A BreuerPress és a HetiTV reggeli hírei

A BreuerPress és a HetiTV reggeli hírei 

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a határbiztonság fontos eleme az erős belbiztonságnak és a biztonságérzetnek.  Bakondi György az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában azt mondta, a határbiztonság akkor lehet hatékony, ha az ellenőrzés biztosított és tudják, hogy kik és milyen szándékkal akarnak az országba lépni. Kérdésre válaszolva elmondta: ha valaki a magyar határon keresztül akarna az Iszlám Állam terrorszervezethez visszatérni, és a hatóságoknak tudomása van erről, akkor az átkelőkön jó eséllyel feltartóztatják. A déli zöldhatáron pedig a határzárba ütközne az illető – tette hozzá.

 

 

A Demokratikus Koalíció levélben kéri fel a baloldali pártok vezetőit, hogy ne csak a saját, hanem közvetlen hozzátartozóik, köztük gyermekeik vagyonnyilatkozatát is hozzák nyilvánosságra. A párt szóvivője emlékeztetett, hogy május elején szóban kérték  már ugyanezt, de a “demokratikus ellenzéki pártok” vezetői azóta sem tették közzé családtagjaik vagyonnyilatkozatait. Gréczy Zsolt hangsúlyozta, hogy velük ellentétben a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc már korábban nyilvánosságra hozta felesége és összes gyermeke vagyonnyilatkozatát.

 

 

A jövő évi költségvetésben minden eddiginél többet, 79 milliárd forintot fordítanak gyermekétkeztetésre, ez háromszor akkora összeg, mint 2010-ben. Novák Katalin elmondta: jelenleg majdnem félmillió gyerek étkezik ingyen a bölcsődében naponta négyszer, az óvodában és az iskolában naponta háromszor, továbbá sokan kedvezményesen kapják az ételt. 2010-hez képest megötszöröződött az ingyen étkező bölcsődések száma, az óvodások esetében 2010-ben tízből három gyermek, 2018-ban már nyolc kapja ingyen a reggelit, az ebédet és az uzsonnát.

 

 

Feljelentést tesz Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke egy ózdi korrupciógyanús ügy miatt. Az országgyűlési képviselő felidézte: egy kiszivárgott hangfelvételen Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere, az ellenzéki párt alelnöke állítólag a város jegyzőjével és alpolgármesterével arról beszél, hogy egy több mint 400 millió forintos vízminőség-javító tenderen előnyben kellene részesíteni egy céget – amely viszont a másik pályázónál 10 százalékkal drágább ajánlatot tett -, és végül az is kapta a megbízást.

 

 

A 2014-es országgyűlési választás kampánytámogatásainak szabálytalan felhasználása miatt jelenleg is több ügyben folyik nyomozás. A 2014-es országgyűlési választásban nyújtott kampánytámogatások szabálytalan felhasználásának gyanúja miatt a Fővárosi Főügyészség illetékességi területén hat pártot érintően indult nyomozás az Állami Számvevőszék jelzése alapján. Ezek közül több ügyben most is folyamatban van az eljárás költségvetési csalás miatt. Két ügyben a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága nyomoz, két ügyet pedig áttettek a NAV területileg illetékes igazgatóságaihoz. Az ötödik párt ügyében bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható. A hatodik párt ügyében indult nyomozás a párttal szerződő egyik céggel szemben folytatódott költségvetési csalás miatt, miután adat merült fel arra, hogy a párt jogszerű kifizetései révén keletkezett bevételei után a cég nem teljesítette adófizetési kötelezettségét. A cég ügyvezetője ellen az illetékes kerületi ügyészség vádat emelt, a bíróság nem jogerősen 180 óra közérdekű munka büntetésre ítélte a vádlottat.

 

 

Az Izrael Állam függetlenségének 69. évfordulójából szervezett ünnepségen az Izraeli Nagykövetség mozgásfejlesztő eszközöket adományozott a Pető Intézetnek. Izraelben évtizedek óta ismerik a Pető-módszert, az országban több olyan intézmény is van, amelyek ezt alkalmazzák munkájuk során. Yossi Amrani nagykövet ünnepi beszédében többször is kitért a kiváló magyar-izraeli kapcsolatokra, amelyeknek egyik  jó példája  a Pető Intézet és az izraeli Tzad Kadima együttműködése.

 

 

Külpolitika:

 

Magyarország és Spanyolország között négy fontos európai ügyben van teljes véleményegyezés – mondta el Szijjártó Péter, miután kétoldalú megbeszélést folytatott Alfonso Dastis, spanyol külügyminiszterrel. Elsőként említette Nagy-Britannia uniós távozásának kérdését. “Mindketten nyitott gazdasággal rendelkezünk, így mindkettőnknek az az érdeke, hogy a britekkel való kereskedelmi, gazdasági, befektetési együttműködés a jelenlegihez közelítő szorosságú legyen” – fogalmazott. A migráció vonatkozásában mindkét ország úgy látja, hogy az európai jövő szempontjából alapvető érdek a schengeni övezet fenntartása, ezért a külső határok védelme érdekében mindent meg kell tenni – jelentette ki Szijjártó Péter.

