Szanyi Tibor: Megoldások az élelmiszer pazarlás ellen

Szanyi Tibor: Megoldások az élelmiszer pazarlás ellen

 

A tegnapi nap során tárgyalta az élelmiszer-hulladékok csökkentésére irányuló jelentést az Európai Parlament. A becslések szerint évente 88 millió tonna élelmiszert dobnak ki az EU-ban, ami egy főre vetítve átlagosan 173 kg-ot tesz ki. Mindez a nyilvánvaló környezeti hatások (termelés, csomagolás, eljuttatás, hulladékkezelés stb.) mellett közel 143 milliárd eurós veszteséget is jelent évente, ami nagyságrendileg megközelíti az EU éves saját költségvetését.

 

Markáns élelmiszerhulladék csökkentés csak EU szinten képzelhető el, ehhez hasznos javaslatokat fogalmaz meg a jelentéstevő. Azonban van itt egy ellentmondás: Magyarországon elképesztő mértékben nőtt a szegények száma, de az egy főre vetített élelmiszer-hulladék aránya is magas. Az ellentmondásra egyszerű a válasz: a jövedelem-különbségek tudatos növelése révén (például az egykulcsos adó révén) hatalmas tömegek szakadnak le. Ezen rétegek számára a könnyen romló, tömegáruk érhetőek csak el. Mindemellett azonban mennyiségi értelemben a tehetősebb réteg sem mondható tudatos élelmiszer vásárlónak.

 

„Éppen ezért az általános hulladék-csökkentési célokkal egyetértve azt javasoltam, hogy az Európai Bizottság a tagállamokkal együttműködve a bérleszakadásokat is vegye számításba e kérdéskör vizsgálata során. A biztonságos állati takarmányozással, valamint az el nem fogyasztott éttermi élelmiszerek közétkeztetésre fordításával, adományozásával, vagy csökkentett áron való értékesítésével jelentősen visszafogható lenne a pazarlás” – húzta alá Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő.