A BreuerPress és a HetiTV hírei – Sávuot, a Hetek Ünnepe, 5777 – 2017

A BreuerPress és a HetiTV híre

Sávuot, a Hetek Ünnepe, 5777 – 2017

Sávuot az előző ünnep, Pészách kiteljesedése. Jelentése: Hetek, pontosabban „hét hét”. Egyike a három zarándok-ünnepnek (a másik kettő Pészách és Szukot).
Izraelben ez egynapos: Sziván hó 6. napjára esik. Az idén május 30, kedd estétől május 31, szerda estig ünnepeljük Izraelben. Munkaszüneti nap. Az ország határain kívül, „chuc láárecben” az ünnep kétnapos, vagyis csütörtök estig tart.

„Számláljátok a napokat az ünnepre (Pészáchra) következő naptól, tehát attól a naptól, amelyen elhozzátok a felmutatásra szánt kévét, hét teljes hetet. A hetedik hét utáni napig ötven napot számláljatok és ekkor mutassatok be új lisztáldozatot az Örökkévalónak”. (Mózes harmadik könyve, 23, fejezet, 15. és 16. vers)

Pészách másnapján egy mérő (héberül: ómer) árpakévét mutattak be a Szentélyben. Hét hét múlva az ennyivel későbben érő búzát mutatták be ugyanott. Innen a hét hétig, azaz 49 napig, Pészách második napjától Sávuotig tartó Ómer-számlálás kötelezettsége, héberül szfirát háómer – ספירת העומר.

Istennek 3330 évvel ezelőtt kettős célja volt az általa választott nép kiszabadításával az egyiptomi szolgaságból. Az egyik a Tóra, a Törvény, szó szerint rámutatás vagy útmutatás (ezt jelenti a Tóra – תורה – szó) átadása e népnek. A másik Izrael földjének az örökbeadása, amelyet a Teremtő már korábban odaígért Ábrahám, Izsák és Jákob ivadékainak.

A Tóraadás éppen hét héttel követte az egyiptomi kivonulást. Erec-Jiszráélbe azonban csak negyven év múltán érkeztek meg őseink, miután az Egyiptomból kiszabadított, de még rabszolga-lelkületű nemzedék már kipusztult.

A Tóra átadása tehát akkor megtörtént, de átvétele máig sem teljes. Annak szelleme, erkölcsisége nem terjedt el igazán. Mint ahogyan Izrael földjének a birtokbavétele is csak időről időre és csak részben valósult meg azóta. A megígért határokat Egyiptom pataka (a mai Vádi El Aris a Szináj félsziget északkeleti részén) és a „nagy folyam, az Eufrátesz” között csak egy rövid időszakra, Salamon király uralkodása alatt uralta Izrael.

A kettő – Izrael földjének biztonságos birtoklása és a magasrendű erkölcsök követése – a zsidó sors időtlen öntörvénye szerint egymást feltételezik. Egyik nélkül a másik sem lehet.

Sávuot ünnepének több nevet adott a hagyomány.

Mózes harmadik könyve, a 23. fejezet 21. versében Áceret-nek, a Gyülekezés ünnepének is nevezi: „És hirdessétek ugyanezen a napon: szent gyülekezés legyen nektek, ne végezzetek semmilyen nehéz munkát. Örök rendelkezés legyen ez minden lakhelyeteken, minden nemzedéketekre.”

Mózes második könyve 34. fejezetének a 22. verse Sávuotot a mezőgazdaság jeles fordulóival kapcsolja egybe: „És a Hetek ünnepét tartsd meg a búza zsengéjének az aratásakor (héberül: bikuréj kcir chitim) és a betakarítás ünnepét (chág háászif)…”

Ezért a Bikurim, a Kácir és az Ászif nevekkel is illetik ezt az ünnepet.

Az ország újranépesülése óta a kibucok, mosávok szívderítő eseménye ilyenkor az új terméssel felvonuló gyerekek, fiatalok.

Hagyomány ezen az ünnepnapon tejes ételeket fogyasztani. Hogy miért? Az egyik magyarázat szerint a Tóraadás előtt Izrael nem ismerte a kóser (כשר, „alkalmas”, „megfelelő”) vágás, valamint a tejes és húsos ételek különválasztásának a törvényét, így csak tejes ételeket fogyaszthatott.

Egy másik magyarázat szerint tejes ünnepi menü a tejjel-mézzel folyó Erec-Jiszráél jelképe. Ismét más vélekedés szerint a Sávuotkor adott Tóra olyan a népként akkor megszületett Izraelnek, mint anyja teje az újszülöttnek.

