és Besst tudnám említeni, valamint a Zsivágó musicalt, a Győri Nemzeti Színházzal együtt, Miller Zoltánnal a főszerepben. Nekem ez utóbbi azért is kedves, mert nagyon sok és nagyon jó táncjelenet is van benne. De említhetném még a Best  Film Music Songs előadást, Keresztes Ildikóval, Radics Gigivel és másokkal. Lesz még Operagála is, a Metropolitan művészeivel, de az a helyzet, hogy minden előadásunk remek, mindegyiken lesznek sztárfellépők, így nem is szívesen emelek ki egyet-egyet közülük, nagyon gazdag a felhozatal.

Ha valaki nem tud elmenni az előadásokra, az esetleg később megnézheti akár a televízióban?

Lesz olyan előadásunk, amit felvesz a Magyar Televízió, ilyen lesz a Porgy és Bess is. De visszatérve az egyéb programjainkra, lesznek éjszakai események is, de a Víztoronyban van egy helytörténeti kiállításunk is, ami szintén nagyon érdekes.

Ezek a programok milyen bevételeket eredményeznek akár a szállodai vendégéjszakákat tekintve?

Nagyon jó számokat értünk el, a növekedés kétszámjegyű, mondhatjuk, Budapest nagyon jól áll ebben a tekintetben. Azt már most ki merem jelenteni, hogy a tavalyi évhez hasonlóan szinte mindegyik előadásunk teltházas lesz.

Elképzelhető, hogy egyes darabokat a nagy sikerre való tekintettel később megismétlik?

Most is van ilyen tavalyról, az Evita a Margitszigeten, a Városmajorban pedig Nyáry Krisztián Így szerettek ők produkcióját, Nagy-Kálózy Eszterrel, Rudolf Péterrel, Gryllus Dorkával, Simon Kornéllal. Egyébként ezzel a darabbal turnézunk is szerte az országban, épp most jöttünk meg a Tállyai Fesztiválról. A jövő év lesz különleges az éltünkben, mert a Margitszigeti Szabadtéri Színpad akkor ünnepli a 80. születésnapját, más most nagyban készülünk erre is.

Mit lehet tudni előre?

Több vendég köré szervezzük a programot, hiszen ez egy  három hónapon át tartó fesztivál, lesznek kiemelt programok, mint mondtam, ezeket most készítjük elő.

A Budapesti Nyári Fesztivál mennyire tud együttműködni a többi hasonló eseménnyel, mint mondjuk a Zsidó Kulturális Fesztivál?

Nagyon jól elvagyunk egymással, egy ilyen városnak, mint Budapest nagyon fontos, hogy mindig legyen egy szórakozó, szórakoztató programsorozata, ahol a vendégek, jöjjenek itthonról, külföldről nem csak jól érzik magukat, hanem kulturális élményekben részesülnek. Nagyon sok vállalkozó van, szerencsére nagyon sok előadóművész is van, akik teret követelnek maguknak, mint a Tavaszi és az Őszi Fesztivál vezetőjeként is azt mondom, nagyon jó a széles programkínálat, ahol szinte évről évre licitáljuk túl saját magunkat. Egyébként én nem nagyon szeretem a Budapesti Nyári Fesztivál szót, inkább a Budapest Nyári Színházai kifejezést kedvelem, ami a Margitszigetet és a Városmajort jelenti.

Lesznek-e olyan programjaik, amelyet kifejezetten a fiatal családoknak kínálnak?

Nálunk a hétvégék róluk szólnak általában, szombaton a Margitszigeten interaktív meseszínpad várja a gyerekeket, vasárnap reneszánsz délelőttöket szervezünk a Szent Margit romokhoz, a Városmajorban meg vasárnap délelőttönként gyerekszínházi előadások vannak.

Köszönjük a beszélgetést.