Pert nyert az izraeli miniszterelnök Benjamin Netanjahu és felesége egy újságíró ellen

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A jobbikos Zagyva György Gyula antiszemita fenyegetőzése miatti fellépésre szólította fel a belügyminisztert Orbán Viktor kormányfő. Sajtóhírek szerint az ellenzéki politikus halálosan megfenyegette és többször lezsidózta írásban és telefonon keresztül is egyik bírálóját és annak családját. Az esetnek egy rendőr is a fültanúja volt.


Végtisztelet illeti azokat a mártírokat, akik az elmúlt évszázad vérzivataros éveinek áldozatai voltak, és olyan sokan közülük jeltelen sírban nyugszanak – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Horvátországban, a pulai haditengerészeti temetőben, az első világháborúban hősi halált halt magyar tengerészek emlékművének leleplezésén. Úgy fogalmazott, a magyarokról az a mondás járja, hogy szeretnek újratemetni, gyásznapot ülni. „Holott semmi mást nem teszünk, mint igazságot szolgáltatunk, illetve megadjuk a végtisztességet mártírjainknak” – hangsúlyozta.

Ismét forgalomba álltak a felújított orosz metrószerelvények – közölte a BKV. A közlekedési társaság csütörtökön ideiglenesen vonta ki a 3-as metróvonalról a szerelvényeket, miután hétfőn a Kálvin téri megállóban mindkét oldalon kinyíltak a vonatok ajtajai. Az orosz Metrowagonmas által felújított szerelvényeket márciusban helyezték üzembe a 3-as vonalon, és már az első napokban különböző hibák miatt többször ki kellett állítani azokat a forgalomból.

 

A Demokratikus Koalíció szerint nincs meg a 3-as metró felújításához szükséges plusz 30 milliárd forint. Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője úgy véli, hogy a főpolgármester a Bálna Budapest eladásából akarja előteremteni a hiányzó pénzt. Tarlós István csütörtökön közölte, hogy a kormány nem ad többletpénzt a 3-as metró felújítására, ezért a főváros saját forrásból fedezi azt.

 

Budapesten csökkent, a kis településeken nőtt az üres lakások aránya – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Balogh Lászlót annak kapcsán kérdezték, hogy a KSH mikrocenzusának adatai szerint az elmúlt öt évben 550 ezer fölé emelkedett a lakatlan lakások száma az országban. Hangsúlyozta: két tendencia bontakozik ki, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban, amelyek egyben regionális központok, az üresen álló lakások aránya csökken. A fővárosban például az üres lakások aránya 12 százalékra csökkent a 2011-ben mért 13 százalékról. A vidéki kisebb településeken viszont nő azoknak a lakásoknak a száma és aránya is, amelyekben nem lakik senki.

 

A csaták erősödésére lehet számítani Brüsszellel, erőltetik a „bukott” letelepítési politikát, a kormány azonban nem enged, elmegy a falig ezekben a kérdésekben – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Arra a felvetésre, hogy kampányüzemmódban működnek a pártok, Hidvéghi Balázs azt válaszolta: úgy ítélik meg, hogy ezt az ellenzék kezdte az év elején, részben utcai megmozdulásokkal, részben egy „hazug plakátkampánnyal” a Jobbik részéről, és a baloldalon is folytatódik a kormány támadása. Felidézte: vizsgálat indult a Simicska Lajos nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó plakátcégeknél. Hozzátette, a Jobbik már hónapok óta nem ad arra választ, hogy mennyi pénzből és milyen forrásból folytatja a hazug és a kormányt támadó plakátkampányát.

 

Külpolitika:

A szíriai állami televízió híradása szerint légicsapásban életét vesztette az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi – írta a The Daily Mail. A lap megjegyzi, nem ez az első eset, hogy a világ legkeresettebb terroristájának halálhírét keltik, és a mostani hírt is kétkedéssel fogadta sok szakértő. A szíriai tévé híradása szerint Bagdadi a kormányerők által ostromlott szíriai Rakkában halt meg légicsapásban. A Raqqa24 szíriai aktivista szervezet hírt adott egy szombati rakkai légicsapásról, amelynek hét civil áldozata volt, de nem tett említést Bagdadiról.

