Ördögkatlan a beszélgetős fesztivál

Ördögkatlan a beszélgetős fesztivál

Bérczes Tibor, az Ördögkatlan Fesztivál szervezője az idei programokról beszélt.

 

Mi is az Ördögkatlan Fesztivál?

Az Ördögkatlan Fesztivál olyan, mint Kapolcs, csak valamivel kisebb rendezvény, ami mögött tudatosság is van, de a lényeg, hogy ez már egy tíz éves múltra visszatekintő fesztivál, amelyet Villány környékén rendezünk meg, augusztus 1-től 5-ig. Némi közhellyel azt is mondhatnám, hogy ez egy összművészeti fesztivál, a cirkusztól az operán, a komolyzenei koncertekig, mindenféle beszélgetésekig.

Mennyiben érezhető a hasonlóság az Ördögkatlan Fesztivál és Kapolcs között?

Elsődlegesen a jelleg a hasonlósság, azaz minden jelen van itt is, ami a kultúrába belefér.

És mi a különbség?

Van egy komoly törekvés arra, hogy ne nőjük ki magunkat, merjünk kicsik lenni?

Ez teszi vonzóvá a fesztivált?

Szerintem igen, de az biztos, hogy a mi szemünkben mindenképpen vonzóvá teszi. A terveink szerint úgy kéne nőni, hogy mindenkinek arca maradjon.

Beszéljen egy kicsit a helyszínekről, a fellépőkről?

Ami a fellépőket illeti, igyekszünk kategorizálni, vannak kiemelt vendégeink, minden évben van 3-4 főszereplőnk, idén az egyik Krasznahorkai László író, Hajdú Szabolcs filmrendező, a harmadik pedig a Szkéné Színház lesz. Minden évben van nálunk egy színház, volt már a Katona, az Örkény, a Pintér Béla Társulat és még nagyon sok lesz. Vannak állandó főszereplőink is, mint Dinnyés Dániel és Kolonits Klára, akik komolyzenei előadásokat tartanak, de nagyon laza és nagyon élvezhető formában, jelentős nagy koncertekkel, idén Verdi Requiemje kerül színre. Úgy kell elképzelni, hogy egy hatalmas mezőn négy-ötezer ember ül és hallgatja a komolyzenét.

Ön nem csak szervez, de fel is lép.

Fellépőként egy pici résznek vagyok a felelőse, immár a hatodik éve vezetek beszélgetéseket. Az egész úgy alakult, hogy eleinte csak látogató voltam, aki egy kicsivel többet vehetett észre a szervezésből, noha akkor még nem vettem benne részt, úgy éreztem, hogy lehetne a párbeszédeket tovább fejleszteni, mert azt hiszem, akkor van két ember egymással normális viszonyban, ha beszélgetnek. Az általam szervezett beszélgetések mindig egy témáról szólnak, volt már téma az életvég, a Budapest-vidék viszony, az önszerveződés. Idén a zsidó identitásról beszélgetünk, van-e rá igény, ha igen, akkor ez miként elégülhet ki. Olyan embereket hívtam el, akik bemutatnak mindenféle variánsokat, rajtuk kívül egy történész próbál meg egyfajta objektív képet adni arról, hogy miként alakult a magyar-zsidó viszony. A program ismertetőjében leírtam, ez egy próbálkozás, hogy beszéljünk valamiről, olyasmiről, amiről szó van, meg beszélünk is, de kevésszer beszélünk normálisan.

Melyik az a négy helyszín, amelyik otthont ad az Ördögkatlan Fesztiválnak?

Nagyharsány, Kisharsány, Villánykövesd, Beremend a négy helyszín.

Egy ilyen rendezvényen a vendégek elszállásolása egy komoly kérdés.

Szerencsére vannak szálláshelyek, tulajdonképpen ez is egy pozitív hatása a fesztiválnak, mert a helyi lakosok megtanulták kezelni a helyzetet, ma már mindenki törekszik a szobák kiadására.

Mekkora embertömegről beszélünk, mennyien látogatják az Ördögkatlant?

A fesztivál ideje alatt átlagosan 25-30 ezer ember fordul meg a helyszíneken.

Kik támogatják az Ördögkatlan Fesztivált?

Kapunk egyfajta NKA támogatást, vannak TAO felajánlások is, az a probléma, hogy olyan komoly, szabadpiaci támogatónk nem nagyon van,

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter