Röviden gyorshírek

Röviden gyorshírek

 Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze. Jókai Anna 1932. november 24-én született Budapesten. Már kisgyermekkorában érdekelte az írás, de tizenhat éves korában felhagyott vele és csak 33-34 éves korában folytatta újból és vált íróvá. 1966-ban jelentkezett legelső novellapublikációjával, 1968-ban pedig a 4447 című regénnyel. 1974-től csak írói hivatásának él, szabadfoglalkozású író. 1986-1989 között az Írószövetség alelnöke, 1989-től elnökségi tagja, 1990-1992-ig elnöke volt.

    Közzétette a szombati londoni merénylet három elkövetője közül kettőnek a nevét a Scotland Yard. A londoni rendőrség terrorizmusellenes parancsnokságának közleménye szerint a merényletet harmadik, egyelőre meg nem nevezett társukkal együtt Khuram Shazad Butt és Rachid Redouane hajtotta végre. A Scotland Yard ismertetése szerint mindketten a kelet-londoni Barking városrészben éltek. A 27 éves Khuram Shazad Butt pakisztáni születésű brit állampolgár volt, a 30 éves Rachid Redouane pedig „marokkóinak és líbiainak vallotta magát.

Lövöldözés volt az Egyesült Államokban, a floridai Orlando városában. Hatan meghaltak. A lövöldözés a város üzleti negyedében történt. A 45 éves elkövető egy vállalat alkalmazottja volt, akit áprilisban elbocsátottak. Hétfőn visszatért volt munkahelyére, és öt embert lelőtt, majd öngyilkos lett.