A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet titkos alagútjaira bukkantak az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNWRA) két gázai iskolája alatt – írta a Haretz. Az UNWRA közleményben ítélte el az alagutakat építő Hamászt, és bejelentette, hogy mielőbb betömi a föld alatti járatokat. A föld felszíne alatt 2-3 méterrel haladó alagutakat az iskolák közvetlen szomszédságában lévő épület bővítésekor fedezték fel néhány napja az al-Maízi nevű menekülttábor területén. Az UNWRA tiltakozott az alagutak építése ellen, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy veszélynek teszik ki az iskolák tanulóit és dolgozóit. A szervezet bejelentette, hogy a diákok és a dolgozók addig nem mehetnek be az épületekbe, amíg nem tömik be az alagutakat.

Dupla háborús büntetett követ el a Hamász, azzal, hogy iskolák alá építette a csempészalagutakat, és a fiatalokat élő pajzsként használja – mondta Benjamin Netanjahu. A zsidó állam kormányfője utasította a Külügyminisztériumot, hogy emiatt tegyen panaszt a terrorszervezet ellen az ENSZ biztonsági tanácsában. Az Israel Hayom cikke szerint a miniszterelnök felvetette az az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének a megszüntetését, mivel úgy látja, hogy a szervezet nem a meglévő problémákat oldja meg, hanem fenntartja a feszültséget. Netanjahu szerint az ENSZ menekültügyi főbiztosságába kellene a szervezetet integrálni.

 

Pert nyert egy Benjamin Netanjahu és felesége egy újságíró ellen, aki a kormányfői házaspárt valótlansággal vádolta – írta az Israel Hayom. A vád lényege az volt, hogy Igal Sarna, a Jediót Ahronót publicistája a Facebookon tett bejegyzésében azt állította, hogy Sara Netanjahu a Jeruzsálem és Tel-Aviv közötti autópályán megállíttatta a miniszterelnöki konvojt, és kiszállásra késztette közös autójukból Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, mert összevesztek és nem volt hajlandó egy kocsiban tovább utazni férjével. A házaspár rágalmazásért beperelte az újságírót, és 279 ezer sékelt (mintegy huszonkét millió forintot) követelt kártérítésként.  A döntést a Netanjahu házaspár megelégedéssel fogadta, az újságíró viszont jelezte, hogy megfellebbezi a döntést.

Három Los Angeles-i zsinagógát is be kellett zárni szombaton, mivel bombafenyegetéseket kaptak – írta a The Jerusalem Post. Az érintett zsinagógákban a rendőrök nem találtak robbanószerkezeteket. Még márciusban tartóztatták le azt a 18 éves amerikai-izraeli állampolgárságú fiatalt, akit azzal vádolnak a hatóságok, hogy Amerika-szerte zsinagógákat fenyegetett felrobbantással. Az apja szerint a férfi autista és agydaganattal is küzd.

Ijesztő képet fest annak a kutatásnak az eredménye, amelyet menedékkérők körében végeztek Németországban – írta a The Jerusalem Post. A felmérés során összesen 800 bevándorlót kerestek fel 2016-ban a bajor területen fekvő Nuremberg, Poing és Pliening városokban. A válaszadók Szíriából, Eritreából, Irakból és Afganisztánból érkeztek Európába. A múlt héten közzé tett eredmények alapján a Hanns Seidel Intézet szerzői összefoglalóan azt írták: „A muzulmán menedékkérőknek több mint fele nyílt antiszemita nézeteket vall”. A kétszáznál is több oldalas jelentésből kiderül: a megkérdezett szíriai bevándorlók 52 százaléka értett egyet azzal az állítással, amely szerint „a zsidók túl nagy befolyással bírnak a világon”. Ugyanígy az irakiak 53 százaléka, valamint az afgán menedékkérőknek közel 60 százaléka szintén egyet értett a kijelentéssel.

 

A hatnapos háború közvetlen következményeként az izraeliek túlnyomó többsége úgy gondolta, hogy az országnak meg kell tartania az elfoglalt területeket – áll az Izraeli Demokrácia Intézet által közzétett egykori felmérésben. A számok az IDI Guttman Központja és Politikai Kutató Központja által végzett, a háború előtt, alatt és után végzett felmérések sorozatából származnak – írta a Times of Israel. Tízből tíz ember gondolta akkor úgy, hogy a háborúban megszerzett területeken katonai közigazgatást kell bevezetni. A válaszadóknak csak kisebbsége (28 százaléka) helyeselte volna a palesztinok arab országokba való áthelyezését. Az 1967-es, hatnapos háború során Izrael meghódította Kelet-Jeruzsálemet, „Ciszjordániát”, a Gáza-övezetet és az egyiptomi Sínai-félszigetet, valamint a szíriai Golán-fennsíkot. A győzelem évfordulója azóta Jeruzsálem újraegyesítésének ünnepnapja.

 

Irán öt teherszállító repülőgéppel küldött élelmiszert Katarba eddig, amely ellen öt Öböl menti arab ország szankciókat vezetett be – közölte Sarok Nusabadi, az iráni légitársaság szóvivője. Minden gép körülbelül 90 tonna élelmiszert és zöldségféléket szállított. A szóvívó szerint vasárnap útnak indítanak még egy gépet, és folytatni fogják Katar segélyezését, ha erre igényt tart. Az arab világ több vezető hatalma, köztük Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek a hét elején jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral, azzal vádolva a dohai vezetést, hogy terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe.

 

Lelőtt négy embert egy Moszkva közeli faluban egy feltehetőleg kábítószer vagy alkohol hatása alatt lévő, 49 éves férfi, tűzpárbajt vívott rendőrökkel, végül lelőtték. Igor Zenkov szombat délután a háza ablakából lövöldözni kezdett Szajga típusú vadászpuskájával gyanútlan járókelőkre és a szomszédjaira, a Moszkvától 20 kilométerre délnyugatra lévő Kratovo faluban. Az elbarikádozott épület éjjel kigyulladt a támadó és a riadóztatott rendőrök között kibontakozott tűzharcban, de Zenkovnak sikerült kimenekülnie belőle. A rendfenntartók erősítést kaptak, végül a rendőrség és a nemzeti gárda összesen 200, páncélozott járművekkel is támogatott tagja kerítette be és lelőtte a fegyverest.

 

Kötelezettségszegési eljárásra számíthatnak a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztásától elzárkózó tagállamok, köztük Magyarország – mondta az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker a Spiegel című német lapnak adott interjúban jelezte: mindössze néhány olyan tagállam van, amely nem akar részt venni a 200 ezer menekült elosztásáról szóló döntés végrehajtásában. Hozzátette: a bizottság a jövő héten tárgyalja a kérdést, ő személyesen az eljárás megindítását pártolja.

 

A korábbi hivatalos bejelentéssel ellentétben még nem született végleges megállapodás az észak-írországi unionista mozgalom legnagyobb pártjával, a Demokratikus Unionista Párttal (DUP) a Konzervatív Párt vezette kisebbségi brit kormány támogatásáról. A Downing Street bejelentése szerint a DUP elviekben beleegyezett abba, hogy a londoni alsóházban támogatni fogja a kormányzó Konzervatív Pártot. Vasárnap azonban a londoni miniszterelnöki hivatal és a DUP is azt közölte, hogy még folynak erről a tárgyalások. A végleges adatok szerint az előrehozott csütörtöki parlamenti választásokon a konzervatívok 318 képviselői mandátumot szereztek a 650 fős londoni alsóházban, vagyis frakciójuk létszáma nem éri el az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326-ot, és ebben a helyzetben a kormány a DUP tízfős frakciójának támogatására szorul.

 

Falak emelése nem fogja megoldani a bevándorlásnak tulajdonított problémákat – mondta a mexikói látogatáson tartózkodó Angela Merkel német kancellár, az amerikai elnök elképzeléseit bírálva. Enrique Pena Nieto elnökkel Mexikóvárosban tartott találkozóján Merkel azt mondta, a történelem tanulsága szerint a migrációs nyomások csak akkor oldódtak meg stabilitást biztosító módon, amikor birodalmak jól kijöttek a szomszédaikkal. „Falak emelése és bezárkózás nem fogja megoldani a problémát” – szögezte le a német kancellár, akire hazájában nagy nyomás nehezedik, amiért 2015-ben több mint egymillió menekült előtt nyitotta meg Németország határát.
Mintegy 68,5 ezer  hajléktalan van a 10,5 milliós lélekszámú Csehországban, további majdnem 120 ezer gyermek és felnőtt pedig bizonytalan státusú, nem kielégítő állapotú lakásokban él, és a kilakoltatás veszélye fenyegeti – ez derül ki abból, a csehországi hajléktalansággal foglalkozó szakértői jelentésből, amely várhatóan szerdán kerül a kormány asztalára. A cseh kormány még 2013-ban Jan Fischer (pártonkívüli) miniszterelnöksége idején fogadott el egy hosszú távú koncepciót és intézkedéscsomagot a hajléktalanság megelőzésére. A jelenlegi hárompárti kormány most megvitatja és kiértékeli, hogyan sikerül teljesíteni a korábban megfogalmazott ígéreteket.