 

 

Hajtóvadászatot indított a brit rendőrség a manchesteri robbantó, Salman Abedi feltételezett bűntársai ellen, akik a gyanú szerint a merényletnél használt pokolgépet segítettek megépíteni az elkövetőnek – közölte egy neve elhallgatását kérő rendőrségi tisztségviselő. A nyomozók szerint a merényletnél használt robbanószerkezet megépítése egy bizonyos szintű szakértelmet és hozzáértést igényel, ennek alapján feltételezik azt a hatóságok, hogy a robbantó nem egyedül építette meg a pokolgépet, hanem annak összeszerelésében mások is segítettek neki. A merénylet feltételezett elkövetőjének apját és két testvérét is szélsőségesként tartották számon a líbiai hatóságok – közölte szerdán az al-Arabija pánarab televíziós csatorna.

 

 

Ferenc pápa félórás magánbeszélgetést folytatott a Vatikánban Donald Trump amerikai elnökkel, és utána a hagyományoknak megfelelően megajándékozták egymást. Találkozásukkor az amerikai elnök a helyszínen tartózkodó újságírók beszámolója szerint azt mondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy találkozhat a katolikus egyházfővel. A pápa ekkor csak annyit mondott, hogy “Isten hozta!”. Távozáskor Donald Trump azt mondta a pápának, nem felejti el, hogy mindannyiunknak békére van szüksége.

 

 

Izrael soha nem fogja átengedni senkinek a Templom-hegy feletti ellenőrzését –minderről Benjamin Netanjahu beszélt a kneszetben. A zsidó állam miniszterelnöke Jeruzsálem 50 évvel ezelőtti egyesítésének a kapcsán kijelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök Sírótófalnál tett látogatása is bebizonyította, hogy az UNESCO által korábban elfogadott határozat egy hazugság, mivel senki sem kérdőjelezheti meg a város fölötti izraeli fennhatóságot. A Times of Israel tudósítása szerint a kormányfő szavaira Isaac Herczog, az ellenzéki Cionista Szövetség elnöke reagált, aki szerint a kormányfőnek fel kellene vázolnia a békéhez vezető konkrét lépéseket, és el kellene indítania ezt a bátor történelmi folyamatot.  Arról is beszélt, hogy az ellenzék támogatnia fogja a kormányfőt, ha megteszi a szükséges lépéseket.

 

Izraelnek nem kell engedélyt kérnie Washingtonból, hogy újabb telepeket építsen Ciszjordániában – mondta Avigdor Lieberman védelmi miniszter. Közölte, hogy a következő hónapokban több ezer új lakást szeretnének felépíteni. A The Jerusalem Post tudósítása szerint a politikus szerint komoly üzenetértéke volt annak, hogy Trump nem beszélt a telepek kérdéséről kétnapos izraeli látogatása alatt, és ezért sincsen szükség zöld jelzésre ebben az ügyben Washingtonból.

 

 

Nem repülhetett volna az Air Force One fedélzetén múlt szombaton az elnök lánya. Ivanka Trump és férje Jared Kushner „ egyházi felmentése” az elnök közel-keleti útja kapcsán merült fel. A sajtóban elterjedt az a hír, hogy Haskel Lookstein rabbi, aki annak idején felügyelte Ivanka Trump betérését, engedélyt adott a szombati repülésre, de a rabbi ezt cáfolta. Azt is elmondta, hogy már hetek óta nem találkozott az elnök lányával. A Politico  korábban fehér házi forrásokra hivatkozott az utazási engedély kapcsán, de semmi konkrétumot nem említettek. Más beszámolók szerint a pár Szaúd-Arábiában szombaton autóval közlekedett – írja a Jewish Telegraphic Agency.

 

 

Gazdaság:

 

 

 

Több mint tíz százalékkal nőtt az utóbbi időben az unión kívülről Magyarországra érkező áruk értéke. Az emelkedés két ok miatt is kedvező: egyrészt az uniós vám húsz százaléka az ügyintéző tagállamnál marad, másfelől az itt vámkezelt termékek nem kerülhetnek később a magyarországi feketepiacra – mondta a Magyar Időknek Molnár Tamás, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára. A lap szerint versenyhelyzet alakult ki az Európai Unióban, hiszen az új közösségi vámkódex alapján érdemi összegekhez juthat egy-egy tagállam, ha olyan kereskedőket tud magához csábítani, amelyek az EU területén kívülről hoznak be árut a közösségbe.

 

 

Sport:

 

 

Idősebb Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület vezetője szerint a legendás futballválogatott nemcsak a sporttörténelem, hanem a magyar történelem részét képezi, ezért is indokolt az április elsején meghirdetett emlékév. Az emlékévet kezdeményező Lomnici Zoltán elmondta, hogy a legendás együttes egy olyan pont, mely a magyar embereket világnézettől függetlenül összeköti. Hozzátette, az akkori válogatott kiemelkedő nemzetközi elismertséget hozott az országnak, külföldön sok helyen Magyarországról az Aranycsapat jut eszébe az embereknek. Puskás Ferencék visszaadták a magyarok önbecsülését, ezért jelentőségük túlmutat a futballsikereken – hangsúlyozta.