Debrecen városa azt kívánja üzeni, hogy a gyermeknap elsősorban ne az ajándékokról szóljon!

A GYERMEKNAP NE ANYAGI JAVAKRÓL, HANEM CSALÁDI ÉLMÉNYEKRŐL SZÓLJON!

A Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó elnevezésére is utalva május utolsó vasárnapján rendezik meg Debrecen belvárosában a Csillagocska Gyermeknap című programsorozatot, amelynek összeállításakor a Reformáció 500 éves fordulója alkalmából kiemelt szerephez jutott a Magyarországi Református Egyház. Az események nagy részét a történelmi belváros több pontján, a Nagytemplom és környékén, az Emlékkertben rendezik meg, de várják a családokat a Baltazár Dezső téren, a Déri múzeumban, a Modemben és a Kölcsey Központban is.

Debrecen városa azt kívánja üzeni, hogy a gyermeknap elsősorban ne az ajándékokról szóljon, hanem arról, hogy a családok az értékek és a hagyományok mentén szerveződő programokon tudjanak részt venni – hangsúlyozta Széles Diána, Debrecen alpolgármestere a május 28-i eseményeket beharangozó sajtótájékoztatón. A városvezető megköszönte, hogy Debrecen kulturális spektrumában résztvevő intézmények együttműködnek és olyan élménycsokrot állítottak össze, ahol minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót. A hagyományok jegyében ismét lesz a Kölcsey Központban Halász Judit koncert, aki évről-évre Debrecent választja, hogy a gyerekekkel együtt ünnepeljen.

Oláh István, Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora megköszönte a lehetőséget, hogy a református egyház hangsúlyosan meg tudja mutatni azokat az értékeit, amelyek a gyermekek, a családok, az idősek részére egyaránt vonzó lehet. Hozzátette, hogy 2017. május 28-i rendezvény egyik leglátványosabb programja lesz, amikor 11 órakor a Nagytemplom előtti Kossuth téren a gyermeksereg 500-as alakzatban elhelyezkedve, a híres Rákóczi-harang hangjára 500 környezetbarát, lebomló anyagú léggömböt enged majd a levegőbe, melyekben bibliai igék, valamint a gyermekek imádságai vannak elrejtve. A félezer gyermekima elengedése után napközben bibliai színdarabok kerülnek bemutatásra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben, valamint a kézműves foglalkozásokon református szimbólumokat készíthetnek a kisgyermekek, melyet emlékül meg is őrizhetnek. Csillagok gyűjtésére alkalmas füzetet is kapnak a gyerekek, amelyeket a különböző helyszíneken tudnak érvényesíteni. A legaktívabb gyerekek ajándékot is kapnak a Debrecen-Nagytemplom Református Egyházközségtől.

Győri Zsófia, a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona és Fejlesztő Nevelés – Oktatást Végző Iskola igazgatója elmondta, hogy nagy várakozással tekintenek a Pötyi és Pille című mesejáték vasárnapi bemutatójára, amelyet az Immánuel Otthon és a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola gyermekei közösen adnak elő. Elhangzott, hogy az igaz barátságról szóló történet az eddigi bemutatók alkalmával óriási sikert aratott, mert őszintén, felszabadultan és nem a megbélyegzés stigmáját hordozva mutatja be a halmozottan fogyatékos gyermekek és ép gyermekek értékeit. Célunk az, hogy ne sajnálatban, ne félelemben, ne láthatatlan állampolgárként éljenek ezek a gyermekek, hanem a társadalom megbecsült tagjai legyenek.

Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója elmondta, hogy örömmel csatlakoztak a programhoz. Ebből az alkalomból mesesátrat állítanak fel a Nagytemplom mögötti Emlékkertben, ahol a gyerekek játékos módon a Bibliával kapcsolatos történeteket és játékos feladatokat ismerhetnek meg. Vendégük lesz Écsi Gyöngyi felvidéki énekes-bábszínész, aki a színpadon és a szószéken egyaránt otthonosan létezik és a nagytemplomi igehirdetését a mai napig emlegetik a debreceni nőszövetségi tagok vagy az Argentínában élő magyarok mindig várják azt a hónapot, amikor köztük szolgál. Huszonöt tagú bábcsoportja, a Tábita május 28-án érkezik Debrecenbe, hogy eljátsszák a Bábel tornya vagy a Dávid és Góliát történetét.

