A BreuerPress és a HetiTV hirei

A BreuerPress és a HetiTV hirei 

Béremelést követelnek a közszolgálati alkalmazottak. Boros Péterné, a közszolgálati dolgozók szakszervezetének vezetője elmondta, a 610 ezer állami munkavállalóból mintegy 200 ezren 8-10 éve nem kaptak béremelést, az ő érdekükben kezdte most meg a szervezet a Magyar Államkincstár országos, megyei és munkahelyi szakszervezeteivel együtt a sztrájk előkészítését. Hangsúlyozta ugyanakkor, továbbra is szeretnének tárgyalni a kormánnyal, és elérni, hogy a költségvetési törvény elfogadásáig találjanak forrást a béremelésre. Amennyiben nem sikerül megegyezni, július 17-én sztrájk lehet – közölte az elnök, hozzátéve: a dolgozókon múlik, hogy mely intézményben hányan csatlakoznak az akcióhoz.

 

 

 00:00 tól

 

 

————————————————————————————————————————

Kerülőútvonalakon próbálnak bejutni az Európai Unióba a migránsok – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán kedden.  Bakondi György szerint bizonyos csoportok – főként azok, amelyek a horvát és a román határon hiába próbálkoztak – a lezárt magyar-szerb határon akarnak átjutni.  Ugyanakkor az embercsempészeknek tudniuk kell, hogy a dupla kerítés, a jelzőrendszer és a komoly rendőri, illetve katonai erő meg fogja akadályozni az átjutást. Hozzátette, ennek ellenére hullámzóan ugyan, de növekszik a próbálkozók száma például az előző hónappal összehasonlítva.

 

  00:27 től

 

 

————————————————————————————————————————


Több tucat migráns tüntetett kedd délelőtt a röszkei tranzitzóna előtt. A bevándorlók azért lázadtak fel, mert a hatóságok soron kívül beengedtek egy 6 fős afgán családot, mivel ők egy beteg kisgyermekkel érkeztek. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a tranzitzónába való belépéskor nemcsak a betegek, hanem a kisgyermekes családok, a várandós nők és a sérültek is elsőbbséget élveznek. A bevándorlási és állampolgársági hivatal figyelembe veszi az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága helyszínen lévő munkatársainak észrevételeit is. A déli határnál is egyre nagyobb a mozgolódás, ez a határátlépési kísérleteken is látszik. A hosszú hétvége alatt több mint 80 migráns próbált meg illegálisan bejutni az országba.