A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Feljelentést tesz Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke egy ózdi korrupciógyanús ügy miatt. Az országgyűlési képviselő felidézte: egy kiszivárgott hangfelvételen Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere, az ellenzéki párt alelnöke állítólag a város jegyzőjével és alpolgármesterével arról beszél, hogy egy több mint 400 millió forintos vízminőség-javító tenderen előnyben kellene részesíteni egy céget – amely viszont a másik pályázónál 10 százalékkal drágább ajánlatot tett -, és végül az is kapta a megbízást.

A 2014-es országgyűlési választás kampánytámogatásainak szabálytalan felhasználása miatt jelenleg is több ügyben folyik nyomozás. A 2014-es országgyűlési választásban nyújtott kampánytámogatások szabálytalan felhasználásának gyanúja miatt a Fővárosi Főügyészség illetékességi területén hat pártot érintően indult nyomozás az Állami Számvevőszék jelzése alapján. Ezek közül több ügyben most is folyamatban van az eljárás költségvetési csalás miatt. Két ügyben a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága nyomoz, két ügyet pedig áttettek a NAV területileg illetékes igazgatóságaihoz. Az ötödik párt ügyében bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható. A hatodik párt ügyében indult nyomozás a párttal szerződő egyik céggel szemben folytatódott költségvetési csalás miatt, miután adat merült fel arra, hogy a párt jogszerű kifizetései révén keletkezett bevételei után a cég nem teljesítette adófizetési kötelezettségét. A cég ügyvezetője ellen az illetékes kerületi ügyészség vádat emelt, a bíróság nem jogerősen 180 óra közérdekű munka büntetésre ítélte a vádlottat.

 

A Demokratikus Koalíció levélben kéri fel a baloldali pártok vezetőit, hogy ne csak a saját, hanem közvetlen hozzátartozóik, köztük gyermekeik vagyonnyilatkozatát is hozzák nyilvánosságra. A párt szóvivője emlékeztetett, hogy május elején szóban kérték  már ugyanezt, de a „demokratikus ellenzéki pártok” vezetői azóta sem tették közzé családtagjaik vagyonnyilatkozatait. Gréczy Zsolt hangsúlyozta, hogy velük ellentétben a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc már korábban nyilvánosságra hozta felesége és összes gyermeke vagyonnyilatkozatát.
A jövő évi költségvetésben minden eddiginél többet, 79 milliárd forintot fordítanak gyermekétkeztetésre, ez háromszor akkora összeg, mint 2010-ben. Novák Katalin elmondta: jelenleg majdnem félmillió gyerek étkezik ingyen a bölcsődében naponta négyszer, az óvodában és az iskolában naponta háromszor, továbbá sokan kedvezményesen kapják az ételt. 2010-hez képest megötszöröződött az ingyen étkező bölcsődések száma, az óvodások esetében 2010-ben tízből három gyermek, 2018-ban már nyolc kapja ingyen a reggelit, az ebédet és az uzsonnát.

 

A Groupama biztosító olyan összeget ajánlott fel, illetve utalt ki a veronai buszbaleset áldozatai hozzátartozóinak, amelyet a 24.hu információja szerint egyetlen család sem fogadott el. Az ajánlat a következő volt: egy elveszített gyermek után a család szülőnként hatmillió, testvérenként hárommillió, nagyszülőként pedig egymillió forintot kap. Ennek eddig még csak részleteit utalták ki. A biztosító a tragédia után néhány héttel előleg gyanánt utalt át egymillió forintot a károsultaknak, míg az általuk egyoldalúan felajánlott összeget májusban, a múlt héten küldték meg. Miközben hónapokkal korábban kormányszinten egyeztettek arról, hogy a hozzátartozóknak minél hamarabb, családonként kell egy nagyobb összeget kiutalni. A januári tragédiában 17-en vesztették életüket.

Külpolitika:

Izrael soha nem fogja átengedni senkinek a Templom-hegy feletti ellenőrzését –minderről Benjamin Netanjahu beszélt a kneszetben. A zsidó állam miniszterelnöke Jeruzsálem 50 évvel ezelőtti egyesítésének a kapcsán kijelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök Sírótófalnál tett látogatása is bebizonyította, hogy az UNESCO által korábban elfogadott határozat egy hazugság, mivel senki sem kérdőjelezheti meg a város fölötti izraeli fennhatóságot. A Times of Israel tudósítása szerint a kormányfő szavaira Isaac Herczog, az ellenzéki Cionista Szövetség elnöke reagált, aki szerint a kormányfőnek fel kellene vázolnia a békéhez vezető konkrét lépéseket, és el kellene indítania ezt a bátor történelmi folyamatot.  Arról is beszélt, hogy az ellenzék támogatnia fogja a kormányfőt, ha megteszi a szükséges lépéseket.