Dallos-Nagy Krisztina, a Déri múzeum sajtóreferense kiemelte, hogy a múzeumpedagógusai olyan szimbólumokat mutatnak be a gyerekeknek, ami kapcsolatban áll a reformációval. Debrecen címerében például megtaláljuk a zászlót vivő bárány képét. A Déri Múzeum helytörténeti kiállításában ezért a gyerekek a zászlótartó bárányt ábrázoló, várospecséttel díszített polgári oklevelet készíthetnek és megkereshetik a bárány jelképét a helytörténeti kiállítás tárgyai közt. Hasonló játékos foglalkozás várja az érdeklődőket a MODEM-ben is a GAME/GÉMkapocs II. című időszaki kiállításában.

Oláh Viktor, Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodavezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy már negyedik éve vesznek részt a gyermeknapi programsorozatban és évről-évre egyre több egyesület és szervezetet részvételét sikerült elérni. Idén több hallás és látássérült egyesület várja a fogyatékkal élő gyerekeket különböző szórakoztató eseményekre, de természetesen megjelennek a segítő kutyák is.

Gábor-Tóth Ildikó, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. kulturális menedzsere további együttműködő partnert is kiemelt. A Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal és szakmai támogató partnereikkel együtt már negyedik éve rendezik meg az „Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági vetélkedőt. A Baltazár Dezső téri vetélkedőre minden olyan magyarországi lakóhellyel rendelkező család nevezhet, ahol legalább az egyik szülő rendelkezik érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel, továbbá 6–17 év közötti gyereke(ke)t nevelnek. Az országos verseny fődíja egy ŠKODA Rapid Spaceback 1.0 TSI / 95 LE személygépkocsi.

Az is elhangzott, hogy a Halász Judit koncertek kivételével minden eseményre ingyenes a belépés.

 

 

 

 

 

A CSILLAGOCSKA GYERMEKNAP DEBRECEN BELVÁROSÁBAN PROGRAMKÍNÁLATA

 

  1. május 28. (vasárnap)

09.00-18.00    Emlékkert, Kölcsey Központ

Ügyes kezek dicsérete – csillagocska matricák gyűjthetők egy-egy alkotással a kijelölt pontokon:

az Emlékkertben a Debreceni Református Kollégium Múzeumának sátrai, a Vojtina Bábszínház mesesátra,

a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület sátrai, a Nagytemplom sátrai, a Kölcsey Központban az Esélyteremtési nap asztalai, a Gyermekváros Egyesület asztala, a KreDenc-kuckó asztalai

 

9.00-16.00    Baltazár tér

Közlekedik a család – közlekedésbiztonsági vetélkedő

 

9.30-10.20    Kölcsey Központ, Bálterem

Apa, gyere Te is!  – ingyenes családi Ringató a legkisebbeknek

hároméves korig, vezeti Horváth Zsuzsi Ringató foglalkozásvezető, vendége furulya- és dudaszóval

Dsupin Pál népzenész

 

10.00-11.00    Nagytemplom

Gyermekistentisztelet a Debrecen–Nagytemplomi Református Gyülekezet gyermekeinek szolgálatával,

igét hirdet Vad Zsigmond esperes-lelkipásztor

 

10.00-18.00    Déri Múzeum, MODEM

Ügyes kezek dicsérete – csillagocska matricák gyűjthetők egy-egy alkotással

 

10.30-10.50    Kölcsey Központ, Bényi Árpád-terem

Kanga-tréning

 

11.00-12.00 és 15.00-16.00    Kölcsey Központ, Nagyterem

Csiribiri – Halász Judit koncertje

A délelőtti koncert után 12.30 körül a londoni Otherhalf Production előadása a Bálteremben:

Jake és Joe – utcaszínház fedett terepen

 

11.00-11.30    Kossuth tér

Reptessen 500 lufi 500 gyerekimát a levegőbe!