A zsinagógákat a zsengék Szentélybeli bemutatása emlékére szokás zöld leveles ágakkal díszíteni.

A zarándokünnepek imáin kívül Rut könyvét (Mögilát Rut) is felolvassák a zsinagógákban. Ennek az a hagyomány az alapja, hogy ezen a napon, Sávuotkor született Dávid király, aki Rut dédunokája volt.

Igazán hagyományőrző közösségekben a felnőtt férfiak Sávuot éjjelét ébren, Tóra-tanulással töltik. Mondják, hogy ezen az éjjelen megnyílnak az Ég kapui és az ilyenkor mondott kívánságok teljesülnek.

Halmos László



A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójának közlése szerint 70-80 ezer migráns ragadt a balkáni útvonalon, és a magyar határt érintő illegális átlépési kísérletek számának hullámzása várható. Bakondi György a migrációs nyomást
a magyar határon permanensnek nevezte. Mint mondta, illegális átlépési kísérletek történnek a határátkelőhelyeken és a zöldhatáron. Bakondi kijelentette, hogy Magyarországnak stabil a határőrizeti rendszere, és a balkán útvonalon rekedtek zöme nem szír, hanem pakisztáni, afgán, bangladesi.

 

Minden tevékenységét Budapesten fogja végezni a Közép-európai Egyetem a 2017/2018-as tanévben – mondta a felsőoktatási intézmény elnök-rektora. Michael Ignatieff közölte, a CEU üdvözli a tárgyalások megkezdését Magyarország kormánya és New York állam vezetése között: tudomása szerint Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott múlt pénteken telefonon felvette a kapcsolatot New York állam vezetésével. „Nem fogunk bezárni. Budapest az otthonunk” – szögezte le Michael Ignatieff.

 

Orbán Viktor miniszterelnök az iraki Tell-Aszkuf megrongált lakóházainak helyreállításához nyújtott magyar kormányzati hozzájárulásról írt alá dokumentumot Lui Rafael Szakó babiloni káld katolikus pátriárkával az Országházban. A magyar kormány a közel-keleti térségben élő, üldöztetést szenvedő keresztények támogatásáról szóló kormányhatározatban foglaltak szerint segíti a keresztény családok szülőföldjükön maradását, illetve visszatérését otthonukba. A magyar kormány e célt szem előtt tartva úgy döntött, hogy 580 millió forint értékben támogatást nyújt Tell-Aszkuf település megrongált lakóházainak helyreállításához.

 

Az MSZP országgyűlési képviselői a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, ha az Országgyűlés megszavazza a tiszteletdíj-csökkentésüket, amit azért kaptak, mert megsértették a szemléltetés szabályát. Gőgös Zoltán – azon 11 szocialista politikus egyike, akikre a döntés vonatkozik – emlékeztetett arra, hogy a CEU melletti tüntetések után az MSZP behozta a parlamentbe a demonstráció két fő szlogenjét, és ezeket lapokon feltartva mutatta be a parlamentben. A képviselők azt mutatták, hogy „Vétó” és „Ne írd alá, János!”
A június 12-i héten szavaz a parlament a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatról – közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. Elmondta: addigra meglesz a nemzeti konzultáció részeredménye – amelyet június 12-én ismertet a kormány az Országgyűlésben – és a Velencei Bizottság – június 2-ára ígért – előzetes állásfoglalása is. Utóbbival kapcsolatban azonban Kósa Lajos már előre jelezte: a kettős mércét nem fogadják el. A frakcióvezető szerint nem lehet halasztani a törvényjavaslatról a zárószavazást, mert tisztán akarnak látni a külföldről finanszírozott szervezetek ügyében.
Egy törökbálinti férfi fedezetlen zálogjegyek benyújtásával különböző nagyságú hiteleket vett fel, azonban azok visszafizetésére lehetősége és szándéka sem volt, cselekményével a pénzintézeteknek összesen 21 milliárd forint kárt okozott. A nyomozás során kiderült az is, hogy a gyanúsított hamis aranyfedezet mellett további hiteleket vett fel több magánszemélytől, illetve gazdasági társaságtól, amelynek során az egyébként réz anyagú tömböket úgy preparálta, mintha azok valódiak lennének. Ezzel további 4 milliárd forint kárt okozott a sértetteknek.

