A BreuerPress és a HetiTV hírei 2017.05.12

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2017.05.12

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 87. Kormányinfón több komoly témáról is beszélt, miután a múlt héten nem rendezték meg ezt az eseményt. A sajtótájékoztatón a miniszter több kérdésre is válaszolt, így a Breuerpress is várta a miniszter válaszait.

A Kormányinfón Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető minisztert a Breuerpress a Perkátán felavatásra kerülő Horthy szobor kapcsán kérdezte a kormány álláspontjáról, emlékeztetve a minisztert Orbán Viktornak az Országgyűlésben elmondott szavaira.

Lázár János válaszában megerősítette a miniszterelnök akkori szavait, mely szerint a magyar kormány nem kíván szobrot, emlékművet olyan személyeknek, akik egy elnyomó rendszer fennmaradásában vállaltak szerepet, így Horthy Miklósnak sem, leginkább az 1944. március 19-e utáni felelősségét tekintve. Ugyanakkor – emelte ki a miniszter – a kormány helyi ügyekbe nem kíván beleszólni, amennyiben egy helyi kezdeményezésre egy település képviselőtestületre úgy dönt, hogy emléket kíván állítani Horthy Miklósnak, akkor nincs lehetősége abba beleszólni, de mint erőteljesen hangsúlyozta, a magyar kormány nem fog semmilyen emléket állítani Horthy Miklósnak. Ennek kapcsán Lázár János hozzátette, mindenkit szeretne emlékeztetni Horthy Miklósnak, Magyarország egykori vezetőjének újratemetésére, valamint arra, hogy akkor, 1993-ban egy jóval nagyobb konszenzus volt ebben a kérdésben. Lázár János azt is elmondta, hogy Antall József akkori miniszterelnök, bár személyesen nem vett részt az újratemetésen, de adott egy nagyobb interjút az esemény kapcsán. Itt az akkori miniszterelnök azt mondta, hogy ő Horthy Miklóst magyar hazafinak tartja, akinek tiszteletben kell tartani végakaratát, hogy magyar földben nyugodjék. Lázár szerint mindenkinek érdemes ezt az interjút megnézni, elolvasni.

A Kormányinfón elhangzott még:

A nemzeti konzultációt érő kritikák a demokrácia lényegét nem értő álláspontok, hiszen a konzultációban a demokrácia teljesedhet ki – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 87. Kormányinfón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen az Országházban.

A tárcavezető kiemelte: a kormányzás helyes módja, ha két választás között is kikérik az emberek véleményét egy-egy fontos ügyben. A nemzeti konzultációra még soha ennyi ember nem válaszolt, mint most, eddig 1,276 millió ember mondta el véleményét, ami példátlan véleménynyilvánítást jelent – jelentette ki.

Lázár János kitért rá: a minap egy uniós fejlesztési dokumentum szövegébe is beletették, hogy az EU jövője azon múlik, hogy mennyi migráns jön ide, de Magyarország szerint minél kevesebbre van szükség, annál jobb, ezért vétót emelt a dokumentum ellen. A jövőben is, amikor az EU azzal próbálkozik, hogy különböző dokumentumokban legitimálják a bevándorlást, az ellen Magyarország fellép – közölte.

A kvótaper tétje a magyar államiság és szuverenitás:

Lázár János szerint az a kvótaper tétje, hogy ha a magyar parlamenttől, kormánytól és az emberektől megvonják a jogot, hogy meghatározhassák, az ország területén ki él, ki tartózkodhat, azzal a magyar államiság és szuverenitás alapjai kerülnek veszélybe.

A miniszter elmondta: Magyarország álláspontja szerint a kvóta helytelen dolog, sikertelen

ügy, a gondok megoldására a helyes válasz nem a kvóták bevezetése, ezért „semmilyen kvótát nem fogadunk el”. Magyarország nem migránsok támogatására akarja költeni az adófizetők pénzét, hanem a magyar családok, fiatalok támogatására – közölte.

Lázár János hangsúlyozta: Magyarország vitatja azt az eljárást, hogy az Európai Bizottság felülírja az Európai Tanács döntését, miszerint a befogadás csak önkéntes lehet, vagyis amelyik tagállam nem akarja, arra ne lehessen migránsok befogadását kényszeríteni. Ugyanakkor „Dávid és Góliát harca zajlik”, a küzdelemben csak a visegrádi és a közép-európai országokra számíthatunk – mondta.

Emelik a védőnők fizetését:

Novembertől 33 ezer forintos kiegészítő pótlékot kapnak a védőnők – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János közölte: a pótlékot 2018-ban is megkapják a védőnők.

Hozzátette: ezzel párhuzamosan megkezdik a nemzeti védőnői hálózat előkészítését, mert azt szeretnék, hogy a védőnői szolgálat egységes feltételekkel működjön 2018-tól.

A miniszter megerősítette, hogy a mentőszolgálat dolgozóinak bére 2018-tól az új életpálya modell keretében 10 százalékkal emelkedik.

Belföldi híreink:

Az Országgyűlés jövő héten kezdődő hatnapos ülésén kezdi tárgyalni a 2018-as költségvetésről szóló javaslatot. A képviselők összesen 30 órában fejthetik ki véleményüket a kormány tervezetéről, ami mellett terítékre kerül a kabinet adócsomagja is. A házelnök napirendi javaslata alapján hétfőn az interpellációkat és az azonnali kérdéseket követően a másnap elfogadni tervezett javaslatok utolsó, bizottsági jelentésekről szóló vitáit bonyolíthatják le. A második ülésnap elejére tervezett határozathozatalok alatt fogadhatják el egyebek mellett a reklámadóról szóló törvény módosítását. A szavazások alkalmával tizenkét ellenzéki képviselő tiszteletdíját is csökkenthetik.

A Kínai Népköztársaságba, Pekingbe utazik Orbán Viktor miniszterelnök. A május 16-ig tartó hivatalos látogatás során a kormányfő részt vesz az Egy övezet, egy út elnevezésű fórumon. Orbán Viktor az Országos Népi Gyűlésben plenáris egyeztetésen vesz részt, de kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd. A miniszterelnök – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály, a nemzetgazdasági tárca vezetője társaságában – munkavacsorán találkozik a Bank of China képviselőivel.

A Jobbik és az LMP kezdeményezéseit is beemelte a sarkalatos passzusokat is tartalmazó büntetőeljárási törvény módosításának változtatásai közé az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Míg Staudt Gábor és Gyüre Csaba (Jobbik) javaslatai a többi között a rendbírság

kiszabását és az elővezetés lehetőségét érintik, addig Szél Bernadett (LMP) a távoltartás megszüntetésének lehetőségén szigorítana.

Vasárnaptól ismét megállnak a 2-es metró szerelvényei a Kossuth Lajos téri állomáson. A téren véget értek a metróállomás forgalmának korlátozásával járó bontási munkák, vasárnap újra a korábbi forgalmi rend lép életbe. Ennek értelmében a metrók ismét megállnak az állomáson, az M2A pótlóbusz és a D2-es hajójárat pedig megszűnik.

Külpolitika:

Üzenetet küldött Vlagyimir Putyin orosz elnök Szergej Lavrov külügyminiszter közvetítésével Donald Trump amerikai államfőnek – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Peszkov nem fejtette ki, hogy milyen üzenetet adott át Lavrov Trumpnak kettejük szerdai találkozóján az amerikai fővárosban.

Nyilvánosságra hozták Trump izraeli látogatásának várható programját. Az amerikai elnök május végén érkezik a zsidó államba. Várhatóan a Siratófalhoz is ellátogat Donald Trump, aki május 22-én érkezik Izraelbe – értesült az izraeli 2-es csatorna. Az amerikai elnök kétnapos tartózkodása során sűrű program elé néz, ugyanis Reuven Rivlin izraeli államfő és Benjamin Netanjahu miniszterelnök mellett a Palesztin Hatóság elsőszámú vezetőjével is találkozni készül. Donald Trump érkezése napján a King David Hotelben ebédel majd és Masszadába is ellátogat, ahol a sajtóban elterjedt hírek szerint akár hivatalos beszédet is tarthat.