Ne aggodalmaskodjál! – gólyalábas hívogató a DuoTrióval

11.30-16.40    Emlékkert

11.30-12.00    Bábel tornya – Tábita Bábcsoport (Felvidék)

12.00-12.30    Csengő Nap Családi Zenekar (Waldorf)

12.30-13.00    Édeni történet – Tábita Bábcsoport előadása (Felvidék)

13.00-13.30    Marasztaló versek, mesék, énekek

13.30-14.00    Verőcke Tánccsoport (Felvidék)

14.00-15.00    Angyalbárányok – Écsi Gyöngyi bábelőadása (Felvidék)

15.00-15.30    Refifjak – Tehetségek református iskolákból (Sipos Anna, Lehner Zalán, Veres Réka és Veres Hunor)

 

 

 

15.30-16.00    Dávid és Góliát – Tábita Bábcsoport (Felvidék)

16.00-16.40    Nem ördöngösség: Hatvani professzor nyomában – Tófalusi Péter fizikatanár (Dóczy) látványos fizikai kísérletei

  1. 40-16.50  Jelmezes átvonulás a Kölcsey Központba Écsi Gyöngyi vezetésével

17.00-17.30    Kölcsey Központ, Bálterem

Pötyi és Pille – mese az igaz barátságról, Immánuel Otthon és a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola előadása

 

PROGRAMOK RÉSZLETEZVE:

 

NAGYTEMPLOM, KOSSUTH TÉR

 

Az idei gyermeknapon a reformáció 500. jubileumi évfordulóját is ünnepeljük.

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség szeretettel várja a város gyermekeinek

csatlakozását a 10 órakor kezdődő gyermek-istentiszteletre.

 

Reptessen 500 lufi 500 imát a levegőbe! címmel 11 órakor a Kossuth térre egy „emelkedett” programra hívnak minden érdeklődőt, ahol 500-as alakzatba rendezett gyermekek a híres Rákóczi-harang hangjára

500 léggömb elengedésével imádságokat és bibliai igéket küldenek a magasba . A Föld iránt érzett felelősségérzetnek megfelelően, környezetbarát anyagból, ún.lebomló lufik segítik ezt a szimbólumot megélni.

 

EMLÉKKERT, KÖLCSEY KÖZPONT

 

A DouTrio gólyalábasainak segítségével az ünneplő sereg a Nagytemplom mögötti Emlékkertbe érkezik, ahol a programok jó részével a felvidéki Tábita Bábcsoport és vezetőjük, Écsi Gyöngyi ajándékoznak meg minket (Bábel tornya, Édeni történet, Dávid és Góliát – bibliai történetek bábelőadásai). Écsi Gyöngyi, aki igazi hídember – bábosként, énekesként, lelkipásztorként is ismerjük –, az Angyalbárányok előadással készül.

 

Videó:

 

A Napraforgó Waldorf Általános Iskola Csengő Nap családi zenekara is felajánlotta, hogy fellép ezen az alkalmon, a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskolából Lehner Zalán Nyilas Misit idézi meg,

a Veres testvérpár, Veres Hunor és Veres Réka, akiknek a Fölszállott a páva tehetséggondozó műsor során szurkoltunk, népzenei kísérettel énekelnek református énekeskönyvi énekeket. Sipos Anna versében már azzal a Hatvani István professzorral találkozhatunk, akit Tófalusi Péter, a Dóczy Gimnázium fizikatanára

is felidéz játékos fizikai kísérletei során.

 

Az emlékkerti programok folytatásának tekinthető a Kölcsey Központ Báltermében 17 órától kezdődő

Pötyi és Pille előadás, mely az Immánuel Otthon és a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola közös előadása az elfogadásról és a barátságról.

 

DÉRI MÚZEUM

 

Az egyik legismertebb református jelkép a zászlós bárány. A bárány Krisztus követésére hív, és a hitben való haladásra. Debrecen címerében is megtaláljuk a zászlót vivő bárány képét, hiszen a város a reformáció fontos szellemi és lelki központja. A Déri Múzeum helytörténeti kiállításában a gyerekek a zászlótartó bárányt ábrázoló, várospecséttel díszített polgári oklevelet készíthetnek és megkereshetik a bárány jelképét a kiállítás tárgyai közt.