 

Gazdaság:
Kifejezetten gyengén szerepel idén a forint a régióban, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a jegybankok közül az MNB halogathatja legtovább a kamatemelést. Az elemzők szerint az euróval szemben akár gyengülhet is a forint a következő hónapokban, a régióban viszont ledolgozhatja hátrányának egy részét. Az év eddigi részében mindössze 0,4 százalékkal tudott erősödni a forint az euróval szemben, miközben a lengyel zloty például 4,6 százalékot javított, a cseh korona pedig 2,6 százalékkal erősödött – írja a Portfolio. Ha kicsit kitágítjuk a képet és nem csak a szigorúan vett régiót vizsgáljuk, akkor a dél-afrikai rand 0,3 százalékkal tudott csak erősödni, a török líra viszont 7,5 százalékot bukott az euróval szemben.

 

A jövedelme nagyjából negyven százalékát elbukja az, aki most vonul nyugdíjba. Nem vigasztaló, hogy a jövőben várhatóan még rosszabb lesz az arány. Megjelent az idei első negyedéves statisztika a nyugdíjkifizetésekről. Ebből az derül ki, hogy a nyugellátások átlagos havi összege 119 484 forint volt ebben az időszakban – írja az mfor.hu. Eközben a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint a nettó havi átlagkereset ugyanebben az időszakban 198 400 forint volt (családi kedvezmény nélkül számítva). Vagyis a nyugdíj és a nettó kereset közötti különbség 78 916 forint, ami azt jelenti, hogy az átlagnyugdíj ma Magyarországon a nettó átlagkereset 60 százaléka. A lap szerint a jövőben vélhetően még nagyobb lesz a szakadék.

Sport:  

A magyar labdarúgó-válogatott történelmi vereséget szenvedett Andorrában, ahol pénteken 1-0-ra maradt alul világbajnoki selejtezőmérkőzésen. A pireneusi miniállam csapata, amely amatőr játékosokból áll és 186. a világranglistán, története során először szerzett gólt Magyarország ellen, ráadásul Marc Rebes 26. percben fejelt találatával meg is nyerte a találkozót. Andorra ezt megelőzően 2004 októberében Macedónia legyőzésével szerzett három pontot tétmérkőzésen. Bernd Storck szövetségi kapitány csapata, amelyben Tóth Bence újoncként szerepelt, a kínos vereség ellenére megtartotta harmadik helyét a csoportban, de immár nyolc pont a hátránya pótselejtezőt érő második helyen álló Portugáliával szemben. A magyarok legközelebb augusztus 31-én Lettországot fogadják a kvalifikációs sorozatban.

 

A negyedik helyen végzett a magyar női vízilabda-válogatott a világliga sanghaji szuperdöntőjén, miután a vasárnapi bronzmérkőzésen 9-7-re kikapott Oroszország csapatától. Bujka Barbara szerezte a meccs első gólját, de az oroszok gyorsan átvették az irányítást. Támadásban és védekezésben is gyorsabbnak, pontosabbnak bizonyult az ellenfél, és bár Bíró Attila együttese az utolsó pillanatig próbálkozott, ez végül a kétgólos vereséghez volt elég. A magyar csapat, amely 2005, 2010 és 2013 után negyedik alkalommal zárt a negyedik helyen a világligában, 25 ezer dollár pénzdíjat kap.

Könnyű:

A klímaváltozás az Alpok ökoszisztémáját is megváltoztatja, a melegebb telek után a hegyi patakok több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint amennyit fotoszintézis révén felvesznek. A lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) kutatói azt vizsgálták, milyen hatása van annak, hogy egyre kevesebb hó hullik a téli időszakokban – írta az Origo. Az alpesi patakok, tavak és folyók természetes módon adnak le a légkörbe szén-dioxidot, ahogyan az már egy évtizede ismert. Egy melegebb tél után azonban megbillen a szén-dioxid-leadás és -felvétel közötti egyensúly – közölte az EPFL. Egy kevés havat hozó, melegebb tél utáni tavasszal csökken a fotoszintézis hatása. A vízfolyások tehát több szén-dioxidot adnak le, mint amennyit felvesznek, eltűnik a különleges 70 napos időszak és a hegyi patakok szén-dioxid-termelővé válnak” – fejtette ki a tanulmányszerzője, Amber Ulseth.