A BreuerPress és a HetiTV hírei

 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

       Keresztülvonult Budapesten és este 8 óra körül a Parlament előtt felállított színpadhoz ért az a több ezres tömeg, amely vasárnap délután a Műegyetem Rakparton gyűlt össze, hogy tüntessen a kormány politikája ellen. Az „Oktatási Szabadságot!” és a „Nem maradunk csendben!” csoportok a CEU, a civilek és a szabad sajtó elleni hadjárat mellett a kormány unióellenessége miatt is demonstráltak. A Gellért térnél a Romaversitast képviselő Dinók Henrietta és a KDNP-t elhagyó kutató, Lukácsi Katalin beszéltek. A Kossuth téren rövid koncerteket követően Vágó Gábor ex-LMP, korrupcióellenes aktivista, Lengyel Máté, a Cambridge-i Egyetem és a CEU oktatója, László Luca CEU-s hallgató és a Civilizáció csoportot képviselő Deák Éva mondott beszédet. A békésen vonuló tömegben sok uniós zászlót lehetett látni, és persze nem maradtak otthon a mókás transzparensek sem.

Jószéf Amrani izraeli nagykövet szerint a magyar-izraeli kapcsolatok megfelelő szinten vannak, de több erőfeszítést lehetne tenni egyebek közt a gazdasági kapcsolatok erősítéséért. A diplomata vasárnap Szekszárdon a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetségének konferenciája után újságíróknak azt mondta: reméli, hogy a két ország között a gazdasági, politikai, társadalmi együttműködés még szorosabb lesz. Hozzátette: ezért is várják nagy érdeklődéssel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök  júniusban esedékes budapesti látogatását.

A szocialista párt elnöksége és választmánya is egyhangúlag támogatta, hogy Botka László szegedi polgármester legyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Molnár Gyula pártelnök hangsúlyozta: a magyar választók jelentős része eldöntötte, hogy 2018-ban ezt a hatalmat le kívánja váltani; a következő néhány hónap kérdése, hogy ki lesz az, aki ezt a változást vezeti. Jelezte: azt szeretnék, hogy Botka László vezetésével az MSZP „meghatározó szereplőként” vegyen részt ebben a folyamatban.

Nemcsak kormányváltásra, hanem rendszerváltásra is szükség van – szögezte le kampányindító rendezvényén Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. A Párbeszéd olyan országot szeretne építeni ahol „mindenki számít, amely mindenki közös otthona tud lenni” – tette hozzá. A Párbeszéd dolga, hogy megtalálják az együttműködést azokkal a pártokkal, amelyek nem az Orbán-kormány előtti rendszerben gyökereznek, hanem jövőt építenek.

 

Szobrot állítottak Horthy Miklósnak a Fejér megyei Kálozon, a magántulajdonban levő Zichy-Széchenyi-kastély parkjában. A Magyarország egykori kormányzóját ábrázoló mellszobrot a kastély tulajdonosa fogadta be. Eredetileg a szobrot a szintén Fejér megyei Perkátán szerették volna felállítani, ám ott a helyiek tiltakozása miatt az önkormányzat visszavonta korábbi engedélyét. Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke a rendezvényen azt mondta, további szobrokat kívánnak állítani Horthy Miklósnak.

 

Magyarország támogatja Izraelt és küzd az ENSZ-ben és az Európai Unióban az Izraelt sújtó előítéletek ellen – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a The Jerusalem Postnak. „Sokszor érzem úgy, hogy az ENSZ-ben és az EU-ban is vannak elfogult álláspontok Izraellel szemben” – mondta a Szijjártó , aki csütörtökön tett látogatást Izraelben, hogy előkészítse Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök július 18-i budapesti tárgyalásait. „Tiszta szívvel és teljes erőnkkel támogatjuk a közel-keleti békefolyamatot. Szeretnénk, ha az izraeliek és a palesztinok békében élnének és fejlődnének” – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon számos zsidó kulturális fesztivált rendeznek, a kormány erőfeszítéseket tett zsinagógák és zsidó temetők újjáépítéséért és megőrzéséért, a holokauszttagadás börtönnel büntethető, az antiszemitizmussal szemben zéró toleranciát tanúsítanak.