 

A galamb nem csak a béke, az újjászületés szimbóluma is. Az özönvíz után Noé kinyitotta a bárka ablakát és kiengedett rajta egy galambot, aki hajtást szakított egy olajfaágról. A bárkához visszatérve csőrében tartotta annak jeleként, hogy az ár elvonult, és újjászülethet a földi élet. A reformáció 500 éves évfordulója alkalmából a Déri Múzeumban a gyerekek elkészíthetik saját papír galambjukat és a kiállítótérben is megkereshetik ezt a szimbólumot.

 

MODEM – Lélekvirág

 

A MODEM GAME/GÉMkapocs II. című időszaki kiállításában, egymásra felelő, reagáló műpárokkal találkozhatnak a látogatók. A Reformáció 500. évfordulója alkalmából olyan alkotásokkal kapcsolódik a Modem a gyermeknapi programhoz, amelyek a lélek témájával foglalkoznak. Ilyen mű többek között Mattis-Teutsh János belső világunkat virágként ábrázoló Lélekvirág című munkája.  Az erre a festményre reflektáló Kerekes Gyöngyi képéből is ihletet merítve mindenki megfestheti saját „lélekvirágát” medál vagy „színforgó” formájában. Az alkotás folyamán kiderül, ki milyen színekkel dolgozik szívesebben és kiben milyen belső világ/virág él.

 

BALTAZÁR DEZSŐ TÉR – 2017. május 28. (vasárnap)

 

Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági vetélkedő

 

Az elmúlt évek kedvező tapasztalatai alapján az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és szakmai támogató partnereikkel együtt idén is meghirdeti a „Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági vetélkedőt.

 

A verseny fődíja egy ŠKODA Rapid Spaceback 1.0 TSI / 95 LE személygépkocsi. A versenyre nevezhet minden olyan magyarországi lakóhellyel rendelkező család, ahol legalább az egyik szülő rendelkezik érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel, továbbá 6–17 év közötti gyereke(ke)t nevelnek.

 

A pontos időpontokról a verseny honlapján – www.kozlekedikacsalad.hu – tájékozódhatnak az érdeklődők. A területi versenyre a fenti honlapon elektronikus úton, valamint a vetélkedő napján, a helyszínen személyesen lehet jelentkezni.

 

A verseny honlapján 2017. május 1. és 2017. június 4. között ötfordulós online közlekedésbiztonsági vetélkedőt hirdetünk. Ehhez a regisztrációt követően fordulónként hat kérdést kell megválaszolni. A fordulók helyes válaszait, a fordulót követő hétfőn a weboldalon, Megoldások menüpont alatt tesszük közzé. A Közlekedésbiztonsági ismeretek most üzemanyag-utalványt, ŠKODA illetve ORFK-OBB ajándékcsomagot érhetnek. A játék végén a legjobban teljesítők közül pedig kisorsolunk egy egyhetes ŠKODA tesztvezetést egy tank üzemanyaggal. A feladatokat hibátlanul teljesítők között Autós Nagykoalíció felajánlásaként fordulónként kisorsolunk 1 db 10.000 Ft értékű üzemanyag-utalványt, 1 db Europ Assistance Autó SOS Bázis csomagot, illetve 1 db 10.000 Ft értékű ŠKODA ajándékcsomagot. Az ötödik fordulót követően a játékban fordulónként hibátlanul teljesítők között kisorsolunk egy egyhetes ŠKODA tesztvezetést.

 

A családi vetélkedő országos döntőjére az ORFK-OBB szervezésében 2017. június 10-11-én kerül sor budapesti központtal. A családok tesztlap kitöltése után autós és kerékpáros ügyességi feladatokban, műszaki ismeretekben és elsősegélynyújtás terén mérik össze felkészültségüket. A ŠKODA Rapid Spaceback bármely család megnyerheti, mely ismeri, és megfelelően alkalmazni is tudja a mindennapok biztonságos közlekedéséhez szükséges szabályokat.

 

A Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szervezésében a következő egyesületek, társadalmi szervezetek vesznek részt a gyermeknapi programkínálatban: Fehér Bot Alapítvány, a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete, a Fény Felé Alapítvány, a „Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete – Jelnyelvi Tolmácsszolgálat”.