Londoni polgármester: marad a terrorkészültség szintje, felfüggesztették a választási kampányt

Londoni merénylet – Londoni polgármester: marad a terrorkészültség szintje, felfüggesztették a választási kampányt

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
– London polgármestere szerint érvényben marad a második legmagasabb terrorkészültségi szint az Egyesült Királyságban a szombat éjjeli londoni merénylet után. A nagy pártok vasárnap felfüggesztik a jövő csütörtökön esedékes előrehozott parlamenti választások kampányát.

Legalább hat embert ölt meg három merénylő szombat éjjel London belvárosában. Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka vasárnap reggel bejelentette, hogy a rendőrség fegyveres egységei a támadás kezdete után nyolc perccel végeztek a három merénylővel.
A rendőrség azt feltételezi, hogy a megölt három támadó követte el a London hídon (London Bridge) és a közeli piacon, a Borough Marketen a gázolásos, illetve késeléses terrorcselekményeket. A Scotland Yard szerint a merénylőcsoportnak nem volt több tagja.
Sadiq Khan, London polgármestere vasárnap reggel a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: nem változik a hivatalos meghatározás alapján súlyos fenyegetettséget jelző jelenlegi terrorkészültségi szint.
A múlt havi manchesteri terrortámadás után – amelyben egy öngyilkos merénylő 22 embert ölt meg egy popkoncert helyszínén, köztük hét gyermeket – néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorkészültségi fokozatot, és a brit nagyvárosok utcáin fegyveres katonai alakulatok csatlakoztak a rendőrjárőrökhöz.
A riasztási szintet azonban a múlt hét végén ismét a második legmagasabbra mérsékelték, és a katonai alakulatokat visszavonták az utcákról.
Sadiq Khan a BBC-nek adott vasárnapi nyilatkozatában kijelentette: nem volt hibás intézkedés a terrorkészültség mérséklése, hiszen a jelenlegi, második legmagasabb riasztási fokozat is rendkívül erőteljes rendőri készenlétet jelent.
A londoni polgármester hozzátette: a következő napokban fokozott fegyveres rendőri járőrözés lesz tapasztalható London belvárosában.
Khan kérte a londoniakat és a brit fővárosba látogató turistákat, hogy őrizzék meg nyugalmukat és éberségüket, és folytassák normális életvitelüket.
Sadiq Khan elvetette azokat a felhívásokat, amelyek szerint el kellene halasztani a csütörtöki parlamenti választásokat. „Nem vagyok híve a választások elhalasztásának, szenvedélyesen hiszek a demokráciában. Fel kell ismernünk, hogy a terroristák éppen a választásokat, a demokráciát gyűlölik a leginkább” – fogalmazott a londoni polgármester.
A nagy pártok azonban a választási kampányt egyelőre felfüggesztették. Theresa May konzervatív párti miniszterelnöknek és Jeremy Corbynnak, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjének is lett volna egy-egy nagyszabású kampányrendezvénye vasárnap, de ezeket nem tartják meg.
A manchesteri terrortámadás után is szünetelt három napig az országos kampány.
A szombat éjjeli merényletben a véglegesnek tekinthető adatok szerint 48-an megsérültek. A sérültek között van a brit közlekedési rendőrség (BTP) egyik tisztje is, aki az elsők között szállt szembe a támadókkal, és szúrt sérüléseket szenvedett. A BTP tájékoztatása szerint állapota súlyos, de nem életveszélyes.
A londoni francia nagykövetség szerint a sérültek között két francia állampolgár is van.