Ülésezett a Mazsihisz közgyűlése, elfogadták a zárszámadást

Ülésezett a Mazsihisz közgyűlése, elfogadták a zárszámadást

Megtartotta soron következő, rendes közgyűlését a MAZSIHISZ közgyűlése vasárnap délelőtt a szervezet Síp utcai székházában. Elöljáróban átadták a MAZSIHISZ és az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem által közösen kiírt tudományos pályázat nyertes ösztöndíjait, amelyeket immár második alkalommal ítéltek oda. Az első díjat Tamás Máté: „A sakter, a közösség és a gyújtogatók” című dolgozata érdemelte ki.

k__zgy__l__s_05_28_3.jpg
A Mazsihisz vezetősége: Goldamnn Tanás és Kiss Henriett alelnökök, Heisler András, elnök, Kunos Péter ügyvezető igazgató
Ennek kapcsán Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke azt mondta: a szervezet tudatosan építi tudományos arculatát, ennek keretében a közelmúltban több konferenciát is rendeztek. Emlékezetes a Schweitzer József professzor emlékére rendezett ülés, s nagy sikert aratott az ELTE bölcsészkarával közösen szervezett, Sinkó Ervin munkásságát földolgozó tanácskozás.

A közgyűlésen ünnepélyesen átadott ösztöndíjakat idén három témában írták ki: a rabbik és csodarabbik, a hitközségek története és a holokauszt személyes földolgozásának témájában.

Ezután Heisler András tartotta meg elnöki beszámolóját, amelyet a 2014-es bojkott fölidézésével indított. (Mint ismert, az abban az évben történt, a zsidóság számára vállalhatatlan közéleti események hatására a szervezet nem élt az állami támogatások fölhasználásával.) Az elnök úgy fogalmazott: a bojkott példátlan és eredményes volt, a szervezet többek közt ennek következtében egyenes derékkal tudja vállalni döntéseit.

Szólt arról, hogy az elmúlt időszakban jelentős fejlesztések kezdődhettek három zsinagóga (a szegedi, a miskolci és a fővárosi Rumbach utcai létesítmény) esetében. Heisler kitért arra is: a budapesti MTK stadion melletti, 10 hektáros területen tervezett beruházás keretében az ingatlan egy része a tervek szerint a MAZSIHISZ és a Maccabi Játékok kezelésébe kerül, mert remélhetőleg itt épül föl az a sportközpont, amely a budapesti Maccabi sportesemény színhelye lesz.

Heisler András beszámolójában megemlítette a Debreceni Zsidó Hitközséggel kapcsolatos fejleményeket, hiszen a debreceni hitközségben súlyos pénzügyi szabálytalanságok miatt rendőrségi vizsgálat folyik. Mint mondta, a DZSH a kölcsön kapott 95 millió forint támogatás nagy részét már visszafizette a MAZSIHISZ-nak, a fennmaradt 30 milliós tartozás visszafizetését pedig átütemezték. A szervezet a DZSH létesítményeire ráterhelt jelzálogokat nem érvényesítette, mert nem szándéka ellehetetleníteni a debreceni hitközség munkáját, hanem éppen ellenkezőleg: nyitottan áll az együttműködés elé, és minden alkalommal kifejezi segítő szándékát.

k__zgyules_05_28_1.jpg

A közgyűlés az elnöki beszámolót elfogadta

Ezután a szervezet 2016. évi zárszámadási javaslatának megvitatása következett, az előterjesztést Kunos Péter ügyvezető igazgató, és kollégája, Hagymási Zsuzsanna ismertette. Kunos Péter elmondta: a MAZSIHISZ tavalyi gazdálkodása kiegyensúlyozott és szabályszerű volt, az előirányzatok a terveknek megfelelően alakultak. Hagymási Zsuzsanna ismertette a bevételi és kiadási oldal adatait, főbb mutatóit és jellemzőit, majd a zárszámadást a közgyűlés elfogadta.

Szöveg: Kácsor Zsolt / Fotó: Szentgyörgyi Ákos