A visegrádi védelmi együttműködés erősítéséről tárgyaltak a négy ország védelmi tárcáinak képviselői Krakkóban

A V4-ES VÉDELMI EGYÜTTMŰKÖDÉS ERŐSÍTÉSÉRŐL TANÁCSKOZTAK KRAKKÓBAN

 

A visegrádi védelmi együttműködés erősítéséről tárgyaltak a négy ország védelmi tárcáinak képviselői Krakkóban – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel.

“A VISEGRÁDI PARTNEREK A TALÁLKOZÓ ZÁRÁSAKÉNT MEGVITATTÁK AZ EU GLOBÁLIS STRATÉGIÁJÁNAK VÉGREHAJTÁSÁT RÉSZLETEZŐ VÉDELMI ÉS BIZTONSÁGI TERV MEGVALÓSÍTÁSÁNAK HELYZETÉT.”A közlemény szerint a visegrádi együttműködés (Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Magyarország) soros lengyel elnöksége által szervezett, úgynevezett Magas Szintű Testület (Senior Body) ülésén Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára vett részt.

A pénteki lengyelországi találkozón a V4-ek napirendjén szereplő politikai és gyakorlati kérdések széles körét tekintették át a védelmi tárcák miniszterhelyettesei.

Egyeztettek a V4-EU-harccsoport felkészítéséről, amelyet – a 2016 első félévében adott sikeres készenléti szolgálat nyomán – 2019 második félévére ismét felajánlottak. Megvitatták a harccsoport hosszabb távú bővítésének lehetőségeit is.

A résztvevők áttekintették továbbá a NATO és az EU aktuális védelempolitikai kérdéseit, különös tekintettel a hónap végén tartandó NATO-csúcstalálkozó témáira: a közös teherviselésre és a NATO terrorizmus elleni szerepvállalására.

A visegrádi partnerek a találkozó zárásaként megvitatták az EU globális stratégiájának végrehajtását részletező védelmi és biztonsági terv megvalósításának helyzetét, és tárgyaltak a V4-ek regionális légtérvédelmi együttműködésről is – írta a HM.