A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern beszerzési rendszeréről

 

A Paks II-projekt beszállítói tájékoztatást kaptak a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern beszerzési rendszerérőla budapesti Clean Energy Summit 2017 rendezvényen.

A Paks II-projekt fővállalkozójának képviseletében Valerij Zorja, az ASZE cégcsoport európai atomerőmű-építési projektjeinek vezetője a Portfolio.hu által szervezett Clean Energy Summit 2017 energetikai konferencián tájékoztatta a Paks II-projekt potenciális magyar beszállítóit a Roszatom beszerzési rendszeréről, a beszerzés résztvevőivel szemben támasztott követelményekről, illetve beszámolt az ASZE cégcsoport Paks II-projekttel kapcsolatos tenderekről.

A Portfolio.hu által szervezett Clean Energy Summit 2017 konferencián, amelynek kiemelt partnere volt a Roszatom, az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt előadást Valerij Zorja, az ASZE cégcsoport európai atomerőmű-építési projektjeinek vezetője tartotta. Előadásának bevezetőjében elmondta, hogy az ASZE cégcsoport projektjeiben való külföldi, köztük a magyar vállalatok részvétele, továbbá a nemzetközi beszállítói lánc, valamint a helyi beszállítás a Roszatom állami konszern globális stratégiájának részét képezi.

 

„A magyar vállalatok rendelkeznek a megfelelő tapasztalattal és képességekkel az energetikai gépgyártás terén. Számítunk arra, hogy a magyar vállalatok részt vesznek a Paks II. Atomerőmű tervezésében, berendezések és anyagok szállításában. A helyi beszállítás, azaz a hazai ipar részaránya eléri a 40%-ot” –

hangsúlyozta Valerij Zorja.

Az orosz előadó kiemelte, hogy az ASZE cégcsoport projektjei, köztük a Paks II-projekt számára a beszerzés transzparensen történik. A beszerzési eljárás a nemzetközi szabályoknak megfelelően történik, a külföldi beszállítók az orosz vállalatokkal azonos feltételek mentén vehetnek ebben részt, beleértve a résztvevőkre vonatkozó követelményrendszert is.

 

Részletesen kitért a Paks II-projekttel kapcsolatos beszerzések rendjére, illetve részletesen tájékoztatta a potenciális magyar beszállítók képviselőit azokról a követelményekről, amelyeknek meg kell felelniük.

 

Valerij Zorja tájékoztatta a potenciális magyar beszállítók képviselőit arról, hogy a Paks II-projekthez mintegy 6000, kulcsfontosságú egység szállítására vonatkozó beszerzést tartanak. A beszerzésekről szóló információ megtalálható mind az orosz, mind pedig a nemzetközi szakoldalakon.

A Paks II-projekt tendereztetéséről szólva Valerij Zorja elmondta, hogy 2017-ben kiírják a kulcsfontosságú berendezésekre vonatkozó beszerzéseket. Ezek száma meghaladja a 6000-t. A tenderekre vonatkozó információt a nemzetközi internetes szakoldalakon teszik közzé.

 

A Paks II-projektre vonatkozó tendereztetéssel kapcsolatban Valerij Zorja elmondta, hogy 2017-ben kiírják a turbina-generátor gépcsoport, illetve más berendezések szállításár

a vonatkozó beszerzést.

 

Az ASZE cégcsoport

 

Az ASZE cégcsoportot a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki divíziójának keretében hozták létre az ágazat négy vezető mérnöki cége, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt., az Atomsztrojexport Rt., az Atomenergoprojekt Rt. és az ATOMPROJEKT Rt. összevonásával.  

 

Az ASZE cégcsoport a világ egyik vezető atomenergetikai mérnöki vállalatcsoportja, amelynek piaci részsedése az atomenerőművek építése terén meghaladja a 30 százalékot. Az ASZE cégcsoport 15 országban rendelkezik képviselettel, a megrendelésállomány csaknem 80 százaléka külföldi projekt.  

 

Az ASZE cégcsoport kiégett fűtőanyag, valamint nukleáris hulladék-feldolgozó létesítményeket is tervez, illetve épít. Tejes körű tervezési, beszerzési, illetve kivitelezési szolgáltatásokat (EPC, EPC(M), valamint PMC-szolgáltatásokat nyújt bármely bonyolult mérnöki létesítmény vonatkozásában. Az ASZE cégcsoport kifejlesztője és aktív felhasználója a bonyolult mérnöki projektek megvalósítását segítő Multi-D projektirányítási rendszernek, ami lehetővé teszi a költségek, a határidők tervezését és pontos betartását, illetve a minőség biztosítását.
Az ASZE cégcsoport vezetője Valerij Limarenko, a gazdaságtudományok doktora.