A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

A súlyos orvoshiány miatt a Nyírő Gyula Kórház kénytelen a nyárra bezárni a belgyógyászati osztálya felét, az ellátáshoz a Honvédkórháztól kap segítséget az intézmény – tudta meg az Inforádió egy a neve elhallgatását kérő kórházi dolgozótól. A honlapján a fővárosi kórház arról tájékoztatja a betegeket: június 1. és augusztus 31. között a kórház belgyógyászati osztályának közel felén szünetel az ellátás, 67 ágyból így 32 lesz elérhetetlen. A 1131, 1133, 1134 és 1135 irányítószámú körzetekben lakó betegeknek ez idő alatt a Honvédkórházba kell menniük.

 

120 milliárd forinttal több jut jövőre a közoktatásra és ebből a pedagógusok bérét emelik majd – erről beszélt Palkovics László oktatási államtitkár a pedagógusnap alkalmából. A szakszervezetek képviselői viszont azt mondják: a pedagógusbéremelési program vakvágányra futott, egy kezdő diplomás tanár alig 30 ezer forinttal keress többet mint egy szakmunkás, hétfőtől egyébként internetes kampány is indul, hogy felhívják a figyelmet a problémákra.

 

Minden legfelsőbb bíróság kötelessége az igazságszolgáltatás függetlenségének védelme, e nélkül nem lehetséges a jogállamiság és a jog előtti egyenlőség – mondta Darák Péter, a Kúria elnöke. Darák kiemelte: a 21. századi jog – és különösen annak alkalmazása a bíróságok által – egyre fontosabb szerepet játszik a társadalmi konfliktusok rendezésében szerte a világon. Kifejtette: az európai jogi és politikai fejlődés egyik legnagyobb eredménye a hatalmi ágak szétválasztása és ennek következményeként az igazságszolgáltatás függetlenségének elve.

 

Év eleje óta stagnál a szocialisták támogatottsága, a pártot idén egyszer sem támogatták többen a teljes felnőtt népesség 8 százalékánál – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából. A felmérés arra is rámutat, hogy a kormánypártokkal májusban is többen szimpatizáltak, mint a többi párttal együttvéve. Májusban a teljes felnőtt népesség 29 százaléka támogatta a Fidesz-KDNP-t, a kormánypártokkal így ezúttal is többen szimpatizáltak, mint a többi párttal együttvéve. A Jobbik szimpatizánsi tábora 10 százalékos, míg az MSZP-tábor a teljes felnőtt népesség 7 százalékát teszi ki.

 

A rendőrség vasárnap 48 embert mentett ki a Balatonból az erős, viharos szélben. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai nyolc felborult, illetve fennakadt vitorlás utasainak, két műszaki hibás kisgéphajónak, a parttól elsodródó négy gumimatracon fürdőzőnek és két vízibiciklisnek segítettek, továbbá partra juttattak egy kimerült szörföst és egy úszót is.

Külpolitika:

Vasárnap megkezdte háromnapos tanácskozását Észak-Amerika legnagyobb zsidó szervezete, az American Jewish Committee (AJC).A naggyűlésen a szervezet 2.500 résztvevője mellett ott voltak a legnagyobb európai zsidó közösségek vezetői is.   Magyarországot a MAZSHISZ elnöke, Heisler András képviselte. A plenáris ülést az amerikai zsidó közösség női reform rabbija és egy muszlim imam nyitotta meg.   A tanácskozások hétfő, kedden folytatódnak külön panelbeszélgetéseken, és újabb plenáris üléseken.  Este több nagykövetség, így Magyarország washingtoni nagykövetségén is fogadást adtak az AJC résztvevői számára.  Az esten Hetesy Zsolt misszióvezető és heisler András elnök adott tájékoztatást Magyarország és azon belül a magyar zsidóságf helyzetéről.

Bár tudja, egyelőre mégsem nem hozza nyilvánosságra a Scotland Yard a londoni terrortámadás elkövetőinek kilétét. A rendőrség ugyanis még hétfőn is rajtaütéseket végzett és tucatnyi embert őrizetbe vett, így a nyilvánosság bevonása „műveleti szempontból” nem lehetséges. A terrortámadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A London hídon történt gázolásos, illetve a közeli piac, a Borough Market környékén elkövetett késeléses támadásokban heten meghaltak, és a három elkövetőt a kivonuló fegyveres rendőri egységek a Borough Market területén agyonlőtték. A merényletben 48-an megsérültek, közülük hétfőn még 36-an voltak kórházban. Huszonegy sérült állapota válságos. A sérültek között négy rendőr van, kettőjük állapota súlyos. Eddig két halálos áldozat személyazonosságát hozták nyilvánosságra, egyikük  kanadai, a másik francia állampolgár. A sérültek között is van hét francia, egy további francia állampolgárt pedig még keresnek.
A londoni merényletet élesen elítélte Benjamin Netanjahu miniszterelnök is. A zsidó állam kormányfője azt mondta, hogy minél előbb le kell győzni ezeket a terroristákat bárhol is legyenek a világon. A gonosz elleni harcot csak egységesen hajthatjuk végre – tette hozzá. A brit emberek mögött állunk, és a jövőben is mindent megteszünk azért, hogy hasonló események ne fordulhassanak elő – mondta az izraeli kormányfő Libériában az Israel Hayom tudósítása szerint.

Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein megszakított a diplomáciai kapcsolatait Katarral, mivel az Öböl-térségbeli állam aktívan közreműködik a terrorizmus támogatásában – írta a Haaretz. A lap tudósítása szerint a kapcsolatok felfüggesztése mögött az állt, hogy a katari rezsim szíriai és iszlamista terrorszervezeteket támogatott. Az érintett országok a nagyköveteik visszahívásáról is döntöttek. A katari külügyminisztérium a kapcsolatok felfüggesztése kapcsán azt közölte, hogy azok nem valós tényeken nyugszanak, és semmilyen alapjuk sincsen. Katar egyébként 2022-ben rendez labdarúgó-világbajnokságot.

 

Élesen bírálta 2100 új zsidó lakás építésének a tervét Ciszjordániában a baloldali Haaretz. A lap vezércikke szerint az ilyen lépések egyáltalán nem vezetnek el a megbékéléshez, és szembe mennek Izrael érdekeivel is. A cikk írója nagyra értékelte Trump azon döntését is, hogy egyelőre nem költözik az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe. A Haaretz szerint hasonló döntések kellenének a jelenlegi izraeli kormánytól is, mivel csak így lehetne elérni a békemegállapodást.

Benjamin Netanjahu a nyugat-afrikai országok libériai kongresszusán vett rész. A találkozóra a zsidó állam miniszterelnöke volt az egyetlen olyan meghívott, akinek az országa nem az afrikai kontinensen található. Netanjahu arról beszélt, a látogatásának a célja, hogy megtörje az afrikai országok azon szavazati egységét, amivel az ENSZ-ben mindig Izrael ellen voksolnak, valamint az egyéb nemzetközi szervezetekben. Ez nem lesz könnyű dolog, de meg kell próbálnunk – idézte a kormányfő szavait az Israel Hayom.

A tel-avivi városháza zöld megvilágításával tiltakozott a város, hogy az Egyesült Államok a párizsi klímaegyezmény újratárgyalását kezdeményezte – számolt be az esetről az i24news. Ron Huldai, a város polgármestere arról beszélt, hogy a mostani akciójukkal csatlakoztak a világ többi városához, akik szintén így demonstráltak Trump döntése ellen. Nekünk felelősséget kell vállalnunk a következő generációért, és a klímaegyezmény felmondása pont ennek mond ellen – tette hozzá.

Az Israel Hayom a nemzetközi közvélemény általános véleményével szemben üdvözölte Trump döntését a párizsi klímaegyezmény felfüggesztéséről. A lap vezércikkéből kiderült, hogy annak ellenére, hogy a világban jelentős beruházásokat tettek a szén-dioxid szint csökkentésére, enne ellenére nem sikerült semmilyen fordulatot elérni. Éppen ezért teljes mértékben joga volt Trumpnak dönteni a kilépésről.

Az ötven éve tartó megszállásnak véget kell vetni – mondta Bernie Sanders, a demokraták korábbi elnökjelölt-aspiránsa abban a videóüzenetben, amit a szélsőbaloldali Meretz pártnak küldött. A Meretznek jelenleg 5 mandátum van a 120 fős kneszetben. Sanders üzenetében arról beszélt, hogy békét kell kötnie a palesztinoknak és a zsidóknak, és nem állhat mindenekfelett a zsidó állam biztonsága. A demokrata politikus, aki pár hetet élt egy kibucban úgy vélte, hogy az önrendelkezést, az emberi jogokat, és a szociális jólét elérésnek a lehetőségét mindenkinek biztosítani kell a közel-keleti térségben – számolt be Hillary Clinton egyik legfőbb párton belüli riválisának üzenetéről a Jewish Telegraphic Agency.

A román kormány közölte, hogy az antiszemitizmus jogi definiálásánál figyelembe fogja venni ezentúl az International Holocaust Remembrance Alliance iránymutatását. A definíciót a szövetség bukaresti plenáris ülése fogadta el konszenzussal még tavaly májusban. A román kormány közleménye szerint az ügyben az igazságügyi tárca és a belügyminisztérium konzultációt indít a bűnüldöző szervekkel, hogy azok megfelelő módon tudják azonosítani az ilyen eseteket – olvasható az israelnationalnews.com cikkében.