 

Külpolitika:

 

Az arab világ több vezetőjével, köztük a bahreini királlyal, az egyiptomi elnökkel és a katari emírrel találkozott Donald Trump amerikai elnök a szaúd-arábiai fővárosban, Rijádban. Hamad bin Isza al-Kalifa bahreini királlyal való találkozóján Trump bizakodóan nyilatkozott a kétoldalú kapcsolatokról. „Országaink csodálatos kapcsolatot ápolnak, bár korábban voltak kisebb súrlódások” – emlékeztetett Trump. „A jelenlegi kormánnyal azonban nem lesznek feszültségek. Nagyon, nagyon hosszú kapcsolatunk lesz, alig várom” – tette hozzá.

Trump megbeszélést folytatott Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnökkel is. Az amerikai vezető jelezte: szeretné hamarosan felkeresni Egyiptomot. Trump szerint Szíszi „óriási munkát végzett ember próbáló körülmények között”. Az amerikai elnök Tamím bin Hamad ász-Száni katari emírrel is megbeszélést folytatott. Trump katonai megállapodásokról tárgyalt a katari vezetővel.

Az Egyesült Államok és a Perzsa-öböl menti arab államok elapasztanák a terrorszervezetek pénzügyi forrásait, ennek érdekében Rijádban aláírtak egy egyezményt a szélsőségesek finanszírozását figyelő központ létrehozásáról. Donald Trump találkozott az Öböl Menti Együttműködési Tanács országainak vezetőivel. A csúcstalálkozón a perzsa-arab vetélkedésről, valamint a jemeni és a szíriai polgárháborúról is szó esett. Washington korábban több arab államot vádolt meg azzal, hogy területükről jutnak forrásokhoz az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez hasonló szélsőséges csoportok. Trump látogatásán erőteljesebb szerepvállalást kért a Perzsa-öböl menti arab országoktól a terrorizmus elleni harcban.

 

Nagyon keményen dolgozok azért, hogy végül elérjük a békét Izraelben – többek között erről beszélt az Israel Hayomnk adott interjújában Donald Trump, amit még csütörtökön vettek föl, de vasárnap közölték. Szólt arról is, hogy izraeli tárgyalásai során szóba kerül majd az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe való költöztetése, de a ciszjordániai telepek ügye is. Közölte, hogy most minden eddiginél jobb esély van arra, hogy megkezdődjön egy közös út kidolgozása a végső békéhez. Az interjúból nem derült ki, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel közösen megy-e a Siratófalhoz, mivel erről még nem született döntés.

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy amerikai tárgyalásai során nem vitatta meg Donald Trump elnökkel James Comey-nak, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda volt igazgatójának leváltását. „Egyáltalán nem érintettük ezt a kérdést” – idézte az Interfax orosz hírügynökség a külügyminisztert. A The New York Times című lap értesülése szerint Trump egy múlt heti fehér házi találkozón azt mondta Lavrovnak és Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövetnek, hogy Comey leváltása enyhítette azt a „hatalmas nyomást”, amelyet a 2016-os amerikai elnökválasztásba történő állítólagos orosz beavatkozás vizsgálata miatt kell elviselnie. Comey-t, akit a vizsgálat irányításával bíztak meg, Trump május 9-én mentette fel. Az amerikai elnök korábban tagadta, hogy arra kérte volna Comey-t, szüntesse be az Oroszország és a volt nemzetbiztonsági főtanácsadója, Michael Flynn közötti kapcsolatokat érintő vizsgálatot, és felpanaszolta, hogy „boszorkányüldözést” folytatnak ellene.