 

Külpolitika:

Egy palesztinokkal való békemegállapodás esetén is fenn kell tartania Izraelnek a Ciszjordánai fölötti katonai ellenőrzést – minderről Benjamin Netanjahu beszélt. A zsidó állam miniszterelnöke szerint nem helyes az az elképzelés, hogy a béke elérése érdekében területekről mondjanak le. Izrael nem mondhat le a biztonságáról, ezért a fennmaradás érdekében az ország nem mondhat le a katonai ellenőrzésről a Jordántól nyugatra lévő területeken – fogalmazott a kormányfő a Times of Israel tudósítása szerint. Netanjahu visszautasította azon palesztin feltétel elfogadását, ami a tárgyalások megkezdését Ciszjordánia katonai kiürítésével kötné össze.
Irán azt tervezi, hogy felújítja a Hamász nevezetű terrorszervezet finanszírozását – írta a Times of Israel. A lap szerint hamarosan a perzsa országba látogat a Hamász politikai vezetője, hogy a korábbi nézeteltéréseket megbeszéljék és új formát adjanak a kapcsolatoknak. Irán és a Hamász között azt követően romlott meg a viszony, miután a szíriai polgárháborúban a palesztin terrorszervezet Aszad ellen foglalt állást, miközben Teherán a szíriai diktátort támogatja a mai napig.

Elkeseredtek a University of Maryland vallásos zsidó hallgatói, amikor megtudták, hogy a diplomaosztó ünnepséget szombaton tartják. Egy Chábád rabbi közbenjárására változtattak a dátumon. A diákok kérését teljesítették, így a 22 végzős zsidó hallgató vasárnap délután együtt léphetett be az ünnepségnek otthont adó épületbe, családtagjaik és barátaik legnagyobb boldogságára – olvasható a chabad.org cikkében.

 

Öngyilkos merénylet előkészítésének gyanúja miatt őrizetbe vettek egy 17 éves szíriai fiatalembert a németországi Brandenburg tartományban. Karl-Heinz Schröter tartományi belügyminiszter tájékoztatása szerint a szír fiatal Berlinben akarta felrobbantani magát. Tervét más tartományok hatóságaitól kapott információk alapján akadályozták meg. A Rundfunk Berlin-Brandenburg regionális közszolgálati médiatársaság értesülése szerint a gyanúsítottat a felnőtt kísérő nélkül érkezett fiatalkorú menedékkérőket ellátó tartományi befogadóközpontban, Gerswalde településen fogták el terrorelhárító rendőri egységek bevetésével.

Ideiglenesen bezárták a szerb-horvát határnál fekvő sidi befogadóközpontot, a migránsok elszállítását már korábban megkezdték. Aleksandar Vulin szociálisügyi államtitkár a helyszínen kijelentette: kezelhetővé és átláthatóvá vált a migránshelyzet Szerbiában, ezért eljött az ideje, hogy csökkentsék a befogadóközpontok számát. Mint mondta: a tábor nem szűnik meg, így ha ismét szükség lesz rá, újra használatba helyezik. Az utóbbi másfél évben több tízezren fordultak meg a horvát határhoz közeli településen.
A manchesteri támadás után világos: a huszonnegyedik órában járunk az európai biztonság szavatolását illetően – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sopotban. Szijjártó Péter elmondta: az Európai Uniónak  „nincs most már vesztegetni  való ideje, a manchesteri terrortámadás után világos kell, hogy legyen mindenkinek: az európai biztonság vonatkozásában a huszonnegyedik órában vagyunk”. „Európában végre mindenki komolyan kell vegye, hogy nem babra megy a játék” – jelentette ki.


83 éves korában meghalt Manuel Noriega egykori panamai diktátor, akit márciusban agydaganat miatt megműtöttek. Manuel Noriega egykor Panama diktátora, egyben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség ügynöke volt, később kokainkereskedelem miatt elítélték. Noriega agyából egy jóindulatú tumort távolítottak el márciusban, de komplikáció adódott. Ismét fel kellett nyitni a koponyáját, és másodszor is meg kellett műteni, hogy elállítsák a vérzést az agyában, azóta kómában volt.

Nem egészen egy hét maradt az előrehozott brit parlamenti választásokig, és immár teljesen világossá vált, hogy mindkét fő esélyes párt levezényelné Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. Ez derült ki a miniszterelnök-jelöltek tévévitájából, amely inkább hasonlított egy polgárháborús ország szembenálló felei közötti béketárgyaláshoz, mint egy demokráciában bevett parázs összecsapáshoz. A külvilág és az európai uniós munkavállalók számára a fő kérdés az, hogy mi lesz azokkal, akik már brit földön vannak, és azokkal, akik itt szeretnének dolgozni a jövőben. Theresa May, ha nyíltan nem is, de értésre adta: a migráció csökkentése fontosabb számára, mint az európai közös piaci és vámuniós tagság. Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg brit földön élő európaiak státusza kérdéses, míg a jövőben itt munkát keresők bizonyosan korlátozásokra számíthatnak.

