Gulyás Gergely. A Fidesz frakcióvezető-helyettese keddi napirend előtti felszólalásában , szerdán az Európai Parlament (EP) Magyarországgal kapcsolatban két határozattervezetet tárgyal.

MINDEN MAGYAR EP-KÉPVISELŐ UTASÍTSA EL A MAGYARORSZÁGOT ELÍTÉLŐ EP-HATÁROZATOKAT!

 

Az EP már sokadszor lépi túl durván és felhatalmazás nélkül a hatáskörét, amikor magyar belpolitikai kérdésekben foglal állást – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese keddi napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy szerdán az Európai Parlament (EP) Magyarországgal kapcsolatban két határozattervezetet tárgyal.

„AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG HITELESSÉGÉT ROMBOLJA, HOGY AMENNYIBEN EGY MAGYAR KORMÁNYZATI VAGY PARLAMENTI DÖNTÉS SOROS GYÖRGY ÉRDEKELTSÉGÉT ÉRINTI, AKKOR NÉHÁNY NAPON BELÜL A BIZOTTSÁG TELJES VEZETÉSE VIGYÁZZBAN ÁLL, HOGY SOROS GYÖRGGYEL TALÁLKOZZON.”

Sok tekintetben nem értenek egyet az Európai Néppártéval, de ez annyiban mégis a „földön marad”, hogy elsősorban a magyar kormányt az Európai Bizottsággal való konstruktív tárgyalásokra szólítja fel – mondta.

Miután a magyar kormány 2010 óta többször bizonyította, hogy még a legkényesebb kérdésekben is igyekszik megállapodásra jutni az EB-vel, ezért önmagában ennek a felszólításnak plusz tartalma nincsen – jegyezte meg.

Úgy vélte: az EP már sokadszor lépi túl durván és felhatalmazás nélkül a hatáskörét, amikor magyar belpolitikai kérdésekben foglal állást. Gulyás Gergely arra szólította fel valamennyi magyar EP-képviselőt, hogy minden Magyarországot elítélő európai parlamenti határozatot utasítson el.

Szerinte az Európai Bizottság hitelességét rombolja, hogy amennyiben egy magyar kormányzati vagy parlamenti döntés Soros György érdekeltségét érinti, akkor néhány napon belül a bizottság teljes vezetése „vigyázzban áll”, hogy Soros Györggyel találkozzon.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy vélte: az EP-ben most a baloldali képviselők kezdeményezésére „újra felpörög az ideológiai boszorkányüldözés”, hogy meghátrálásra kényszerítsék Magyarországot stratégiai ügyekben.

Hangsúlyozta: a nemzeti konzultáció célja, hogy egyetlen uniós intézmény se vehessen el jogköröket Magyarországtól, főleg nem a magyarok belegyezése nélkül. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hétfői összesítések szerint már 1 millió 390 ezer ember mondta el véleményét, így már biztos, hogy ez lesz az eddigi legsikeresebb nemzeti konzultáció.