Izraelnek nem kell engedélyt kérnie Washingtonból, hogy újabb telepeket építsen Ciszjordániában – mondta Avigdor Lieberman védelmi miniszter. Közölte, hogy a következő hónapokban több ezer új lakást szeretnének felépíteni. A The Jerusalem Post tudósítása szerint a politikus szerint komoly üzenetértéke volt annak, hogy Trump nem beszélt a telepek kérdéséről kétnapos izraeli látogatása alatt, és ezért sincsen szükség zöld jelzésre ebben az ügyben Washingtonból.

 

Nem repülhetett volna az Air Force One fedélzetén múlt szombaton az elnök lánya. Ivanka Trump és férje Jared Kushner „felmentése” az elnök közel-keleti útja kapcsán merült fel. A sajtóban elterjedt az a hír, hogy Haskel Lookstein rabbi, aki annak idején felügyelte Ivanka Trump betérését, engedélyt adott a szombati repülésre, de a rabbi ezt cáfolta. Azt is elmondta, hogy már hetek óta nem találkozott az elnök lányával. A Politico  korábban fehér házi forrásokra hivatkozott az utazási engedély kapcsán, de semmi konkrétumot nem említettek. Más beszámolók szerint a pár Szaúd-Arábiában szombaton autóval közlekedett – írja a Jewish Telegraphic Agency.


Két feltételezett palesztin merénylőt vett őrizetben az izraeli hadsereg egy ciszjordániai ellenőrző pont közekében, mivel az elfogott férfiak egy csőbombát próbáltak elhelyezni. A robbanószerkezetet egy katonai ellenőrzőpont közelében hozták volna működésbe – derült ki az i24news összeállításából. Május elején is sikerült egy másik ellenőrzőpontnál elfogni egy merénylőt, aki két csőbombát rejtett el a ruhája alatt.

Ferenc pápa félórás magánbeszélgetést folytatott a Vatikánban Donald Trump amerikai elnökkel, és utána a hagyományoknak megfelelően megajándékozták egymást. Találkozásukkor az amerikai elnök a helyszínen tartózkodó újságírók beszámolója szerint azt mondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy találkozhat a katolikus egyházfővel. A pápa ekkor csak annyit mondott, hogy „Isten hozta!”. Távozáskor Donald Trump azt mondta a pápának, nem felejti el, hogy mindannyiunknak békére van szüksége.

 

Magyarország Szlovákiával együtt, Lengyelország támogatása mellett vette a bátorságot, hogy az Európai Bíróságon támadja meg a menekültelosztási kvótarendszert, az eljárásban őszre várható az ítélet – jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter a Kommerszant orosz gazdasági napilapban megjelent interjújában. A miniszter szerint Magyarország most arra vár, hogy az Európai Bíróság főtanácsnoka július végén előterjessze állásfoglalását, a bíróság pedig „a várakozásaink szerint” már az ősszel meghozza ítéletét. A kérdésre, hogy elfogadja-e Magyarország az esetleg ellene meghozandó döntést, a miniszter kijelentette: „a bírósági ítélet végrehajtása kötelező. Ebben az esetben meg fogjuk vizsgálni, hogy mit tehetünk: elkezdjük az elemzés, tanulmányozás folyamatát azzal kapcsolatban, hogy miként vesznek részt az elosztási rendszerben más országok. (…) Ám más országokban a rendszer mindettől függetlenül nem működik.”

 

Magyarország és Spanyolország között négy fontos európai ügyben van teljes véleményegyezés – mondta el Szijjártó Péter, miután kétoldalú megbeszélést folytatott Alfonso Dastis, spanyol külügyminiszterrel. Elsőként említette Nagy-Britannia uniós távozásának kérdését. „Mindketten nyitott gazdasággal rendelkezünk, így mindkettőnknek az az érdeke, hogy a britekkel való kereskedelmi, gazdasági, befektetési együttműködés a jelenlegihez közelítő szorosságú legyen” – fogalmazott. A migráció vonatkozásában mindkét ország úgy látja, hogy az európai jövő szempontjából alapvető érdek a schengeni övezet fenntartása, ezért a külső határok védelme érdekében mindent meg kell tenni – jelentette ki Szijjártó Péter.
Kitiltanák a fürdőzőket a székelyföldi Szent Anna-tóból a Natura 2000-es környezetvédelmi terület megóvásában érdekelt szervezetek. A környezetvédelmi terület népszerűsítésére, és megóvására alapított Pro Szent Anna Egyesület vezetője, Dósa Elek Levente elmondta: nem tesznek jót a tó vizének a nyári idényben fürdőző turisták, akik révén jelentős mennyiségű naptej és testápoló szer kerül a vízbe. A civil aktivista a tó vizének a szervesanyag-tartalmát is aggasztónak találta, amely szerinte a turisták ürülékéből származik. A vulkanikus tó tulajdonképpen a vulkánkráterbe lehulló esővizet tárolja, sem forrása, sem lefolyása nincsen, ezért vize csekély mértékben képes az öntisztulásra.