 

Neves európai napilapok eltérően értékelték Angela Merkel hétvégi „sörsátras beszédét”, amelyben a német kancellár felvetette a transzatlanti kapcsolatok megváltozását, és hangsúlyozta, hogy Európának saját kezébe kell vennie sorsát, és nem támaszkodhat teljes mértékben a partnereire. A The Times című brit napilap meglátása szerint Merkel – azzal, hogy azt sugallja, hogy az Egyesült Államok nem megbízható szövetséges többé – kiélezi az átmeneti nézetkülönbségeket, és figyelmen kívül hagyja azt a valós és Washington által régóta (már az előző elnök, Barack Obama idejében is) hangoztatott bírálatot, miszerint Európa nem vesz részt kellő arányban a NATO-képességek fenntartásának finanszírozásában. A svájci Neue Zürcher Zeitung úgy értékelte, hogy Merkel szavainak hátterében a választási kampányon túl más, komolyabb dolgok is állhatnak. Bevett szokás az európai politikában, hogy a nehézségeket az integráció mélyítésére igyekeznek felhasználni. A pénzügyi válság és a menekültválság után most az európai politikai elit a népszerűtlen, izolacionista és az EU-ellenes frázisokkal nem fukarkodó Donald Trump amerikai elnökké választására is ilyen új esélyként tekint.

Gazdaság:

A magyar gazdaság sikeres pályán halad, ezt támasztja alá a belső fogyasztás, a belső kereslet és a beruházások növekedése – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A KSH legfrissebb közlése szerint a beruházások volumene az idei első negyedévben 34,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának alacsony bázisát. A miniszter közölte: „ha ez a beruházási ütem, ha nem is ilyen magas szinten, de megmarad, akkor nő a beruházási ráta, ami segít a munkahelyteremtésben és a gazdaság tervezett 4 százalékos növekedése is meg tud valósulni 2017-ben és 2018-ban”.
Jelentősen megugrott a 3-as metró felújításának összköltsége: legalább 30-40 milliárd forinttal több pénz kellene a kormány által meghatározott 137,5 milliárd forintos keretnél – írta a Világgazdaság. A metróvonal infrastruktúrájának rekonstrukciójára kiírt tenderek közül az állomásokat érintő munkák hármas szakaszolásával kapcsolatos korábbi hírek még csak 23 százalékkal magasabb ajánlatokról szóltak. A vágányépítési pályázatra érkezett, a becslésekhez képest jelentősen túlárazott ajánlatok miatt szállhatott el végképp az újabb közbeszerzés.

 

Sport:

Kamuti Jenőt javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának, személyéről a kormány dönt. A 79 éves Kamuti Jenő egyéniben kétszeres olimpiai ezüstérmes (1968, 1972), csapatban olimpiai negyedik (1960, 1972) és világbajnok (1957) tőrvívó. Öt olimpián vett részt 1960 és 1976 között. Sebész szakorvos, korábban kórházigazgató főorvos.


Sandro Obranovic, Bóka Bendegúz és Urh Kastelic elhagyta a MOL-Pick Szeged férfi kézilabdacsapatát. Mindhárom játékos távozására számítani lehetett, ugyanis a horvát irányító, Obranovic csak kölcsönben szerepelt a szegedieknél, a szezon végeztével pedig visszatér a PPD Zagrebhez. A szlovén válogatott kapus, Urh Kastelic a szezon közben érkezett a klubhoz a horvát Marin Sego sérülése miatt, de a lejáró szerződését nem hosszabbítják meg. A 23 éves balszélső, Bóka Bendegúz távozását már korábban bejelentették.

 

Könnyű:

A libanoni gazdasági minisztérium felszólította az ország nemzetbiztonsági ügynökségét, hogy tiltsa be a Wonder Woman című amerikai kalandfilmet, mert a főszereplő, Gal Gadot izraeli. Egy magas rangú biztonsági tisztviselő úgy nyilatkozott az ügyben, hogy egyelőre nem érkezett hivatalos megkeresés a hivatalhoz, amihez egyébként egy olyan testület ajánlása kell, melyben hat minisztérium képviselői foglalnak helyet. Bejrút utcái már tele vannak a híres képregény élőszereplős változatának plakátjaival. Szerdán már premier előtti vetítés is lesz. A filmet hivatalosan június 1-jén, csütörtökön mutatják be.