 

A világhírű Massachusettsi Műszaki Egyetem közölte, hogy Donald Trump amerikai elnök a párizsi klímaegyezményből való kilépés alátámasztására hamisan idézte az egyetem egyik kutatási eredményét. Még ha minden részes ország maradéktalanul végrehajtja a párizsi klímaegyezményt, abban az esetben is csak mintegy kéttized Celsius-foknyit – ami nem sok, gondoljunk bele – tudnánk enyhíteni a 2100-ra várható globális felmelegedést. Nagyon csekély – mondta Trump az egyezményből való amerikai kilépés bejelentésekor. Az egyetem szerint az elnök egy olyan kutatásából idézett, amelyben szó van a globális klímavédelmi megállapodások hatásáról, és eszerint a párizsi megállapodás további kéttized fokkal enyhíti a korábbi koppenhágai megállapodásban célul kitűzött hőmérséklet-csökkenést, azaz, egy teljes Celsius-fokos enyhítés érhető el 2100-ra ahhoz képest, mintha nem volna semmilyen klímavédelmi megállapodása az országoknak.

 

Észak-Korea egyértelmű és valódi veszélyt jelent az egész világra – jelentette ki Szingapúrban James Mattis amerikai védelmi miniszter, és szorgalmazta, hogy Kína bírja jobb belátásra Phenjant. Mattis az ázsiai-csendes-óceáni biztonságpolitikai helyzetnek szentelt nemzetközi konferencia megnyitóján mondott beszédet. Hangoztatta, hogy Észak-Korea egyre nagyobb lépésekben fejleszti atomfegyvereit és a célba juttatásukra alkalmas nagy hatótávolságú rakétáit. Felhívta a figyelmet: Donald Trump amerikai elnök egyértelművé tette, hogy az Észak-Koreával szembeni “stratégiai türelem” elfogyott.

 

Megszületett a megállapodás az új olasz választási rendszerről a jelenlegi kormánykoalíciót vezető balközép Demokrata Párt (PD), valamint az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S), a Hajrá Olaszország (FI) és az Északi Liga között. A törvénytervezet kedden kerül a parlament elé. Az új olasz választási rendszer a vegyes német modellt vette alapul: részben többségi, részben arányos, úgy hogy az olaszországi politikai gyakorlathoz és főleg a négy legnagyobb párt igényeihez igazították. Döntően arányos választási rendszerről van szó, többségi “korrekcióval” – összegezték az olasz lapok a tervezetet. A választókerületek számát a korábbi több mint háromszázról 225-re csökkentették.
„Ez egy nagy adag badarság” – reagált Vlagyimir Putyin arra a kérdésre, hogy van-e kompromittáló információja Donald Trump amerikai elnökről. Az orosz elnök szerint nem Moszkva avatkozik bele más országok választásaiba, hanem az Egyesült Államok. „Csak bökjön rá a térképre!” – szólította fel Putyin az őt kérdező újságírót. Kérdésre válaszolva leszögezte: Oroszország tavaly nem avatkozott be az amerikai elnökválasztási folyamatba. „Elnökök jönnek és mennek, még a hatalmon lévő politikai pártok is cserélődnek, de a fő politikai irányvonal nem változik. Nem lenne értelme számunkra, hogy beavatkozzunk” – fogalmazott Putyin az amerikai politikáról.

 

Montenegró hétfőn hivatalosan is a NATO tagja. Az Adria-parti ország az észak-atlanti szövetség 29. tagállama lett. A NATO tájékoztatása szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Thomas Shannon amerikai külügyminiszter-helyettes jelenlétében Dusko Markovic montenegrói miniszterelnök letétbe helyezi országa NATO-csatlakozási szerződésének ratifikációs okmányait az amerikai kormánynál. A NATO-t létrehozó washingtoni szerződés letéteményes állama ugyanis az Egyesült Államok.

 

Gazdaság:

Magyarország, Oroszország és Szerbia felújítja a tárgyalásokat a Déli Áramlat korábbi nyomvonalát részben követő, de annál kisebb kapacitású gázvezeték rövid időtávon belüli megépítéséről – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a gázvezeték megépítése reális terv. Kifejtette, hogy Oroszország készen áll a megvalósításra, emellett Magyarországon és Szerbiában minden adott az építkezéshez, mivel mindét országban megvan még az a vegyesvállalat, amelyet korábban a Déli Áramlat megépítésére hoztak létre, mint ahogy a szükséges engedélyekkel együtt az egykor tervezett nyomvonal is.

 

Folyamatosan nőtt az elmúlt 15 évben a cseresznye termőterülete és így a termésmennyiség is, ami egy optimális évben megközelíti a 20 ezer tonnát. Az idei év azonban a húsvéti fagyok miatt nem ilyen volt (a termés mintegy ötödét elvitte a szélsőséges tavaszi időjárás), és ez az árakban is érezhető lesz. Szintén felfelé nyomja az árakat a munkaerőhiány is, ami az ilyen kampánymunkáknál befolyásoló tényező – mondta az InfoRádióban Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Az összes termés a nagyjából 20 ezer tonnából elenyésző, évi 1000 tonnát tesz ki, az import pedig még kevesebb, 100 tonna. Ez jellemzően Németországból érkezik szeptemberben.

 

Egyre komolyabb aggodalomra ad okot az amerikai befektetők körében is az Egyesült Államokban szép lassan felfúvódott hitellufi, amely az autófinanszírozás területén alakult ki az elmúlt években. A Financial Times hosszú elemzésben foglalkozott a problémával, amelyre egyre több szakértő hívja fel a figyelmet az elmúlt hónapokban – írta a napi.hu. A jelenség gyakorlatilag ugyanaz, mint a hitelválságot megelőző években volt a jelzáloghitelek esetében, az egyetlen szerencse, hogy az autóhitelek állománya összességében nem jelent akkora összeget, mint a jelzáloghitelek. A pénzügyi szektor egy részét azonban megrengetheti a lufi kipukkadása, s az amerikai autópiac is komoly megrázkódtatások előtt állhat.

 

Sport:

A Real Madrid lett a Bajnokok Ligája első címvédője. A tizenkettedik BEK/BL-diadalát arató gárda Puskásék korszakát idézi. 1960 óta nem védte meg a címét és nem nyert négy gólig jutva, három góllal a rendes játékidőben, s 1958 óta először lett bajnok és BEK/BL-győztes. A madridi gárda a döntőben 4:1-re verte meg az olasz Juventus csapatát.

 

A macedón Vardar Szkopje nyerte a férfi kézilabda Bajnokok Ligáját, miután a kölni négyes döntő utolsó mérkőzésén, a fináléban 24-23-ra legyőzte a francia Paris Saint-Germaint. A Telekom Veszprém harmadikként zárt, mivel a bronzmérkőzésen 34-30-ra legyőzte a Barcelonát.

Az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke, Aleksander Ceferin a 2030-as világbajnokság angliai rendezése mellett kampányol. “Úgy vélem, hogy a nemzetközi szövetség részéről egy európai tagszövetségnek kellene adni a 2030-as vb megrendezését” – mondta a szlovén sportvezető Cardiffban, majd Angliát, mint ideális helyszínt is javasolta. Ceferin az angolokra utalva hozzátette: meg van győződve arról, hogy képesek lennének a rendezésre, pályázat esetén pedig – többes számban fogalmazva – “erős támogatást” ígért.

 

A Balmazújváros a hajrában szerzett góllal legyőzte a vendég Kisvárdát a labdarúgó NB II 38., utolsó fordulójában, így a tabella második helyezettjeként feljutott az OTP Bank Ligába. A Hajdú-Bihar megyei klub története során először szerepelhet az élvonalban. A vasárnapi meccsen a második és harmadik csapott össze egymással – az éllovas Puskás Akadémia bajnoki címe és feljutása már korábban biztossá vált -, s a balmazújvárosiaknak egypontos előnyükkel már a döntetlen is elég lett volna a második hely megtartásához.

Történelmi mélypontra jutott a születések száma Japánban tavaly, és így első ízben nem érte el az 1 milliót. A jelenlegi demográfiai tendenciák folytatódása a japán gazdasági fejlődés kedvezőtlen alakulását vetíti előre. 1899 óta vezetik Japánban a születési statisztikákat, azóta 2016-ban született a legkevesebb gyermek, szám szerint 977 979, így az 1949-ben mért legmagasabb születési szám csupán egyharmadát érte el a tavalyi adat – derül ki a japán egészségügyi minisztérium adataiból. Japán munkaképes korú népessége folyamatosan zsugorodik, emiatt a japán gazdaság egyre fokozódó, krónikus munkaerő-hiánnyal küzd. Az ország mindezidáig elutasító volt a bevándorlással kapcsolatban, mivel a konzervatív japánok nagyra értékelik a kulturális homogenitást, a politikusok pedig tartanak attól, hogy esetleg a munkájuk elvesztésétől félő választópolgárok szavazatait elvesztenék, ha megváltoztatnák a bevándorlással kapcsolatos eddigi álláspontjukat.

 

Évente 1,7 millió gyerek hal meg a környezetszennyezés, a passzív dohányzás és a rossz higiénés viszonyok miatt egy nemzetközi felmérés szerint. Magyarországon a 12 évesek több mint 4 százaléka cigarettázik, a 18-20 évesek 30-40 százaléka pedig aktív dohányos. Becker Dávid, a Magyar Kardiológiai Társaság főtitkára a megelőzésre hívta fel a figyelmet, mivel a fiatalkori rászokás jelentősen megnöveli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.