hírlevél 17-05-26 (Ros Hódes, SÁVUOT önkéntes, SÁVUOT tanulás, Talmud Túra, stb)

hírlevél 17-05-26 (Ros Hódes, SÁVUOT önkéntes, SÁVUOT tanulás, Talmud Túra, stb

x

Radnóti Zoltán

Ünneplő közösség!
—— hagyomány—–Kedd este ránk köszönt Sávuot ünnepe! Brrrrrr…… ez nem jó… inkább visszafelé… Szóval…Kedd este ráköszönünk Sávuot ünnepére!
Egyértelműen tudatjuk önnönmagunkkal, hogy ünneplünk. Nem kérdezzük, nem kételkedünk.
Hiszem és tanítom, hogy a zsidóság megélésekor csak egyértelműen szabad cselekedni. Sok mindent megtehetünk. Válaszra várva feltehetünk magunknak ezernyi kérdést, és a végén addig kérdezünk, amíg elmegy az ihlet… Kétkedek? töprengek, akkor inkább ne is tegyem meg…Megházasodjam? Esetleg vállaljak-e gyermeket? Orvos legyek vagy katona? Zsidóként éljek vagy sem?Igen, ha a saját életünk alapvető kérdésein és a döntéseimen elkezdek gondolkodni, akkor az azt jelenti, hogy azt nem akarom teljes szívvel, teljes lélekkel. Ajánlatos, hogy a dolgok egyértelművé váljanak bennem – Ám ehhez tanulni kell. És megünnepelni a tanulást is…Ha jól érzem magam a saját bőrömben, mint férj, mint apa, mint katona és mint zsidó, akkor könnyen és határozottan fogok tudni cselekedni. És e lelki élmény meghozza az eredményt, mert önmagamat találom meg a saját tetteimben.Én vagyok és én leszek.Ezért mondtam, hogy legyen számunkra evidens élmény, hogy mi megyünk az ünnep elé. Várjuk és szeretjük, mint a péntek esténként várt és szeretett szombat királylányt És a Tóraadás ünnepe hatványozottan ilyen ünnep. 49 napja számoljuk a napokat, hogy elérkezzünk a Szináj hegy lábához, a Tóraadás egyetlen és a Tórakapás első pillanatához.Erre a napra érdemes volt várni, és ez nem csak a kisherceg szívdíszbeöltöztetős élménye, ami a megtanult és elmélyült szerelemről (majd az elválásról) szól szól, hanem ez ennél jóval több: egy egyértelmű ősrégi lelki kapocs mindennapos felfedezése. Azaz, menjünk! Ilyen egyszerű… :)”Jer kedvesem, menjünk a szerelmünk elé, hogy méltóan fogadjuk a szombatot!” (A Lehá dodi, szombat-fogadó himnusz refrénje)

— sábát —
hetiszakasz: Bemidbársábát: 20:08 – 21:27
rajzfilm: 


19:00: délutáni ima, szombatfogadás majd kiddus
dvár Tóra: szombat reggel: 8.30: ima tanulás
9.00: reggeli ima, majd kiddus
Dvár Tóra: és ne feledjük, a szombati kiddus után: zsidóság 1.0 és gyermek héber

—— Zsidóság 1.0
időpont: szombat: kb. 12.30téma: előadó: Megyeri úr…

—— héber
gyermekhéber: szombaton, a kiddus után. kb. 12.30 (Sári)kezdő: csütörtök 18.30 (Irén)
Kezdő héber óra: Bét Sálom
Haladó modern héber óra: Bét SálomBibliai héber óra: Hunyadi térA bibliai héber és a haladó modern héber oktatója: Sturovics AndiA kezdő hébert Vasa Irén viszi tovább.A héber órák díja: tagoknak 3000.-/ hónap / típus
ÉS MOST JÖN AZ EXTRA KÉRÉS:csináltam egy email címet, és aki szeretne hébert tanulni, kérem oda írjon! Még akkor is, ha a múlt héten nekem már írt!!!!, akkor is írjon még egyszer a következő címre:[email protected]és írja le benne, hogy mit szeretne. A haladó héber iránt érdeklődőket továbbra is várjuk, hogy az időpontot leegyeztessük!Ezt a levelet mindkét tanár megkapja.Andrea – remélem – két hét múlva már kezd!
——- SÁVUOT ÜNNEPE!!!!Kedd este: 19.00szerda reggel: 9.00szerda este: 19.00 —- közös Tóra tanulás!!!!csütörtök reggel: 9.00 — mázkir
1)Mint látjátok a közös tanulás szerda este lesz, mivel kedd este telve van a város tanulási programokkal.Aki szeretne valamiről előadni 20 percben, akkor kérem írjon nekem!Eddig 4 előadó jelentkezett, azaz van még néhány hely!!! köszönöm!
2)Aki szeretne segíteni Vadas Annának a zsinagóga díszítésében, akkor kedden 16.00-tól sok szeretettel várja az Anna, hogy a zsinagóga még ünnepibb legyen!
——– Zsinagógai imádkozások a héten
ma reggel (május 26), péntek – újhónapi reggeli ima 7.00hétfő: reggeli ima: 7.00

——- Zsinagógai tanulások a héten:
szombat 12.30 – zsidóság 1.0
vasárnap: 18.00 – a zsidóság alapjai 
—– FUN RUNSzeretettel fogadd meghívásunk a 2017.06.11-én 7. alkalommal megrendezendő Fun RUN 2017-es versenyen,
1-5-10 KM(Sajnos 42 km nem volt, pedig azon akartam elindulni…)
Amellett, hogy egy jót futunk vagy sétálunk, tudod támogatni a közösségünket is!Minden általad befizetett / átutalt adományt mi kapunk meg!itt lehet regisztrálnimaccabi.hu/funrun/regisztracio/
Válaszd a BÉT SÁLOMOT!!!!
Amellett, hogy futhatsz egy jót és kapsz egy egyedi pólót fontos kiemelni, hogy a befolyó összeget a péntek esti gyermekprogramok eszközbeszerzésére és a héber oktatásra fordítjuk!!!!
——7 héber szó a két hetiszakaszból:
מִדְבַּר – midbár – sivatag, pusztaság
צָבָא – cává – hadsereg
בְּתוֹך – betoh – benne valamiben (elöljárószó)
עֵדוּת – édut – tanúság
מִזְרָח – mizráh – kelet
דֶּגֶל – degel – zászló
נָשִׂיא – nászi – fejedelem

—— média– blogom:
rabbi.zsinagoga.net/2017/05/25/antiszemita-uszitas-fomusoridoben-irasom-a-hvg-hu-n/
– és a blogomban szereplő hvg cikk:hvg.hu/itthon/20170525_Antiszemita_uszitas_fomusoridoben
– Heti tv rovatunk