174 százalékkal növekedett Jeruzsálem zsidó lakossága az ötven évvel ezelőtti egyesítés óta. 1967-ben még csak 197 700 zsidó élt a városban, míg 2015-ben már 542 000 fő. Az elmúlt években a zsidók körében növekedett a születési arányszám, míg az arabok körében csökkent. Egy zsidó családban átlagosan 4,3 gyerek volt 2015-ben, míg egy arab családban 3,2 – derült ki az Israel Hayom tudósításából. A cikkből az is kiderült, hogy a város zsidó lakosságának a 27 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, míg az araboknak a 79 százaléka.

Iránymutató kongresszust tart a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az erdélyi Zilahon. A kongresszuson módosítják a szövetség alapszabályát, programját, és egy stratégiai dokumentumot fogadnak el, amely a következő két évre határozza meg a szövetség cselekvési prioritásait. Tisztújításra nem kerül sor a kongresszuson. Amint az RMDSZ vezetői korábban közölték, a

kongresszus és az azt megelőző szakmai rendezvények helyszínének a kiválasztásával a hagyományosan RMDSZ-szavazónak számító szilágysági magyarságra kívánják

ráirányítani a figyelmet.

Gazdaság:

Csökkentette valamelyest a brit gazdaság idei teljesítményére szóló előrejelzését a Bank of England, a vártnál nagyobb ütemben lassuló fogyasztási kiadásokkal indokolva a döntést. A Bank of England szerint e korrekció egyedüli oka a brit EU-tagságról rendezett – a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – tavalyi népszavazás óta végbement fontárfolyam-gyengülés. A jegybank szerint a font jelenleg 16 százalékkal gyengébb a 2015 végén mért legutóbbi árfolyamcsúcsnál.

Magyarországon az adóterhek csökkentésének és a gazdaság fehérítésének pozitív példája figyelhető meg, hazánk versenyképessége szempontjából a munkát terhelő adók további mérséklése indokolt, az adóterhek csökkentése mellett adminisztrációnövelés figyelhető meg, kockázatokat rejt a szelektív, ágazatonként megállapított áfacsökkentés –
nyilatkozta Varga József közgazdász a Pénzügyi Szemlének adott interjújában. A
regnáló adórendszer kapcsán Varga elmondta: az elvileg egy egységes, semleges rendszer, amely minden vállalkozásra elég egyformán hat. Egy olyan adórendszerben, amely a jövedelemadók tekintetében nem progresszív, egységesen érvényesülnek az adók hatásai a gazdaság szereplőinél – mondta.

Sport:

Los Angeles többször ultimátumot adott, hogy csak a 2024-es olimpiát akarja megrendezni, a 2028-as nem érdekli. Az álláspontja azonban megváltozott, így szinte borítékolható, hogy 2024-ban Párizsban, 2028-ban Los Angelesben lesz a nyári olimpia. „Egy olimpiai győzelem az egy olimpiai győzelem” – utalt Los Angeles polgármestere, Eric Garcetti arra a lehetőségre, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptemberi, limai kongresszusán nemcsak a 2024-es, hanem a 2028-as házigazdáról is dönthet. A két olimpiára két pályázó van, mindketten nyerők lehetnek. Korábban Párizs is közölte, hogy csak 2024-ben akar olimpiát rendezni. Már csak azért is, mert éppen száz éve, 1924-ben rendezték a franciák előző nyár játékaikat.

Időjárás:

Pénteken már erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, szerte az országban záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet, viharos délnyugati szél kíséretében. Hajnalban 10-15, napközben 21-27 fok valószínű. A várható

felhőszakadások miatt az OMSZ riasztást adott ki.