 

Összeomlott a hollandiai koalíciós tárgyalások négy párt részvételével zajló második fordulója, miután a liberális D66 és a Keresztény Unió vezetői úgy döntöttek, hogy az áthidalhatatlan nézetkülönbségek miatt nem folytatják az egyeztetéseket. A koalíciós tárgyalások első fordulójában a VVD, a D66, illetve a kereszténydemokrata párt és a Zöld Baloldal vett részt, ugyanakkor utóbbival nem sikerült megegyezésre jutni a bevándorlási politikáról, amely a választási kampány egyik központi témája volt. Sajtójelentések szerint a Zöld Baloldal és a Keresztény Unió kiesésével, valamint a szocialisták és a szociáldemokraták elzárkózásával egyre korlátozottabbak a lehetőségek a koalíciókötésre. A jelenlegi helyzetben egyes elemzők egy VVD-vezette kisebbségi kormányt vagy egy hatpárti baloldali szövetséget is elképzelhetőnek tartanak.
Tizennégy év alatt 42 vádat emeltek terrorizmus miatt Bosznia-Hercegovinában, a vádlottak között olyanok is vannak, akik az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakoztak. A vádlottak 92 százalékát elítélték, csupán 4 esetben végződött felmentő ítélettel az eljárás. Egyetlen olyan embert sem mentettek fel, akit külföldi félkatonai szervezetekhez történt csatlakozással, vagy a külföldi harcokban való részvétellel gyanúsítottak.

 

Gazdaság:

Több mint tíz százalékkal nőtt az utóbbi időben az unión kívülről Magyarországra érkező áruk értéke. Az emelkedés két ok miatt is kedvező: egyrészt az uniós vám húsz százaléka az ügyintéző tagállamnál marad, másfelől az itt vámkezelt termékek nem kerülhetnek később a magyarországi feketepiacra – mondta a Magyar Időknek Molnár Tamás, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára. A lap szerint versenyhelyzet alakult ki az Európai Unióban, hiszen az új közösségi vámkódex alapján érdemi összegekhez juthat egy-egy tagállam, ha olyan kereskedőket tud magához csábítani, amelyek az EU területén kívülről hoznak be árut a közösségbe.
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a piaci hitelprogram második szakaszának elindításáról határozott annak érdekében, hogy a bankok hitelezési vállalásaikat emelni tudják. A program második szakaszában a jegybanki eszközök csak korlátozott mértékben állnak a bankok rendelkezésére, a feltételes kamatcsere ügyletek keretösszege 300, míg a preferenciális betétállomány keretösszege 150 milliárd forint.

Sport:

Idősebb Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület vezetője szerint a legendás futballválogatott nemcsak a sporttörténelem, hanem a magyar történelem részét képezi, ezért is indokolt az április elsején meghirdetett emlékév. Az emlékévet kezdeményező Lomnici Zoltán elmondta, hogy a legendás együttes egy olyan pont, mely a magyar embereket világnézettől függetlenül összeköti. Hozzátette, az akkori válogatott kiemelkedő nemzetközi elismertséget hozott az országnak, külföldön sok helyen Magyarországról az Aranycsapat jut eszébe az embereknek. Puskás Ferencék visszaadták a magyarok önbecsülését, ezért jelentőségük túlmutat a futballsikereken – hangsúlyozta.
A sportolói panaszokra reagálva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kicseréli a riói játékok rozsdásodó érmeit. A legtöbb kifogás az Egyesült Államokból érkezett, többek között Kyle Snyder és Helen Maroulis aranyérmes birkózók, Kerri Walsh Jennings bronzérmes strandröplabdázó, valamint az úszó- és a kosárlabda-válogatott jó néhány tagja arról számolt be, hogy a tavaly nyáron megszerzett medáljaik rozsdásodnak, és elkezdett leválni róluk a külső borítás.

Könnyű:

További bizonyítékot találtak arra, hogy az alkoholfogyasztás, akár napi fél pohár bor is növeli a mellrák kialakulásának kockázatát – írja a BBC. A Rákkutatási Világalap jelentése szerint már napi 10 gramm alkohol, fél pohár bor vagy kis adag sör fogyasztása kilenc százalékkal növeli a menopauza után a mellrák kockázatát. A jelentéshez a szervezet 12 millió nő kórtörténetét feldolgozó több mint száz tanulmány eredményeit elemezte. A mellrák a nőknél a leggyakoribb daganatos megbetegedés az Egyesült Királyságban. A tudósok szerint nem lehet megmondani, miért alakul ki egyeseknél daganat, míg másoknál nem. Rengeteg okot és tényezőt lehet figyelembe venni, köztük az életkort, az örökölt géneket, a menstruáció kezdetét vagy a hormonok szerepét.