 

Haszán Róhani behozhatatlan előnyre tett szert az iráni elnökválasztáson. A negyvenmillió leadott szavazatból 23 milliót szerzett meg. Ezzel az eredménnyel már az első fordulóban megszerezte a szavazatok 57 százalékát, így nincs szükség második forduló kiírására.  Róhani mérsékelt, világi politikus, az ő nevéhez fűződik a Barack Obamával kötött atommegállapodás, ami a nukleáris kísérletek befejezéséért cserébe a gazdasági szankciók feloldását hozta. Róhani ezzel a gazdasági fellendüléssel, és további nemzetközi nyitással kampányolt.

 

Észak-Korea kilőtt egy azonosítatlan lövedéket vasárnap Pukcshang körzetéből – közölte a dél-koreai hadsereg. A dél-koreai és a japán illetékesek megkezdték az adatok elemzését. A Yonhap dél-koreai hírügynökség névtelen forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy feltehetően nem interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt az észak-koreai hadsereg. A dél-koreai vezérkar elmondta, hogy a délután öt előtt egy perccel indított rakéta 500 kilométert repült keleti irányba, mielőtt a tengerbe csapódott volna. Az események nyomán Mun Dzsae In új dél-koreai elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

 

Az amerikai elnök azt kérte a muzulmán országoktól, hogy alkossanak koalíciót Amerikával a Közel-Keleten a terrorizmus minden formájának “eltiprása” céljával. Donald Trump erről Rijádban beszélt egy csúcstalálkozón, amelyre 55 muzulmán ország küldte el vezetőjét. Az amerikai elnök kijelentette, ez a “nemzetek szövetsége, a közös értékeken és érdekeken alapul“. Azt mondta, hogy “az Egyesült Államok nem akarja ráerőltetni az életformáját másokra, hanem a kezét nyújtja az együttműködés és bizalom szellemében“. Az amerikai elnök „a jó és a rossz, nem pedig a civilizációk” harcaként írta le a terrorellenes küzdelmet. Az amerikai elnök a globális terrorizmus elleni globális koalíció létrehozása mellett Irán elszigetelésére is felszólított. „Amíg az iráni rezsim nem hajlandó a békére, addig minden nemzetnek össze kell fognia Irán elszigetelése érdekében” – mondta.

 

Gazdaság:

 

Donald Trump kétnaposlátogatása  Szaúd-Arábiában  már az első nap óriási eredményeket hozott:  összesen 380 milliárd dollár értékű üzleti megállapodást kötöttek a sivatagi királysággal. Ezen belül 110 milliárd dollárért vásárol Szaúd-Arábia helikoptereket és rakétaelhárító-rendszereket az Egyesült Államoktól, ezzel a történelem egyik legnagyobb értékű fegyverüzletét kötötték meg.

 

Sok új lakás épül a Balatonnál, s eközben a Velencei-tónál is emelkednek az árak – olvasható a Magyar Időkben. A lap a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva arról ír, fellendülőben van a nyaralóépítés. A Balaton partján ugyanakkor a lakásfejlesztés is intenzív, a kiadott építési engedélyek és a több ezer, még csak tervezőasztalon lévő ingatlan révén az átadások száma az elkövetkezendő néhány évben fog tetőzni – mondta az újságnak az OTP Ingatlanpont siófoki vezető értékesítési tanácsadója. Katona Tamás szerint a vásárlók egyre inkább új építésű, part menti, panorámás társasházi lakásokat keresnek.

 

Sport:

Az éllovas Budapest Honvéd és a vele azonos ponttal második Videoton is nyert a labdarúgó OPT Bank Liga 32. fordulójában, így a szombati zárókör egymás elleni rangadója dönt a bajnoki cím sorsáról. A Honvéd kora este Debrecenben simán, 5-2-re győzött, míg este a Videoton a címvédő Ferencváros ellen diadalmaskodott szintén simán, 4-1-re. A kieső 11. helyen álló MTK és a 10. DVTK megosztozott a pontokon, így a Honvédtól otthon kikapó, kilencedik Debrecennel együtt továbbra is nehéz helyzetben van mindkét együttes. A zárókörben a Diósgyőr a Debrecent fogadja, míg az MTK a Pakssal mérkőzik.